Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Copenhaga vs Amsterdam

Travel Tips CityBreak Special

Copenhaga și Amsterdam, două dintre cele mai mari porturi europene, sunt orașe elegante, cu o viață culturală bogată și numeroase atracții și surprize cu care își așteaptă vizitatorii.

Pe tine care te atrage mai mult?

ATRACȚII TURISTICE

Copenhaga este un oraș verde, dinamic și romantic în același timp. Simbolul capitalei daneze este de departe statuia Micii Sirene, inspirată din basmul lui Hans Christian Andersen și ridicată în anul 1913. Alte atracții ce merită văzute în Copenhaga sunt Palatele Christianbourg și Amalienborg, Castelul Rosenborg, Noul Port sau Grădinile Tivoli. Amsterdam se remarcă prin canalele sale și clădirile deosebite, dar și prin muzeele sale numeroase și cu tematici neobișnuite. Cele mai populare sunt Rijks, van Gogh sau Stedelijk, cu colecții de artă, dar și muzeul Heineken, muzeul de genți și poșete, muzeul ceaiului și cafelei sau muzeul vodcăi.

TRANSPORT

Dacă vizitezi Copenhaga, e bine să știi că peste jumătate din cei 1,2 milioane de locuitori aleg bicicleta ca mijloc de transport în oraș. Transportul în comun este de asemenea foarte bine organizat, unul dintre cele mai eficiente din lume. Metroul din Copenhaga, cu cele două magistrale, circulă non-stop, iar biletele sunt valabile atât pentru metrou, cât și pentru tren și autobuz.

Și Amsterdam este un oraș al bicicletelor, cu peste 1 milion de astfel de vehicule. Firma ce asigură transportul local se numește Gemeentelijk Vervoerbedrijf și se compune din 16 linii de tramvai și 5 linii de metrou. Biletele “OV-chipkaart” se folosesc pentru metrou, tramvai și autobuz. Totodată, se poate opta pentru bilete valabile o oră sau bilete de o zi.

MÂNCARE

Copenhaga deține 16 restaurante recompensate cu 20 stele Michelin, cele mai multe din întreaga Scandinavie. Însă dacă ești interesat mai mult de tradiția culinară a orașului și nu de restaurantele gourmet, iată ce trebuie să încerci: Rød pølse - un fel de hot-dog cu cârnăciori roșii, Smørrebrød sau “sandviș-uri deschise” - pâine de secară daneză coaptă, acoperită cu o pește, carne și legume, Frikadeller - chfteluțe daneze sau Flæskesteg - friptură de porc cu condimente, frunze de dafin și cuișoare, servită cu cartofi fierți sau caramelizați și care nu lipsește de pe masa de Crăciun a danezilor.

Amsterdam se remarcă prin “street food”, gustările servite la colțul străzii. Ce poți încerca? Stroopwafels - vafe subțiri cu înghețată, fructe și ciocolată, Bitterballen - chiftele din carne de vită umplute cu unt, Ossenworst și Frikandel - diferite tipuri de cârnați sau Stamppot - un fel de piure de cartofi, combinat cu o altă legumă.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Acum este momentul perfect pentru un CityBreak Special CMB, alege Copenhaga sau Amsterdam.