Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Praga vs Varșovia

Travel Tips CityBreak Special

Praga și Varșovia sunt două dintre cele mai elegante capitale europene, iar la prima vedere par destul de asemănătoare, cu atmosfera lor romantică, arhitectura spectaculoasă și cultura bogată. Însă fiecare dintre cele două orașe se mândrește cu un farmec propriu și cu surprize pentru turiștii săi.

Pe tine care te-a cucerit?

ATRACȚII TURISTICE

Praga se remarcă prin arhitectura sa remarcabilă, clădirile vechi, străduțele și monumentele celebre. Centrul istoric al orașului se află pe lista UNESCO a monumentelor culturale și naturale mondiale din 1992. Printre atracțiile turistice de neratat se numără Castelul Praga, reședința tuturor regilor Boemiei și cel mai mare complex medieval din Europa, Podul lui Carol, cel mai vechi pod din Praga, străjuit de 30 statui impresionante, Catedrala Sf Vitus, cea mai importantă catedrală a țării, “Casa care dansează”, o construcție avangardistă și Grădina Zoologică din Praga, cea de-a doua ca mărime din Europa. Varșovia are o istorie tumultoasă, fiind distrusă de către naziști în timpul celui de-al doilea război mondial în proporţie de 85%, însă a fost apoi reconstruită. Majoritatea atracțiilor se află în Orașul Vechi. Iată ce trebuie să vizitați în capitala Poloniei: statuia sirenei "Syrenka Staromiejska" - simbolul orașului, Cetatea Varșoviei, Castelul Regal, ce oferă posibilitatea unei incursiuni în lumea regală de odinioară, Castelul Ujazdowski, ce adăpostește Centrul pentru Artă Contemporană, Palatul Wilanow, una din puținele clădiri ce nu a avut de suferit în urma războaielor și Palatul Științei și Culturii, cea mai înaltă clădire din Polonia.

TRANSPORT

Atât Praga, cât și Varșovia se bucură de sisteme de tranport în comun bine puse la punct, formate din linii de metrou, tramvai și autobuz. În Praga, sistemul de transport în comun are trei linii de metrou, 30 linii de tramvai și funicularul Petrin. În ceea ce privește costul, aici nu contează distanța, ci timpul petrecut într-un anumit mijloc de transport. Varșovia este împărțită în două zone de transport, fapt ce trebuie știut la cumpărarea biletelor. Biletele pentru cele două linii de metrou, dar și pentru cele 296 linii de tramvai și autobuz pot fi cumpărate de la orice chioșc cu logo-ul verde și galben RUCH.

MÂNCARE

Cum nicio vizită într-un oraș nou nu este completă până când nu gustăm preparatele tradiționale, trebuie să știți că Praga și Varșovia nu vor dezamăgi.

În Praga trebuie încercate “Svičková”, carne de vită cu legume și sos de smântână, “Gulaș”, diferit de cel unguresc, o tocană de legume cu carne, “Knedlíky”, găluște din cartofi și pâine și “Palačinky”, un fel de clătite.

De asemenea, printre preparatele tradiționale poloneze ce trebuie încercate în Varșovia se numără “Pierogi”, găluște umplute cu varză, carne sau brânză, “Rosół”, supă de pui, “Bigos”, tocană cu varză și “Pączki”, gogoși poloneze umplute cu gem.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Două orașe elegante, două CityBreak-uri Speciale din Colecția Europa Argintie - Silver Europe®: Praga și Varșovia.