Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Veneția vs Stockholm

Travel Tips CityBreak Special

Veneția și Stockholm - două orașe speciale cu insule, canale și poduri!

Cele două destinații par asemănătoare prin înfățișarea lor, însă fiecare este unică în felul său.

Tu pe care o alegi?

DATE GENERALE

Veneția este amplasată în nord-estul Italiei, în regiunea Veneto, într-o lagună, pe 118 insule despărțite de 177 canale și conectate între ele de peste 400 poduri. Laguna și o parte din oraș aparțin Patrimoniului Mondial UNESCO. De-a lungul timpului Veneția a primit diverse denumiri: "La Dominante", "La Serenissima", "Regina Adriaticii", "Orașul Apelor", "Orașul Măștilor", "Orașul Podurilor", "Orașul Plutitor", "Orașul Canalelor".

Stockholm, capitala Suediei sau "Veneția Nordului", cum mai este numit, se află situat în locul în care Lacul Mälaren se varsă în Marea Baltică. Este reședința comitatului Stockholms län și se întinde pe 14 insule conectate între ele prin 50 poduri. A fost construit strategic, la mijlocul secolului al 13-lea, pentru ca navele comerciale ce intrau și ieșeau din lac să poată fi taxate. Cel mai vizitat oraș din Peninsula Scandinaviei este considerat totodată și “Capitala Scandinaviei”.

ATRACȚII

Arhitectura Veneției este unul din principalele motive pentru a vizita acest oraș. Renașterea venețiană este un stil specific ce se reflectă în majoritatea construcțiilor. Printre cele mai importante obiective arhitecturale ale orașului se regăsesc: Palatul Dogilor, localizat în Piața San Marco, Bazilica San Marco, ce combină stilurile arhitecturale ale Orientului și Occidentului, și Podul Rialto, cel mai vechi pod care traversează Marele Canal. Nu trebuie ratate nici Castelul Ca d’Oro, Palatul Grassi sau Podul Suspinelor.

Stockholm este un oraș cosmopolit, cu multe spații verzi, o viață culturală bogată, numeroase obiective turistice, posibilități de shopping și o animată viață de noapte. Principala atracție este Gamla Stan - "Orașul Vechi" sau "Orașul dintre Poduri", insula pe care a fost pusă piatra de temelie a orașului, în 1252 și impresionează prin atmosfera fascinantă, cu străduțele înguste și pietruite, magazine de cărți și bijuterii, biserici și muzee. De asemenea, trebuie vizitate Muzeul Maritim Vasa, Palatul Regal, o clădire în stil baroc ce datează din 1754, Skansen, cel mai vechi muzeu în aer liber din Europa, Grona Lund, cel mai cunoscut parc de distracții din Suedia, Ericsson Globe, cea mai mare clădire sferică din lume.

MÂNCARE

Tradiția culinară a celor două orașe reprezintă un alt atribut ce le aduce în topul preferințelor turiștilor. Cele mai apreciate preparate culinare venețiene sunt: “Polenta e schie” - creveți pe pat de polentă, “Bigoli in salsa veneta” - paste bigoli cu anșoa și sos de ceapă, “Rixoto de gò” - orez cu pește goby, “Risotto al nero di seppia” - orez cu caracatiță sau “Frittelle” - gogoși cu nuci.

Stockholm este recunoscut pentru preparatele gourmet servite în restaurantele sale de top, recompensate cu stele Michelin. Însă și cei ce preferă mâncărurile tradiționale vor avea destule posibilități. Printre preparatele ce trebuie încercate aici se numără “Jansson’s frestelse” - cartofi cu anșoa la cuptor, “Raggmunk” - clătite din cartofi, “Gravlax” - somon marinat, “Knäckebröd” - pâine crocantă de secară sau “Annkakor med sylt” - clătite cu gem.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Este momentul perfect pentru un CityBreak Special CMB din Colecția Culorile Orașului - City Colours™, alege între Veneția și Stockholm!