Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Florența vs Napoli

Travel Tips CityBreak Special

Dacă Florența a dat lumii cei mai mari artiști ai Renașterii, Napoli este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei. Așadar, cele două orașe au o importanță deosebită pentru întreaga lume.

Tu pe care îl alegi?

DATE GENERALE

Florența, supranumită "Atena Evului Mediu", este capitala Toscanei și cel mai populat oraș al acestei regiuni. Considerat a fi unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii datorită bogatei moșteniri culturale renascentiste, Florența are o populație de cca. 380 000 locuitori. Încă din 1982, centrul istoric al orașului a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Napoli este capitala regiunii Campania și este situat în sudul Italiei. Are o populație de peste 950 000 locuitori, fiind al treilea oraș ca mărime al țării, după Roma și Milano. Și centrul istoric al orașului Napoli aparține Patrimoniului Mondial UNESCO din 1995.

ATRACȚII TURISTICE

În mare parte, atracțiile Florenței nu mai au nevoie de nicio prezentare, orașul fiind un adevărat muzeu în aer liber. Cele mai importante atracții turistice sunt Catedrala Santa Maria del Fiore, faimoasă datorită cupolei de cărămidă construită de Brunelleschi, Galeria Uffizi, cea mai veche galerie de artă din lume, Bazilica San Lorenzo, ce adăpostește mormintele membrilor familii de Medici, Palazzo Vecchio, sediul guvernului în perioada Republicii Florența sau Accademia di Belle Arte, unde poate fi admirată Statuia lui David, opera lui Michelangelo. Napoli se remarcă prin cele 448 de biserici, fiind astfel orașul cu cel mai mare număr de biserici din lume. Nu trebuie ratate Domul din Napoli, simbolul orașului și cea mai importantă biserică, Muzeul Național de Arheologie ce conține obiecte recuperate din ruinele orașelor Pompeii și Herculaneum, Museo di Capodimento, ce adăpostește opere ale unor artiști precum El Greco, Titian, Rafael sau Caravaggio, Castel dell´Ovo, o fortăreață ridicată de normanzi în secolul al 12-lea și Palatul Regal, ce a funcționat ca reședință regală în secolul al 18-lea.

GASTRONOMIE

Italia este recunoscută pentru gastronomia sa, așa că cele două orașe nu fac excepție. În Florența, bucătăria tradițională se bazează pe carne. Așadar, cele mai iubite preparate sunt Bistecca alla Fiorentina, friptură de vită de dimensiuni mari gătită pe cărbune, Tagliata, friptură de vită cu parmezan, dar și Panzanella, pâine italienească cu roșii și busuioc, sau Pappa al Pomodoro, supă de tomate. Printre deserturile tradiționale se numără Schiacciata alla fiorentina, un fel de chec.

Nicio vizită la Napoli nu este completă fără degustarea pizzei tradiționale. Arta napoletană de preparare a pizzei, numită "pizzaiuolo", a fost declarată parte din patrimoniul imaterial al UNESCO. Mai trebuie încercate și Impepata di cozze, fructe de mare, Spaghetti alla puttanesca, spaghete cu măsline, capere și oregano, Mozzarella di bufala, mozzarella din lapte de bivoliță, Parmigiana di Melanzane, vinete cu parmezan, iar ca deserturi impresionează Babà, un tort însiropat cu rom și Sfogliatella, produse de patiserie în formă de scoici.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Alege-ți acum vacanța din Colecția Europa Argintie - Silver Europe™: Florența sau Napoli?