CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Amsterdam vs Dublin
Amsterdam și Dublin sunt două orașe speciale, ce își întâmpină vizitatorii cu o atmosferă animată și plină de viață și cu experiențe unice. Moderne și interesante, cele două orașe se află în mod constant printre preferințele de top ale turiștilor europeni.
Pe tine care te atrage?
DATE GENERALE
Dublin, capitala Irlandei, este și cel mai mare oraș al țării, cu o populație ce numără 550 000 locuitori și o suprafață de 115 kmp. Orașul este situat într-un golf pe coasta estică a țării, pe malurile râului Liffey. A fost întemeiat de către vikingi și a devenit principala așezare a Irlandei după invazia normandă din secolul al 12-lea. Numele său irlandez, care se poate citi pe indicatoarele din oraș este “Baile Átha Cliath”.
Amsterdam este capitala oficială și cel mai mare oraș al Olandei. Este situat în vestul țării, în provincia North Holland și are o populație de cca. 866 000 locuitori și o suprafață de 219 kmp. A fost fondat ca un mic sat pescăresc la finalul secolului al 12-lea și a devenit unul dintre cele mai importante porturi ale lumii în secolul al 17-lea, precum și unul dintre liderii mondial în finanțe și comerț. Numele său s-a format prin alăturarea cuvintelor “dam”, ce înseamnă baraj în neerlandeză și “Amstel”, numele râului ce străbate orașul.
ATRACȚII TURISTICE
Dublin este renumită pentru pub-urile sale și pentru brandurile de bere și whiskey produse aici. Orașul în care s-au născut Jonathan Swift, Oscar Wilde, Bram Stoker sau James Joyce atrage în jur de 4 milioane de vizitatori anual. Printre atracțiile turistice ce trebuie văzute se numără Castelul Dublin, fondat în 1204 și folosit în prezent pentru recepții prezidențiale, Catedrala Sf Patrick, cea mai mare biserică din Irlanda, Colegiul Trinity, cea mai veche universitate a țării, frecventată de Jonathan Swift sau Oscar Wilde, Podul Ha’penny, al cărui nume vine de la prețul plătit de pietoni pentru a trece podul, jumătate de penny, Guinness Storehouse, muzeul dedicat berii Guinness sau Distileria Old Jameson, un muzeu dedicat istoriei whiskey-ului irlandez.
Amsterdam se remarcă prin numeroasele sale canale, o atracție turistică în sine. Museumplein sau Piața Muzeelor cuprinde patru muzee recunoscute la nivel internațional: Rijksmuseum, cel mai mare muzeu olandez, dedicat artelor, istoriei și tehnicii, Muzeul Stetelijk, dedicat artei moderne, Muzeul Van Gogh, ce găzduiește cea mai mare colecție de opere ale pictorului olandez și Muzeul Diamantului, ce prezintă istoria prelucrării diamantelor în Olanda. Nu trebuie ratate nici Casa Anne Frank, Fabrica de Bere Heineken sau Muzeul de Tehnică NEMO, cel mai mare centru de știință olandez.
SPAȚII VERZI
Dublin are mai multe spații verzi pe km² decât orice altă capitală europeană. Consililul local al orașului administrează peste 1500 hectare de parcuri. De asemenea, 97% dintre locuitorii orașului trăiesc la cel mult 300 metri de un parc. Printre cele mai mari parcuri se numără Phoenix Park, cu o suprafață de 707 hectare, Herbert Park, Saint Anne's Park și St Stephen's Green. Acesta din urmă se află lângă principala stradă comercială din Dublin, Grafton Street. Și Amsterdam se mândrește cu numeroase parcuri. Vondelpark este cel mai mare și cel mai vizitat dintre acestea, numit după autorul Joost van den Vondel. Iubitorii naturii mai pot vizita și Beatrixpark, Amstelpark, Sarphatipark, Oosterpark sau Westerpark.
👍 Recomandarea CMB TRAVEL
Este momentul perfect pentru un CityBreak Special, alege între Amsterdam și Dublin.