Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Budapesta vs Istanbul

Travel Tips CityBreak Special

Budapesta și Istanbul sunt două orașe speciale și sofisticate, elegante și în același timp animate, romantice și rafinate.

Tu pe care îl alegi?

DATE GENERALE

Budapesta, numit și "Perla Dunării", este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. Așezată pe ambele maluri ale Dunării, capitala Ungariei este formată din două părți, Buda și Pesta, despărțite de fluviu pe o lungime de 28 km. Buda este amplasată pe o colină și impresionează prin zona istorică, în timp ce Pesta este partea dinamică, unde se află și clădirea Parlamentului, cafenele, magazine și zona de promenadă.

Istanbul este singurul oraș din lume situat pe două continente, separate de Strâmtoarea Bosfor. Prin amplasarea sa la contactul dintre civilizația arabă și cea europeană, Istanbul a reprezentat de-a lungul timpului un centru politic, istoric și cultural de o deosebită importanță. Cel mai mare oraș al țării este o impresionantă combinație de temperamente și stiluri arhitecturale, întâlnirea a două continente și a două culturi.

ATRACȚII TURISTICE

Budapesta este un oraș minunat, cu monumente spectaculoase, cu incredibile peisaje oferite de Dunăre și cu o eleganță desăvârșită. Aceasta este și capitala cu cele mai multe izvoare termale din lume, Băile Gellert și Szechenyi fiind printre cele mai căutate de către turiști. Alte atracții turistice de neratat sunt Clădirea Parlamentului, una dintre cele mai frumoase clădiri ale Europei, Marea Sinagogă, cea de-a doua sinagogă din lume ca mărime, Biserica Matthias, locul nunții lui Matei Corvin, regele Ungariei sau Basilica Sf. Ștefan, cea mai mare biserică din oraș ce adăpostește mâna Sfântului Ștefan, primul rege al Ungariei și patronul spiritual al țării.

Și Istanbul atrage anual milioane de vizitatori, fascinați de frumusețea numeroaselor atracții ale orașului. Printre acestea se numără: Moscheea Albastră, cea de-a doua moschee ca mărime din lume după cea din Mecca, Biserica Sfânta Sofia, o capodoperă a artei bizantine, cu peste 1500 de ani vechime, Palatul Topkapi, fosta reşedință oficială a sultanilor sau Palatul Dolmabahce, ce deține cel mai mare candelabru de Bohemia și cea mai mare colecție de candelabre de cristal Baccarat din lume.

TRANSPORT

Budapesta oferă locuitorilor și turiștilor un sistem bine pus la punct de transport în comun, format din linii de metrou, tramvai și autobuz. Sunt patru linii de metrou, 33 linii de tramvai și 264 linii de autobuz. Linia de metrou din Budapesta a fost a doua din lume dată în folosință, după cea din Londra. Nici Istanbul nu se lasă mai prejos, punând la dispoziție o rețea a mijloacelor de transport în comun extinsă și funcțională, cu o lungime de 9000 km. În prezent sunt 6 linii de metrou, cu încă 4 linii în construcție. În ceea ce privește rețeaua de tramvaie, în partea asiatică a orașului funcționează o rețea de tramvaie de patrimoniu, iar în partea europeană funcționează o rețea mixtă, de patrimoniu și moderne. Și rețeaua de autobuze este foarte bine dezvoltată, însă există aici și două linii de funiculare subterane.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Două orașe elegante, două CityBreak-uri Speciale din Colecția Culorile Orașului - City Colours®: Budapesta și Istanbul.