Petrecem mai cu spor de Crăciun sau de Revelion? 😄
Dacă peste tot în lume Crăciunul înseamnă reuniuni de familie, o atmosferă calmă și liniștitoare, Revelionul este sărbătoarea speranței pentru un an mai bun și o noapte a petrecerilor.
Toate popoarele au tradițiile lor pentru aceste două ocazii și unele sunt chiar mai puțin obișnuite.
Pe tine care te încântă mai mult?
MÂNCARE
Atât Crăciunul, cât și Revelionul sunt sărbători așteptate cu o masă bogată, cu preparate tradiționale. Dacă de Crăciun, masa tradițională înseamnă pește în Italia, gâscă la cuptor în Germania sau 12 feluri de mâncare în Polonia și Ucraina, de Revelion, cea mai interesantă tradiție pare cea a spaniolilor, care mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopții. Și în Etiopia există tradiții culinare legate de numărul 12: se mănâncă 12 ouă fierte, ce simbolizează eternitatea.
TRADIȚII
În cadrul tradițiilor neobișnuite de Crăciun intră cu siguranță Norvegia, unde, conform legendei, vrăjitoarele “ies la joacă” în Ajun, așa că femeile ascund măturile înainte de a merge la culcare. În Italia, tot de Ajun, oamenii lasă un pahar cu vin bătrânei Befana, care zboară pe mătura sa și aduce cadouri copiilor, dar care face și curățenie în casele acestora în timpul nopții. O vrem și noi pe Befana 😉
De asemenea, în Ucraina, oamenii își decorează brazii de Crăciun cu păianjeni și pânze de păianjeni, ca simboluri ale norocului și prosperității.
În ceea ce privește tradițiile de Revelion se remarcă Islanda, unde, în seara de Revelion, copiii primesc dulciuri sau un cartof stricat de la “Omuleții Yule” 😃 Nu se lasă mai prejos nici Danemarca, unde se sparg în fața ușii farfuriile care nu se mai folosesc.
SUPERSTIȚII
În Germania, ultima decorațiune pusă în brad trebuie să fie cea în formă de murătură și este ascunsă. Primul copil care o găsește primește un dar special și se spune că va avea noroc în anul ce vine. Mai multe superstiții însă se aplică de Anul Nou, unele chiar în mai multe țări ale lumii. Printre cele mai cunoscute sunt cele conform cărora trebuie să îți plătești toate datoriile și facturile până la intrarea în noul an, să lași ferestrele deschise înainte de miezul nopții, pentru ca vechiul an să iasă, iar cel nou să intre, să nu speli vase sau haine, iar dacă primești vizitatori, să te asiguri că prima persoană care îți va călca pragul să fie un bărbat.