Fereastra ta spre lumea vacanţelor

TOP 5 lucruri interesante despre Stonehenge

Travel Tips CityBreak Special

Cu toții am văzut cel puțin o dată imaginea spectaculosului ansamblu de la Stonehenge. Asociat de-a lungul timpului cu vrăjitorul Merlin din legenda regelui Arthur, cu druizii sau cu Apollo, zeul grec al soarelui, originea monumentului aflat în câmpia Salisbury de cca. 5 milenii este încă învăluită în mister.

Așadar, astăzi aflăm împreună 5 lucruri interesante despre Stonehenge:

✔ Construcția ansamblului neolitic a durat în jur de 1500 ani. Cele mai vechi elemente datează din jurul anului 3000 î.en, când un șanț de 6 m adâncime a fost săpat pentru a forma incinta circulară. Blocurile de piatră au început să apară în jurul anului 2500 î.en, iar ridicarea și rearanjarea lor, și precum și săparea găurilor suplimentare ar fi continuat până în jurul anului 1500 î.en.

✔ În cadrul complexului există două tipuri de pietre: cele mari, verticale se numesc “sarsens”, iar cele mai mici “bluestones”. În total sunt 83 de pietre, iar cea mai mare dintre ele, Piatra Heel, cântărește cca. 30 tone, procedeul de transportare a acestora fiind necunoscut încă.

✔ Geoffrey of Monmouth, un scriitor din secolul al XII-lea, ale cărui povești despre Merlin și Regele Arthur erau considerate adevăruri în Evul Mediu, a pus construcția monumentului pe seama magiei lui Merlin. Oamenii au crezut asta timp de câteva secole 😊

✔ În anii 1880, Charles Darwin efectua unele dintre primele săpături înregistrate științific în cadrul ansamblului. Acesta a ajuns la concluzia că râmele sunt în mare măsură vinovate pentru scufundarea în sol a pietrelor.

✔ Solstiţiile de iarnă și de vară constituie prilej de sărbătoare la Stonehenge. Mii de oameni se adună aici pentru a sărbători aceste evenimente, despre care se crede că au legătură cu monumentul, ce a fost construit cu intenţia de a fi aliniat pe axa soarelui la solstiţiile de vară şi de iarnă.

👍 Recomandarea CMB TRAVEL

Descoperă secretele ascunse ale Stonehenge-ului cu o vacanță inedită din Colecția Europa Argintie - Silver Europe™: Windsor, Oxford și Stonehenge.