Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Confruntarea tradițiilor de Paști

Travel Tips

Sărbătoarea Paștelui, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, este așteptată de toată lumea cu bucurie și relaxare. Însă fiecare țară are propriile tradiții pe care le respectă din vechime. Să aflăm împreună câteva dintre acestea.

OBICEIURI

Există numeroase obiceiuri de Paști interesante în întreaga lume. În Haux, un oraș din Franța, peste 4.500 de ouă sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, servită apoi în piața centrală. Tot în Franța, copiii aruncă ouă în aer, pierzătorul fiind desemnat cel al cărui ou atinge primul pământul. În Polonia se spune că dacă bărbatul ajută la prepararea pâinii tradiționale, acesta nu va crește. Elvețienii își decorează fântânile din sate cu flori și panglici colorate, iar germanii aprind un foc mare, folosind brazii păstrați de la Crăciun.

MÂNCARE

Când vorbim de mâncare, Sărbătoarea Paștelui înseamnă o masă bogată, cu miel, ouă colorate și preparate diverse. Nu doar românii servesc pască, mai multe țări au variante ale acestui preparat: în Italia se numește Pane di Pasqua, germanii și austriecii o numesc Osterkranz, olandezii - Paasstol, cehii îi spun Babobka, iar grecii - Tsoureki. Britanicii servesc chiflele “hot cross buns”, finlandezii au ”mämmi”, un chec moale, pregătit cu melasă și coajă rasă de portocală, iar americanii au șunca dulce sau picantă, servită cu fructe.

COSTUMAȚII

Dacă în Finlanda există tradiția după care copiii își dau cu cenușă pe față, încalecă pe cozi de mătură și ies să cerșească pe străzi, în Ungaria baieții poartă costume populare și ies să stropească fetele cu apă parfumată sau parfum, cerându-le un sărut. În Joia Mare, în orașul Verges din Spania are loc "dansul morţii", cu o paradă ce se încheie cu defilarea unor personaje cu costume de schelete.