Fereastra ta spre lumea vacanţelor

5 lucruri inedite despre Palatul Versailles

CityBreak Special Travel Tips

Versailles este probabil cel mai faimos palat european. Impunătorul complex ce a servit drept reședință regală timp de mai bine de 100 de ani impresionează prin istoria sa grandioasă.

Iată 5 lucruri interesante despre Palatul Versailles:

✔ Palatul a fost gândit inițial drept o cabană de vânătoare, ce avea să fie construită de Ludovic al XIII-lea, tatăl Regelui Soare, pentru acesta. Ludovic al XIV-lea a început expansiunea complexului în 1661 și a mutat întreaga reședință regală aici în 1682.

✔ Peste 36 000 de muncitori au contribuit la construirea palatului și grădinilor. Palatul are așadar dimensiuni impresionante: 2153 de ferestre, 1200 de șemineuri, 700 de camere și peste 67 de scări interioare. După finalizare, acesta adăpostea în jur de 6000 de picturi și 5000 de piese de mobilă!

✔ Pe vremea când servea drept reședință regală, palatul putea găzdui cca. 5000 de ocupanți, de la membrii familiei regale până la alți aristocrați și servitori. Așadar, bucătăriile care deserveau palatul erau enorme, cu peste 100 de bucătari. Însă arhitecții nu au luat în considerare distanța dintre bucătării și sălile în care regele lua masa, așa că regele și regina serveau preparatele reci de fiecare dată.

✔ Cea mai cunoscută cameră a palatului este Sala Oglinzilor. Aceasta are o lungime de 73 metri, o înălțime de 12,3 metri și o lățime de 10,5 metri. A fost finalizată în 1684 și impresionează prin cele 357 de oglinzi și candelabrele impunătoare. La ceremoniile importante, sala era luminată de până la 20 000 de lumânări.

✔ Grădinile Versailles se întind pe o suprafață de aproape 8 kmp și sunt printre cele mai mari grădini din lume. Anual sunt plantate 210 000 de flori și 200 000 de copaci, iar cele 50 de fântâni arteziene folosesc în mare parte rețeaua hidraulică construită de Familia Regală. De asemenea, în 1979, palatul și grădinile au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

BONUS: Intrarea în palat nu era restricționată doar pentru rege și curtea sa. Oricine putea vizita palatul și grădinile, însă cu o condiție: să fie îmbrăcat elegant. Cei care nu veneau îmbrăcați corespunzător puteau închiria costumații de la intrarea în palat!

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Descoperă secretele ascunse ale Palatului Versailles cu o vacanță inedită din Colecția Europa Argintie - Silver Europe™ la Paris.