Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Napoli vs Roma

Travel Tips CityBreak Special

Rivalitatea dintre Napoli și Roma a pornit de la pizza, însă s-a extins la mai mult de atât. Două dintre cele mai vechi și cele mai mari orașe ale Italiei, acestea au multe povești de spus și păstrează mărturii ale culturilor ce și-au lăsat amprentele aici de-a lungul timpului.

LOCALIZARE & DATE GENERALE

Napoli este cel de-al treilea oraș ca mărime al Italiei, dupa Roma și Milano. Amplasat în sudul Italiei, în regiunea Campania, orașul fondat de greci a fost de-a lungul timpului capitala Regatului de Neapole și capitala Regatului celor Două Sicilii. Roma, capitala țării, este localizată în provincia Lazio, pe malul fluviului Tibru și pe cele 7 coline ce au stat la baza nașterii Imperiului Roman. Este principalul centru cultural al Italiei, cu o istorie de peste 2000 ani.

ATRACȚII TURISTICE

Centrele istorice ale ambelor orașe sunt înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cele 448 biserici fac din Napoli orașul cu cel mai mare număr de biserici din lume. Nu trebuie ratate Domul din Napoli - simbolul orașului și cea mai importantă biserică, Muzeul Național de Arheologie, ce expune și obiecte recuperate din ruinele orașelor Pompeii și Herculaneum, Castel dell´Ovo - o fortăreață ridicată de normanzi în secolul al 12-lea sau Palatul Regal ce a funcționat ca reședință regală în secolul al 18-lea. Atracțiile Romei pe de altă parte sunt arhicunoscute și nu mai au nevoie de nicio prezentare. Orice călătorie la Roma trebuie să cuprindă vizitarea Colosseumului, Pantheonului sau Fontanei di Trevi.

PIZZA

Pizza Napoletana sau Pizza Romana? Este o dilemă ce a pus la încercare toți iubitorii de pizza. Cele două modalități de preparare sunt diferite, autentice și delicioase. Și cum “de gustibus non est disputandum”, rămâne la latitudinea fiecăruia să își aleagă preferata.

Arta napoletană de preparare a pizzei, numită "pizzaiuolo", a fost declarată parte din patrimoniul imaterial al UNESCO. Ceea ce caracterizează pizza napoletană este crusta groasă și moale. Aluatul ce conține cca. 60% apă este lăsat la crescut de la 8 până la 24 ore, iar procesul de gătire propriu-zis durează între 50 și 90 secunde. Temperatura foarte mare și viteza de gătire permite crustei să nu se usuce și să rămână groasă, moale și hidratată.

Pizza romană mai este numită de italieni și "scrocchiarella", termen ce definește crusta crocantă. Aceasta este mai subțire decât rivala sa sudică, aluatul său fiind preparat din 50% apă, iar timpul de coacere este de cca. 3 minute, la o temperatură mai scăzută. Anșoa și legumele sunt printre toppingurile preferate.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Acum este momentul perfect pentru o pizza adevărată! Alege un CityBreak Special CMB, alege între Napoli sau Roma!