Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII Orașe cu ieșire la mare : Nessebar vs Estoril

Nessebar și Estoril sunt două destinații turistice splendide care merită toată atenția noastră.

De ce? Iată câteva argumente.

Nessebar este unul dintre cele mai pitorești orașe ale Bulgariei și unul dintre reperele importante ale turismului de litoral din Bulgaria. Situat la circa 35 de kilometri de Burgas, orașul vechi te va vrăji cu ruinele impetuoase, cu drumurile lui înguste și pietruite și cu clădirile antice ce par a te transpune într-un timp demult apus.

Cât despre Estoril am putea afirma că este inima Rivierei Portugheze. În aceasta statiune cochetă și rafinată, încărcată de istorie au locuit în timpul secolului al IX-lea, numeroase familii regale și personalități printre care chiar și regele Carol al II-lea al României. Să amintim și că în celebrul Grand Casino din Estoril în timpul celui de-al doilea război mondial au avut loc negocieri faimoase ale spionilor din întreaga lume.

Și astăzi stațiunea își păstrează măreția prin prezenta numeroaselor restaurante celebre, a terenurilor faimoase de golf precum și a celui mai mare cazino din peninsulă.

Știați că :

Lucian Blaga are un monument în inima oraşului portughez Estoril?

DATE GENERALE

Orașul Nessebar este printre cele mai vechi din Europa, fiind  denumit și “Dubrovnikul  Bulgariei”. Este pur și simplu imposibil să nu fii vrăjit de acest oraș. Veți fi fermecați de pitorescul zonei medievale, cu biserici vechi și piațete minuscule, cu restaurante agățate deasupra mării și cu trubaduri cântând pe străzile încărcate de istorie.

Estoril este o destinație turistică importantă pe coasta Lisabonei, apreciată pentru zonele istorice, hotelurile și restaurantele luxoase dar și pentru celebrul Cazinou Estoril de pe Riviera Portugheză, printre cele mai mari din Europa.

Estoril este locul în care se află o comunitate importantă de imigranți și a fost locuit din timpuri străvechi datorită condițiilor climatice și a mediului favorabil, astfel minunatul oraș fiind încărcat de istoria lăsată de aceste comunități timpurii și  împletește acele timpuri cu cele de acum într-un peisaj cu adevărat enigmatic.

PLAJE & ALTE ATRACȚII:

Nessebar, orașul vechi, este văzut ca fiind o cetate - muzeu cu numeroase obiective și atracții turistice având cele mai multe biserici pe cap de locuitor. Pregătește-te să fii cucerit atât de frumusețea peisajului oferit de clădirile antice, dar și de prezența mării care vine în completarea acestui peisaj mirific, încadrat de bisericile vechi ce își așteaptă enoriașii.

Dintre frumoasele atracții și obiective remarcăm: Biserica Sfanta Sofia, Biserica Sfintei Paraschiva, Biserica lui Hristos Pantocrator, Muzeul arheologic.

Dar sa nu uităm nici de frumoasele plaje apreciate pentru nisipul auriu: Nessebar South Beach, Venid Beach sau plajele Ravda.

Nessebar South Beach este o plajă cu nisip fin cu o lungime de 1,3 km, unde poți practica windsurfing, găsești șezlonguri și umbreluțe care-ți permit să te relaxezi într-o zi călduroasă de vară ascultând glasul mării. În partea de sud se poate practica nudismul.

Venid Beach este o plajă mică dar foarte frumoasă unde ai posibilitatea să te relaxezi în voie, să practici diverse sporturi cum este windsurfing sau poți închiria o barcută cu ajutorul căreia sa te lupți cu valurile jucăușe ale mării.

Plajele Ravada sunt deosebite mai ales pentru apa și aerul curat aflându-se mai departe de marile orașe sau zonele industriale. Plajele sunt cu nisip fin pe care poți păși cu plăcere, iar în apropierea lor vom găsi cafenele și baruri pentru relaxare deplină.

Estoril este renumit ca fiind un loc de refugiu pentru numeroase familii regale, printre care Carol al II-lea, fostul rege Umberto al Italiei, Don Juan de Bourbon moștenitor la tronul Spaniei, Henri de Orleans, arhiducele Franz Iosif din Casa de Habsburg dar și personalități renumite printre care Lucian Blaga sau Mircea Eliade.

La numai trei kilometri de Estoril se găsește Cascais o altă stațiune turistică importantă și recunoscută. Din Estoril poți face o plimbare pe jos până în Cascais pe celebra promenadă înțesată cu restaurante, cafenele și  magazine.

Când ajungeți în Cascais veți avea multe obiective și atracții turistice de vizitat, printre cele mai importante fiind: muzeul Condes de Castro Guimarães sau frumoasa cetate Cascais. Desigur că nu putem să nu amintim și minunatele plaje cu nisipul auriu:  Praia do Tamariz sau Praia da Ribeira.

Praia do Tamariz este o plajă foarte frumoasă cu nisip fin, iar Praia da Ribeira este plaja principală din Cascais pitorească și cu vedere spre port.

ATRACȚII CULINARE

Nessebar nu impresionează doar prin frumusețea orașului vechi ci și prin preparatele consacrate cum ar fi “shkembe chorba “ sau ciorbă de burtă,  sau “tarato”, supa rece cu iaurt.

În Estoril majoritatea preparatelor tradiționale sunt gătite cu pește proaspăt și fructe de mare, iar printre cele mai gustoase sunt “polvo à lagareiro” sau “amêijoas à bulhão pato”.

Polvo à Lagareiro este un preparat deosebit în componența căruia intră un sos din ulei extravirgin și usturoi în care sunt prajiti cartofii si tentaculul de caracatiță rumenit care dă valoare preparatului și un gust desăvărșit.

Amêijoas à Bulhão pato este un preparat al cărui nume vine de la Bulhao Pato, un poet portughez din sec al XIX-lea, mare iubitor de mâncare bună și client fidel al tavernelor și restaurantelor cu mâncare tradițională. Acesta are meritul creării acestui fel de mâncare celebru, cu scoici de mare preparate cu ulei de măsline, usturoi, sare, piper și vin alb.

Dar odată ajunși acolo veți găsi și alte preparate ce merită savurate în compania unui vin bun, alături de un preparat dulce cu care portughezii se mandresc.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Alege-ți acum vacanța de vis din LITORAL VACANTE CU SOARE - GO FOR SUN : Nessebar și Estoril