Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Atena vs Istanbul

Travel Tips CityBreak Special

Atena și Istanbul, cele două orașe antice, se bucură de milioane de motive pentru a fi vizitate. Mileniile de istorie, artă și arhitectură și-au lăsat amprenta asupra tuturor aspectelor vieții în cele două orașe, iar experiențele culinare uimitoare se adaugă la lista motivelor.

Tu ce alegi?

DATE GENERALE

Atena, capitala Greciei, este considerată a fi leagănul civilizației occidentale și locul de naștere al democrației. Orașul care și-a luat denumirea de la zeița înțelepciunii în mitologia greacă se află situat în câmpia Attica, fiind încadrată de munți din trei părți și de un golf într-o parte. Unul dintre cele mai mari orașe ale Europei, Atena a fost recunoscută drept centru cultural al lumii antice pe vremea când multe capitale europene nici nu existau.

Istanbul este un oraș fascinant, singurul din lume situat pe două continente, separate de Strâmtoarea Bosfor. Prin amplasarea sa la contactul dintre civilizația arabă și cea europeană, Istanbul a reprezentat de-a lungul timpului un centru politic, istoric și cultural de o deosebită importanță. Deși nu este capitala Turciei, orașul situat în nord-estul Mării Marmara este cel mai mare oraș al țării.

ATRACȚII

În Atena, la fiecare pas se întâlnesc locuri extraordinare și interesante, gata a fi explorate. Atracțiile ce nu trebuie ratate în timpul unei vizite aici sunt Acropola din Atena, fără îndoială simbolul orașului, cu ruinele unor monumente precum Partenonul, Erehteionul sau Teatrul lui Dionysos, Stadionul Panathenaic, cea mai mare clădire a Atenei Antice și cel mai mare stadion al lumii construit în întregime din marmură, Templul lui Zeus din Olimp, cel mai mare templu al Greciei în Antichitate, a cărui construcție a durat în jur de 7 secole.

Datorită combinației de culturi și stiluri arhitecturale, Istanbul atrage anual milioane de vizitatori, fascinați de frumusețea numeroaselor atracții ale orașului. Printre acestea se numără: Moscheea Albastră, cea de-a doua moschee ca mărime din lume după cea din Mecca, Biserica Sfânta Sofia, o capodoperă a artei bizantine, cu peste 1500 de ani vechime, Palatul Topkapi, fosta reşedință oficială a sultanilor sau Palatul Dolmabahce, ce deține cel mai mare candelabru de Bohemia și cea mai mare colecție de candelabre de cristal Baccarat din lume.

GASTRONOMIE

Gastronomia celor două orașe are destule aspecte similare, însă există și diferențieri. Fiecare cultură are propriile preparate, dar care se întrepătrund la un moment dat, datorită strânsei legături între cele două civilizații de-a lungul timpului. Printre cele mai asemănătoare preparate ce pot fi încercate în ambele orașe sunt “meze”, un aperitiv compus din diverse gustări, salate calde și reci sau delicioasele baclavale.

În Atena trebuie încercate Souvlaki, frigărui din carne de porc ori carne de pui, roşii şi ceapă, cartofi prăjiţi şi tzatziki, Kleftiko, carne de miel cu os, marinată în suc de lămâie cu usturoi şi gătită apoi la cuptor, Psarossoupa şi Kakavia, supe de peşte sau Vasilopita, o plăcintă cu răvaşe.

În Istanbul, printre cele mai apreciate preparate culinare se numără faimosul Kebap, Kofte, chiftele din carne de miel cu brânză, coapte pe grătar, Lahmacun, varianta turcească a pizzei, cu carne tocată și legume, Simit, covrigi turcești cu susan sau Borek, produse de patiserie umplute cu brânză, carne tocată sau legume.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Alege-ți acum vacanța din Colecția Culorile Orașului - City Colours®: Atena sau Istanbul!