Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Pisa vs Catania

Travel Tips CityBreak Special

Pisa și Catania sunt două dintre cele mai fermecătoare orașe italiene, unde turiști de pe întregul continent revin cu drag de fiecare dată.

Tu pe care îl alegi?

DATE GENERALE

Pisa este reședința provinciei cu același nume, aflată în regiunea Toscana, la gura de vărsare a râului Arno în Marea Mediterană. Pisa este una dintre cele 4 foste republici maritime ale Italiei, alături de Genova, Amalfi și Veneția și găzduiește în prezent 3 dintre cele mai importante instituții universitare italiene: Universitatea din Pisa, Școala Normală Superioară și Școala Superioară Sant'Anna. Orașul are o suprafață de 185 km² și o populație de cca. 91 000 de locuitori. Și Catania este reședința provinciei cu același nume. Orașul sicilian este amplasat pe coasta estică a insulei, spre Marea Ionică. Este al doilea oraș al Siciliei ca mărime după Palermo, având o suprafață de 183 km² și o populație de cca. 310 000 de locuitori. Catania este dominată de prezența vulcanului Etna.

ATRACȚII TURISTICE

În Pisa, majoritatea atracțiilor se află într-un singur loc, în Piața Miracolelor, declarată Patrimoniu Mondial al Umanității. Turnul înclinat este simbolul orașului, celebru pentru poziția sa înclinată, fapt datorat solului instabil. Nu trebuie ratate nici Catedrala Santa Maria Assunta, o construcție impunătoare în stil romanic, Baptiseriul Sfântul Ioan, renumit pentru acustica sa excelentă, Campo Santo sau Cimitirul Monumental, construit cu pământ sfânt, adus de cruciați de pe muntele Golgota sau Palazzo dei Cavalieri, ce găzduiește Scuola Normale Superiore, un colegiu de elită fondat de Napoleon. Catania poate fi explorată destul de ușor, având un centru istoric relativ mic. Punctul de pornire ideal este Piazza Duomo, unde se află simbolul orașului, Fontana dell'Elefante. Aceasta este statuia unui elefant din lavă neagră ce susține un mic obelisc egiptean. Trebuie vizitate Catedrala, dedicată Sfintei Agata, protectoarea orașului, construită pe locul unei biserici distrusă de erupția vulcanului Etna în 1693, Castelul Ursino, construit în 1239 din piatră de lavă, Muzeul Civico, Monastero di San Nicolò l'Arena, una dintre cele mai mari mânăstiri benedictine din Europa sau Grădinile Bellini, cel mai vechi parc urban al orașului.

ATRACȚII CULINARE

Ambele orașe se bucură de preparate culinare delicioase. Pisa este renumită pentru preparatele simple, printre care se numără Zuppa alla pisana, supă cu făină de porumb și fasole, Mucco pisano al pepe nero, friptură de vită cu mult piper negru, Trippa pisana, supă din măruntaie de vițel și roșii, Stoccafisso alla pisana, tocană de cod, Torta co’ bischeri, plăcintă de ciocolată și orez sau Dolce di Kinzica, un desert din budincă. Și Catania este renumită pentru preparatele sale culinare. Printre acestea se numără Pasta alla Norma, despre care se spune că au fost numite după “Norma”, aria lui Vicenzo Bellini, paste maccheroni cu roşii, vinete, ricotta sărată şi busuioc, Arancini, bulgări prăjiți de orez umpluți cu sos ragu și mozarella, Cartocciate, pâine umplută cu șuncă, mozzarella, măsline și roșii sau Granita, un desert rece preparat din apă, zahăr și suc de fructe proaspete.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Avem două CityBreak-uri Speciale în Colecția Culorile Orașului - City Colours®: Pisa și Catania!