Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Bruxelles vs Praga

Travel Tips CityBreak Special

Bruxelles și Praga sunt două orașe remarcabile, ce impresionează prin arhitectura deosebită, gastronomia delicioasă și o viață culturală bogată.

Pe tine care te atrage mai mult?

DATE GENERALE

Bruxelles este una dintre cele mai frumoase capitale europene, cu un farmec aparte. Este un oraș mic, dar vibrant, cu o energie unică. Este sediul guvernului și parlamentului federal, precum și al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), al Uniunii Europene si al organizației EUROCONTROL. Doar 75% din populația orașului sunt locuitori belgieni, iar cele două limbi oficiale sunt limba franceză și limba neerlandeză.

Praga este așezată pe cinci dealuri, de-o parte și de alta a râului Vltava. Se spune despre capitala Cehiei că are sute de nume, de-a lungul timpului primind denumiri precum „Orașul de Aur”, „Orașul celor 100 de Turle”, „Orașul Magic” sau „Parisul Estului”. Centrul istoric al orașului se află pe lista UNESCO a monumentelor culturale și naturale mondiale din 1992.

ATRACȚII TURISTICE

Arhitectura este unul dintre punctele forte ale celor două orașe, iar acest fapt se reflectă în frumusețea clădirilor. În Bruxelles, printre atracțiile ce trebuie văzute neapărat se numără Grand Place, Piața Centrală a orașului, una dintre cele mai frumoase din lume, ce îmbină armonios arhitectura secolului al 17-lea cu viața socială contemporană, Atomium, un monument cu 102 m înălțime și 9 sfere din oțel conectate între ele prin tunele, Mini-Europa, un muzeu în aer liber cu peste 350 miniaturi ale celor mai faimoase clădiri din Europa, printre care și Palatul Mogoșoaia, Manneken Piss, statuia unui băiețel despre care există mai multe legende sau Primăria Orașului, o construcție gotică impunătoare. În Praga, oricine ajunge aici trebuie să vadă Castelul Praga, cel mai mare complex medieval din Europa și reședința tuturor regilor Boemiei, Podul Carol, cel mai vechi pod din Praga, cu 30 de statui impresionante, Catedrala Sfântul Vitus, cea mai importantă catedrală a țării sau “Casa care dansează”, o construcție avangardistă.

MÂNCARE

Atât Bruxelles, cât și Praga sunt celebre pentru mărcile de bere fabricate aici și recunoscute în întreaga lume.

Există câteva preparate emblematice ce trebuie încercate în Bruxelles, despre care belgienii pretinde că sunt specifice lor: gaufrele, cartofii prăjiți și midiile sunt câteva dintre acestea. Printre specialitățile locale se numără Frites, celebrii cartofi prăjiți, Stoemp, piure de cartofi cu legume și bacon, Anguilles au vert, țipar cu sos de ierburi, Mosselen-friet, midii cu cartofi prăjiți sau Konijn met Geuze, friptură de iepure în sos de bere. În Praga trebuie încercate Svičková, carne de vită cu legume și sos de smântână, Gulașul cehesc, diferit de cel unguresc, o tocană de legume cu carne, Knedlíky, găluște din cartofi și pâine, Smažený Sýr, cașcaval pane și Palačinky, un fel de clătite.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Două CityBreak-uri Speciale din Colecția Culorile Orașului - City Colours®, două orașe care te vor cuceri: Bruxelles și Praga.