Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Provence vs Toscana

Travel Tips CityBreak Special

Se spune că Provence este Toscana Franței și Toscana este Provence-ul Italiei.

Cele două regiuni sunt atât de asemănătore, cu peisaje superbe, o istorie extraordinară și un bogat patrimoniu turistic, încât e greu să îți alegi preferata.

LOCALIZARE

Toscana este o regiune situată în centrul Italiei, între Munții Apenini și Marea Tireniană, străbătută de fluviul Arno. Toscana se bucură de o multitudine de peisaje, de la coasta ce alternează plajele nisipoase cu stâncile și pantele abrupte, la insulele Arhipelagului Toscan, apele limpezi sau zonele montane protejate. Însă impresionante sunt și vestigiile civilizațiilor antice, orașele cu un farmec aparte, satele medievale sau fortificațiile uimitoare.

Regiunea Provence se află amplasată în sud-estul Franței, la granița cu Italia, între Marea Mediterană și Valea Ronului. Reprezentative pentru această zonă sunt câmpurile întinse de lavandă, dar și istoria fascinantă, vremea frumoasă, mâncarea și vinurile bune, atmosfera relaxată.

ATRACȚII

Atunci când vizitezi Toscana, problema nu este ce să vezi, ci de unde să începi. Regiunea se mândrește cu Florența, Pisa, Siena, regiunea Chianti cu podgoriile sale, orașele fortificate medievale și satele împrăștiate pe coline, dar și plajele tipice italiene aliniate de-a lungul Rivierei della Versilia și coastei Livorno. Însă adevăratul farmec toscan poate fi regăsit în elegantul oraș Lucca, San Gimignano cu străduțele sale pietruite și turnurile ce păzesc orașul sau în Massa Marittima și semnele lăsate aici de civilizația etruscă.

Provence, pe cealaltă parte, a atras atenția dintotdeauna cu sclipitoarele stațiuni de pe Coasta de Azur: Cannes, St Tropez, Nisa, dar și plajele potrivite pentru familii de la Port Grimaud, casele colorate de la Menton, satul pescăresc Cassis sau Cap Canaille, cea mai înaltă stâncă maritimă a Franței întregesc peisajul variat și de neratat al regiunii. Plateau de Valensole impresionează prin câmpurile de lavandă perfect geometrice, Esterel Massif este o regiune vulcanică incredibilă, iar Verdon Gorge este cel mai frumos canion european.

MÂNCARE

Când vine vorba de mâncare, niciuna dintre cele două regiuni nu poate dezamăgi. Bucătăria toscană se remarcă prin simplitate și folosirea ingredientelor locale proaspete, cultivate în zonele rurale apropiate. Uleiul de măsline, pastele făcute în casă, brânza pecorino, roșiile, castanele și ierburile aromatice se numără printre principalele ingrediente folosite aici. Preparatele preferate includ Ribollita, o supă ce se servește în special iarna, Bistecca alla Fiorentina, friptură de vită, Panzanella, o salată cu pâine sau Pappardelle, paste lungi și late cu sos ragu de mistreț.

În ceea ce privește bucătăria provensală, aceasta este mai complexă, un amestec între bucătăria spaniolă, franceză și italiană. Nu lipsesc uleiul de măsline și condimentele aromate, regăsite chiar și în numeroasele restaurante cu stele Michelin. Printre cele mai populare preparate de aici se numără Bouillabaisse marseillaise, o supă de pește, Ratatouille, amestecul de legume înăbușite, Lapin provençal, tocană de iepure cu legume sau Pissaladière, o tartă cu ceapă și anșoa.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Te-ai hotărât? Solicită-ne acum vacanța în destinația preferată AICI!