Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Dubrovnik vs Split

Travel Tips Vacanțe Cu Soare

Croația este o destinație specială, de care este imposibil să nu te îndrăgostești. Cu peste 5500 km de coastă, Croația impresionează prin peisajele dantelate și numeroasele insule. Dubrovnik și Split sunt două dintre cele mai importante orașe ale țării, cu un bogat potențial turistic, atât natural cât și cultural.

Tu pe care îl alegi?

DATE GENERALE

Dubrovnik, situat în extremitatea sudică a țării, este unul dintre cele mai importante centre turistice ale Croației și ale Europei. Supranumit “Perla Adriaticii” de către poetul englez Lord Byron, Dubrovnik este cel mai bine păstrat oraș fortificat al continentului și desemnat de către UNESCO sit al Patrimoniului Mondial.

Split este cel de-al doilea oraș ca mărime al Croației după capitala Zagreb, fiind situat la 150 km nord de Dubrovnik. Are o istorie de peste 1700 ani, ce se leagă de uimitorul Palat al lui Diocletian aflat aici, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este considerat a fi centrul administrativ și cultural al Dalmației și un important port la Marea Adriatică.

PLAJE

În Dubrovnik se regăsesc tot felul de plaje, atât cu nisip, cât și cu pietriș sau prundiș, plaje ce atrag anual turiști din întreaga lume. Plaja Banje este probabil cea mai populară dintre acestea. Ideală pentru familii, Banje are și nisip și pietriș și numeroase facilități. Alte plaje populare în Dubrovnik sunt Copacabana, Uvala, Lapad, Sveti Jakov și Šulići.

La fel ca în Dubrovnik, și plajele din Split sunt diversificate. Plaja Trstenik, cu pietricele, este dotată cu mai multe facilități, cu șezlonguri și umbrele. Bačvice este plaja centrală a orașului, cu nisip, și cea mai aglomerată dintre acestea, iar Kašjuni și Bene sunt populare printre tineri.

ATRACȚII TURISTICE

Dacă nu vrei doar să te relaxezi la plajă, Dubrovnik și Split oferă numeroase alternative de petrecere a timpului liber. În Dubrovnik se remarcă Catedrala Dubrovnik, construită în 1673 și unde se află icoana "Assumption of Our Lady", despre care se spune că a fost pictată de Titian, Cetatea Medievală cu zidurile din secolul al 10-lea, Biserica Sf. Blaise, construită în stil baroc, Fântâna lui Onofrio, Fortăreața Revelin, Mânăstirea Franciscană, Palatul Sponza sau Poarta Pile, intrarea tradițională în orașul vechi.

În Split, cea mai renumită atracție este Palatul lui Dioclețian, un monument impunător și impresionant, ce poate adăposti peste 9000 oameni. Alte monumente ce nu trebuie ratate în Split sunt Catedrala Sf. Domnius, Capela Sfintei Cruci, Muzeul Etnografic sau Templul lui Jupiter.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Tu ce destinație alegi pentru vara aceasta: Dubrovnik sau Split?