Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Budapesta vs Viena

CityBreak Special Travel Tips

Budapesta și Viena, cele două capitale europene elegante și sofisticate, străbătute de Dunăre, par destul de asemănătoare la prima vedere. Însă între ele există și diferențe care te pot face să alegi un oraș în defavoarea celuilalt.

Pe tine care te-a cucerit?

DATE GENERALE

Budapesta este capitala și cel mai mare oraș al Ungariei, cu o populație de peste 1,7 milioane locuitori și o suprafață de cca. 525 km2. Orașul este așezat pe ambele maluri ale Dunării, ce îl separă în două părți, Buda și Pesta. Buda este amplasată pe o colină și impresionează prin zona istorică, cu străzi și case medievale, iar Pesta este partea dinamică, unde se află clădirea Parlamentului, cafenele și magazine. Viena, orașul muzicii și al culturii, este de asemenea capitala și cel mai mare oraș al Austriei. Orașul străbătut de Dunăre are o populație de cca. 1,9 milioane locuitori și se întinde pe 415 km2. Și-a căpătat denumirea de “Capitală a muzicii clasice” datorită celebrilor compozitori clasici ce au trăit sau au lucrat aici de-a lungul timpului. Printre aceștia se numără Mozart, Beethoven, Strauss, Vivaldi sau Schubert.

ATRACȚII TURISTICE

Budapesta este un oraș romantic, ce abundă în atracții turistice ce nu trebuie ratate. Printre acestea se numără Clădirea Parlamentului Ungariei, cea mai impresionantă clădire din Ungaria, ce a avut drept inspirație Parlamentul Londrei, Bazilica Sfântul Ștefan, cea mai mare biserică din Budapesta, a cărei construcție a durat 40 ani, Bastionul Pescarilor, o terasă în stil neogotic și neoromanic, cu şapte turnuri ce reprezintă cele șapte triburi ce s-au așezat în Câmpia Panonică și Biserica Mátyás, biserica domnească a Regatului Ungariei, Marea Sinagogă, cea de-a doua sinagogă ca mărime a lumii și Podul cu Lanțuri, primul pod permanent ce a legat Buda de Pesta.

În ceea ce privește Viena, acest oraș te surprinde de fiecare dată, cu atmosfera sa specială. Nu trebuie ratate aici Catedrala Sf. Stefan sau Stephansdom, una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Europa, Palatul Schönbrunn, reședința de vară a împărătesei Sisi în timpul Dinastiei Habsburgilor, construit pentru a rivaliza cu Versailles, Palatul Imperial Hofburg, locul din care a fost condus Imperiul Habsburg timp de peste 700 ani, Opera de Stat, una dintre cele mai importante opere din lume sau Palatul Belvedere, un impozant complex în stil baroc, ce adăpostește una dintre cele mai valoroase colecții de artă ale țării.

ATRACȚII CULINARE

Budapesta are o gastronomie proprie, bazată pe produse din regiunile apropiate, precum carne de miel și porc sau legume. Gulașul este cel mai faimos preparat unguresc, o tocană de legume subțire cu carne fragedă și condimentată cu paprika. Mai trebuie încercate și langoșul, o plăcintă din aluat dospit, prăjit în ulei cu brânză și smântână, Halászlé sau Supa pescarului, o supă de pește cu paprika, Töltött Paprika, ardei umpluți, Csirke paprikas sau Papricaș de pui, o tocăniță de pui cu smântână și paprika sau Dobos torta, tortul Doboș. Viena este cunoscută pentru preparatele sale rafinate, celebre pe întregul continent. Printre cele mai apreciate se numără șnițelul vienez, Tafelspitz, carne de vită fiartă cu legume și ierburi aromatice, Krustenbraten mit dunkelbiersoße, friptură de porc în sos de bere neagră, Apfelstrudel, ștrudel de mere, Kipferl, cornuri cu nucă, Linzertorte și Sacherorte, delicioasele prăjituri tradiționale.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Două orașe elegante, două CityBreak-uri Speciale din Colecția Culorile Orașului - City Colours®: Budapesta și Viena!