Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Care este cea mai puternică tradiție de Halloween?

Travel Tips

Halloween-ul își are originea într-un antic festival celtic, Samhain, când oamenii aprindeau focuri de tabără și se costumau pentru a alunga fantomele. Astăzi însă este o sărbătoare cunoscută la nivel mondial, cu tradiții diferite de la popor la popor.

Care este însă cea mai puternică tradiție de Halloween?

SCULPTAREA DOVLECILOR 🎃

Felinarele din dovleci, numite și Jack-O'-Lanterns, au originea în Irlanda, cu deosebirea că inițial se foloseau napi în locul dovlecilor. Conform legendei, un om numit Jack Zgârcitul l-a păcălit pe Diavol și l-a făcut să îi promită că sufletul lui nu va ajunge niciodată în iad. Când a murit, Jack a aflat că nu poate ajunge nici în Rai, așa că a fost condamnat să bântuie pe Pământ pentru toată eternitatea. Localnicii au început curând să sculpteze fețe înfricoșătoare în napi pentru a speria spiritele rele. Începând cu secolul al 19-lea imigranții irlandezi ajunși în America de Nord au înlocuit napul cu dovleacul.

COLINDATUL 🍬

Originea colindatului de Halloween a fost intens dezbătută de-a lungul timpului. Una dintre teorii sugerează că în timpul festivalului Samhain, celții lăsau afară mâncare pentru a împăca spiritele și fantomele ce călătoreau pe Pământ în acea noapte. În cele din urmă, alții oameni au început să se costumeze ca aceste spirite pentru a primi și ei mâncare. Termenul de “trick-or-treat” a apărut în America de Nord la începutul secolului 20. “Trick” se referă la bomboane, dulciuri sau bani, iar “treat” se referă la amenințarea răzbunării, o farsă făcută proprietarilor, dacă aceștia nu oferă nimic colindătorilor.

DEGHIZĂRILE 🧙

Și originea purtării costumelor înfricoșătoare este legată de festivalul Samhain. Celții se îmbrăcau asemenea spiritelor rele libere în acea noapte pentru a fi confundați cu ele și astfel lăsați în pace. La începutul secolului 20, americanii au adoptat această tradiție, costumându-se în personaje malefice pentru petrecerile de Halloween. Vrăjitoarele, vampirii însetați de sânge, fantomele, vârcolacii, zombie și alți monștri înfricoșători sunt cele mai populare alegeri ale adulților în prezent. Copiii însă preferă să se costumeze în prințese și supereroi, iar în 2018, cele mai cumpărate costume de Halloween pentru câini au fost cele de dovleac.