Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Roma vs Istanbul

Travel Tips CityBreak Special

Roma și Istanbul sunt două orașe cu o istorie îndelungată, unice în lume. Dacă Istanbul este singurul oraș amplasat pe două continente, Roma este capitala pe teritoriul căreia se află o altă țară!

Tu ce alegi?

DATE GENERALE

Roma este capitala și principalul centru cultural al Italiei, amplasat în provincia Lazio, pe malul Tibrului. Are o populație de cca. 3 milioane de locuitori și o suprafață de 1285 kmp. Roma este unul dintre cele mai vechi orașe populate continuu, de la fondarea sa în 753 î.Hr. Istanbul este amplasat atât în Europa, cât și în Asia, separate de strâmtoarea Bosfor și de Marea Marmara. Este unul dintre cele mai mari orașe ale lumii și cel mai mare din Europa, cu o populație de cca. 15 miloane de locuitori. Întemeiat sub numele de Bizanț, a primit apoi numele de Constantinopol când împăratul Constantin cel Mare l-a transformat în capitala Imperiului Roman, perioadă în care era numit și “Noua Roma”. Din 1453, orașul se numește Istanbul.

ATRACȚII TURISTICE

Roma este un adevărat muzeu în aer liber, cu atracții cunoscute în toată lumea, ce nu mai au nevoie de nicio prezentare. O vacanță la Roma nu poate fi completă fără vizitarea Colosseumului, simbolul Romei și cel mai mare amfiteatru al lumii antice, Fontana di Trevi, cea mai celebră fântână a orașului, Pantheonul, templul tuturor zeilor, Bocca della Verita, sculptura devenită celebră după ce a apărut în filmul “Vacanță la Roma” cu Audrey Hepburn sau Forumul Roman, cel mai mare sit de săpături arheologice din Roma. Datorită amplasării sale, Istanbul se mândrește cu un amestec de stiluri arhitecturale și de prezența a două culturi, cea europeană și cea asiatică. Cele mai apreciate atracții turistice din Istanbul sunt Moscheea Albastră, cea de-a doua moschee ca mărime din lume după cea din Mecca, Biserica Sfânta Sofia, o capodoperă a artei bizantine, cu peste 1500 de ani vechime, Palatul Topkapi, fosta reşedință oficială a sultanilor sau Palatul Dolmabahce, ce deține cel mai mare candelabru de Bohemia din lume.

ATRACȚII CULINARE

Gastronomia Romei și a Istanbului a evoluat de-a lungul timpului, urmare a schimbărilor culturale, sociale și politice. În prezent, gastronomia Romei se bazează în principal pe produse din regiunea Campagna, precum mazăre, anghinare și fasole, crustacee, carne de oaie și capră și lapte și brânzeturi provenite de la acestea. Trebuie încercate aici "Saltimbocca alla Romana" - cotlet de vițel, "Carciofi alla romana" - anghinare umplute cu mentă, usturoi și pesmet, "Spaghetti alla carbonara" - spaghete cu șuncă, ouă și brânză pecorino și "Gnocchi di semolino alla romana" - găluște din griș. Istanbul este cunoscut pentru preparatele rafinate ce aparțin bucătăriei otomane, dar și pentru numeroasele restaurante ce servesc preparate din fructe de mare. Nu trebuie ratate “Koftele” - chiftele din carne de miel cu brânză, coapte pe grătar, “Lahmacun” - varianta turcească a pizzei, cu carne tocată și legume, Borek - produse de patiserie umplute cu brânză, carne tocată sau legume dar și “Dolma” - un fel de sarmale, foi de viță umplute cu un amestec de orez și condimente, de carne sau doar din legume.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Alege-ți acum vacanța din Colecția Europa Argintie - Silver Europe™: Roma sau Istanbul!