Fereastra ta spre lumea vacanţelor

CONFRUNTAREA SĂPTĂMÂNII: Budapesta vs Varșovia

Travel Tips CityBreak Special

Budapesta și Varșovia, două orașe sofisticate, își surprind vizitatorii cu elemente ce îmbină cultura estică cu cea vestică. Elegante, rafinate și romantice, cele două capitale europene trebuie puse pe lista oricărui turist!

CULTURĂ

Budapesta se mândrește cu un calendar încărcat al evenimentelor culturale, așa că niciun turist nu se poate plictisi în timp ce vizitează orașul. Cele mai multe evenimente se desfășoară pe timpul verii, printre care și festivalul Vara pe Podul cu Lanțuri. Însă și toamna este bogată în astfel de evenimente: Budapest Design Week (25 septembrie - 4 octombrie), Oktoberfest Budapest (1 - 4 octombrie) sau Budapest Restaurant Week (12 - 18 octombrie). Cu peste 30 teatre și 60 cinematografe, Varșovia este centrul cultural al Poloniei, fără să luăm în calcul festivalurile celebre precum Chopin sau Festivalul Internațional de Film. Palatul Culturii și Științei de aici a dominat multă vreme orașul, până la apariția clădirilor noi din sticlă. În această toamnă, cei care ajung în Varșovia se pot delecta cu diverse concerte, dar și festivaluri precum Warsaw Oil Festival 2017 sau Wine Expo Poland (27 octombrie).

MONUMENTE

Obiectivele turistice din Budapesta sunt numeroase și impresionante. De la Clădirea Parlamentului, una dintre cele mai frumoase clădiri ale Europei, Podul cu lanțuri, de unde poate fi admirată măreția Dunării, Marea Sinagogă, cea de-a doua sinagogă din lume ca mărime, la Biserica Matthias, locul nunții lui Matei Corvin, regele Ungariei sau Basilica Sf. Ștefan, cea mai mare biserică din oraș ce adăpostește mâna Sfântului Ștefan, primul rege al Ungariei și patronul spiritual al țării, Budapesta este încântătoare.

Distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial de către nazişti în proporţie de 85%, Varșovia a fost reconstruită, păstrându-și însă farmecul. Cea mai vizitată zonă este cea de pe malul stâng al Vistulei, iar majoritatea atracțiilor sunt concentrate în Orașul Vechi: statuia "syrenka staromiejska" - simbolul orașului, fortăreața Varșoviei, parcul Ogród Saski.

TRANSPORT

Ambele capitale europene oferă locuitorilor și turiștilor sisteme bine puse la punct de transport în comun, format din linii de metrou, tramvai și autobuz. În Budapesta sunt patru linii de metrou, 33 linii de tramvai și 264 linii de autobuz. Varșovia este împărțită în două zone de transport, fapt ce trebuie știut la cumpărarea biletelor. Biletele pentru cele două linii de metrou, dar și pentru cele 296 linii de tramvai și autobuz pot fi cumpărate de la orice chioșc cu logo-ul verde și galben RUCH.

👍 **Recomandarea CMB TRAVEL **

Alege o vacanță inedită marca CMB TRAVEL: Escapadă pe Dunăre la Budapesta sau Descoperă Varșovia după lăsarea nopții.