Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Tradiții și bunătăți de Crăciun

Travel Tips Winter Holidays ®

Niciun Crăciun nu este complet fără o masă bogată, cu preparate pe care aștepți să le deguști tot restul anului. Cum la noi sunt nelipsite sarmalele și cozonacul, și celelalte țări pregătesc bunătăți tradiționale de Crăciun, unele mai obișnuite, altele ieșite din comun.

Vă propunem astăzi o incursiune în lumea preparatelor de Crăciun din jurul lumii:

În Germania, de pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească “Weihnachtsgans”, gâscă la cuptor, servită cu garnitură de mere, varză roșie și găluște de cartofi sau “Serviettenknödel”, găluște din ouă și lapte. Iar la desert, prăjiturile specifice sunt “Pfefferkuchenhaus”, o căsuță din turtă dulce și Stollen, un fel de cozonac cu fructe și stafide.

În Italia există tradiția “Festa dei sette pesci“, adică „Festinul celor şapte peşti”. Aceasta constă în pregătirea a șapte tipuri de pește, după șapte rețete. Alături de acestea se mai servesc și Antipasto, un aperitiv cu prosciutto, salami, măsline, anghinare, ciuperci și brânză, dar și paste gnocchi. La desert se servesc cozonacii tradiționali: "Panforte", "Pandolce" și "Panettone" și "Struffoli", gogoși dulci cu zahăr pudră.

În Franța, masa principală de Crăciun are loc în Ajun, după slujba de la biserică, iar preparatele diferă de la o zonă la alta. Astfel, dacă în Alsacia se servește friptură de gâscă, în Burgundia se preferă curcanul, iar în Paris, specialitățile din scoici și foie gras. Desertul tradițional este “La Buche de Noel” sau “Prăjitura Buturugă”, o prăjitură în formă de buturugă din blat de vanilie și cremă de ciocolată.

În Mexic, toată lumea așteaptă de Crăciun să deguste “tamales”, carne și mălai împăturite în frunze de porumb uscate. Nu lipsesc nici guacamole, burritos, quesadillas sau “Chiles en nogada”, ardei poblano umpluți cu carne și acoperiți cu un sos cremos din nuci și semințe de rodie. Toate acestea se servesc alături de “Ponche con piquete”, o băutură din fructe de sezon și condimente, la care se adaugă puțin alcool.

În Japonia, urmare a unei campanii publicitare din anii 70 a unui cunoscut producător de fast food, a rămas tradiția consumării de pui prăjit, dar și “Kurisumasu Keiki”, o prăjitură cu căpșuni.

Noi vă recomandăm să încercați și tradițiile altor țări pentru masa de Crăciun, dar fără să exagerați 😉