Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Hamburg vs Koln

Travel Tips CityBreak Special

Atât Hamburg, cât și Koln se numără printre cele mai importante orașe ale Germaniei, cu o bogată viață culturală și o ridicată calitate a vieții, dar și cu un farmec propriu ce atrage turiștii de pretutindeni.

Dar când vine vorba de vizitarea unuia dintre cele două orașe, tu ce alegi?

LOCALIZARE

Hamburg, al doilea cel mai mare oraș al Germaniei, după Berlin, este situat în nordul țării, pe malurile râului Elba. Are o populație de cca. 1,7 milioane locuitori, iar portul său este al doilea port european după mărime. Canalele sale și cele 2500 poduri, cele mai multe din Europa, i-au adus supranumele de “Veneția Nordului”. Koln, pe de altă parte, este unul dintre cele mai vechi orașe ale țării, dar și cel mai important centru universitar al Germaniei și al Europei. Este situat în vestul Germaniei, iar râul Rhin îl împarte în două. Koln este cunoscut ca fiind un “oraș al bisericilor”, cu 12 mari biserici din perioada romană aflându-se între zidurile medievale ale acestuia.

OBIECTIVE

Fără îndoială, principala atracție a orașului Hamburg este portul acestuia. Întins pe o suprafață de 100 km², aici se găsesc cele mai importante obiective ale orașului: Speicherstadt sau Cartierul Depozitelor, cu șirurile de clădiri înalte din cărămidă unde erau stocate tutun, cafea, fructe uscate și condimente, Köhlbrandbrücke, podul de 3,9 km lungime ce străbate portul sau Elbphilharmonie, moderna clădire a filarmonicii. Printre celelalte atracții din Hamburg se mai numără Miniatur Wunderland, muzeul miniaturilor ce găzduiește cea mai mare machetă de trenulețe electrice din lume, Muzeul Internațional Maritim, Wallringpark și insulele artificiale din centrul orașului Binnenalster și Aussenalster.

Când vorbim despre Koln, primul lucru care ne trece prin minte este celebra catedrală, simbolul orașului. Magnifica construcție în stil gotic impresionează prin dimensiunile sale, acoperind o suprafață de cca. 8000 metri² și cu o înălțime de aproape 158 metri. Muzeul Ciocolatei, dedicat istoriei delicatesei, se află într-o clădire în stil futurist, din sticlă și aluminiu, iar Muzeul Parfumului Glockengasse 4711, clădirea Primăriei Vechi, zona comercială Hohe Strasse sunt alte atracții ce nu trebuie ratate în Koln.

SPECIALITĂȚI CULINARE

Și când vorbim despre specialitățile culinare ale celor două orașe, fiecare are specificul său.

Datorită istoriei sale ca oraș portuar major timp de mai multe secole, bucătăria Hamburgului este foarte diversificată. Însă în ciuda specificului internațional, mâncarea locală nu trebuie subestimată. Hamburg oferă câteva feluri de mâncare unice, unele simple, altele sofisticate. Acestea includ Franzbrötchen, rulouri franțuzești inspirate de trupele lui Napoleon, Currywurst, cârnații cu ketchup si sos curry, Labskaus, o tocană din carne de vită, piure de cartofi, hering și ouă prăjite și Rote Grütze, fructe de pădure servite cu lapte, sos de vanilie sau înghețată.

Și Koln se remarcă ca un important centru gastronomic al Germaniei. Berea Kolsch, ce poate fi găsită doar aici, este o marcă a orașului. Printre specialitățile culinare locale se numără Halve Hahn, un sandviș din pâine de secară cu brânză gouda și ceapă, Himmel un Aad, piure de cartofi și piure de mere cu bacon, ceapă și budincă neagră, Rhenish Sauerbraten, friptură din carne de vită marinată sau Rievkooche, clătite din cartofi.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Este momentul perfect pentru un CityBreak Special, alege între Hamburg - Bun venit în Hansestadt și Koln, comoara de pe malul Rinului.