Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Zakynthos vs Lefkada

Travel Tips Vacanțe Cu Soare

Când vorbim despre insulele Greciei, vorbim despre peisaje idilice ce ne îmbie la relaxare și la evadare din viața cotidiană. Lefkada și Zakynthos sunt două dintre aceste insule, printre cele mai frumoase ale Greciei, vizitate anual de numeroși turiști.

Dar ție care ți se potrivește mai bine?

LOCAȚIE

Atât Zakynthos, cât și Lefkada fac parte din Arhipelagul Insulelor Ionice, compus din șapte insule principale și alte câteva mai mici. Zakynthos este cea de-a treia insulă ca suprafață a arhipelagului, după Kefalonia și Corfu, este cea mai sudică dintre ele și mai este cunoscută drept Zante sau "Floarea Levantului". Lefkada este cea de-a patra insulă din Arhipelagul Insulelor Ionice și este separată de continent printr-un canal de 50 metri lățime, numit Drepanos, astfel că poate fi accesibilă cu mașina, peste podul construit aici.

PLAJE

Plajele din Zakynthos sunt numeroase și foarte diferite, ascunse sau aglomerate, cu nisip sau cu pietriș, late sau înguste, înconjurate de coaste, de păduri sau peșteri. Plaja Navagio este principala atracție a insulei și totodată cea mai fotografiată plajă a Greciei. Accesibilă doar cu vaporul, pe lângă nisipul alb și apa turcoaz, aici poate fi admirată și epava unui vas scoțian de contrabandiști, îngropată pe jumătate în nisip. Alte plaje apreciate de turiști în Zakynthos sunt Laganas, Gerakas, Xigia sau Porto Vromi.

Există numeroase plaje superbe și în Lefkada, plaje cu nisip, însă probabil cea mai populară este Porto Katsiki, un golf cu ape cristaline și câteva stânci spectaculoase ce o înconjoară, accesul fiind posibil coborând câteva trepte. Plaja Egremni este una dintre cele mai abrupte plaje, iar pentru a ajunge la ea trebuie coborâte cele 350 trepte! Ambele plaje sunt bine organizate, cu umbrele, șezlonguri și baruri pe plajă. Alte plaje populare în Lefkada sunt Kathisma, Agios Ioannis, Nydri, Ammoglossa și Poros.

BUCĂTĂRIE TRADIȚIONALĂ

Nicio vizită în Greciei nu poate fi încheiată fără degustarea delicioaselor preparate tradiționale. În Zakynthos, bucătăria tradițională se bazează pe pește și carne de miel. Printre cele mai apreciate preparate culinare ale insulei se numără Yiouvetsi - carne de miel cu paste, Papoutsakia - vinete umplute cu carne sau Pastitsio - un tip de lasagna.

Și în Lefkada, gastronomia se bazează pe pește, precum și pe gătitul cu ulei de măsline, iar unul dintre alimentele de bază este lintea. Printre preparatele tradiționale de aici se numără Savoro - peşte fript, gătit cu vin, stafide şi rozmarin, Aliada - miere din cimbru, Bakaliaros - cod sărat, Maridopita - plăcintă cu pește, Bourdeto - pește cu sos.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

În Colecția Vacanțe cu Soare™ poți alege acum între cele două insule grecești: Lefkada și Zakynthos.