CONFRUNTAREA TRADIȚIILOR DE MĂRȚIȘOR: România vs Bulgaria
A venit primăvara, așa că sărbătorim și dăruim mărțișoare 😄
Știai că tradiția de a oferi mărțișoare nu se sărbătorește doar în România, ci și bulgarii au un obicei asemănător?
Să aflăm împreună care sunt diferențele între tradițiile de Mărțișor din România și Bulgaria.
NUME
În limba română, numele acestei tradiții este diminutivul lunii Martie, luna în care se sărbătorește. Fiind un simbol al venirii primăverii, această tradiție își are originea numelui legată de zeul roman Marte, zeul războiului, dar și al fertilității pământului și al vegetației.
Bulgarii numesc acest obicei “Martenitsa”, care se traduce prin Baba Martie sau Baba Marta, echivalentul bulgăresc al Babei Dochia.
SEMNIFICAȚIE
În ambele țări, Mărțișorul este un simbol al speranței, al reînvierii naturii. Nu se știe exact când a apărut această tradiție, însă există mai multe mituri legate de originea acesteia, precum și de semnificația celor două culori ce alcătuiesc șnurul: alb și roșu.
La noi se spune că Soarele a coborât pe pământ, luând chipul unei fete, răpite apoi de un zmeu. Un tânăr curajos a învins zmeul și a eliberat Soarele, sângele fiindu-i vărsat pe zăpadă, unde au răsărit ghiocei. Așadar, roșul semnifică sângele, iar albul - ghioceii.
În tradiția bulgarilor, legenda Mărțișorului este legată de perioada în care se afla la conducere primul han al Bulgariei, când sora și fratele acestuia erau ținuți prizonieri. Au reușit să evadeze, ajutați de un șoim ce avea legat de picior un fir de ață albă. Băiatul a fost ucis de urmăritori, iar firul de ață albă legat de piciorul șoimului a fost înroșit de sângele acestuia. De atunci, hanul a poruncit tuturor să poarte un fir de lână albă și unul de lână roșie, pentru a-i proteja.
OBICEIURI
În general, Mărțișorul este purtat de fete sau femei, pe toată durata lunii martie, după care se prinde de ramurile unui pom fructifer, semnificând belșugul. Se spune că trebuie să îți pui și o dorință atunci când agăți Mărțișorul. În Bulgaria, Martenitsa este formată din două figurine mici, un băiat, Pizho, și o fată, Penda. Roșul simbolizează băiatul, puritate, iar roșul simbolizează fata, viața și pasiunea. Aici există și obiceiul de a-ți da jos Mărțișorul atunci când vezi o rândunică, o barză sau un copac înflorit, semne ca primăvara s-a instalat deja.