Confruntarea tradițiilor de Crăciun
A sosit acea perioadă a anului în care toată lumea este mai fericită, mai bună și mai înțelegătoare 😃
Peste tot în lume Crăciunul înseamnă si obiceiuri și tradiții locale. Să aflăm împreună câteva diferențe și asemănări.
MÂNCARE
Când vine vorba de mâncare, Crăciunul înseamnă o masă bogată peste tot în lume.
În Lituania, Polonia și Ucraina există tradiția de a se servi 12 feluri de mâncare, pentru cei 12 Apostoli! În Germania se servește Weihnachtsgans, adică gâscă la cuptor, iar la desert Pfefferkuchenhaus, o căsuță din turtă dulce. În Italia are loc “Festa dei sette pesci“, adică „Festinul celor şapte peşti”, fiind pregătite șapte tipuri de pește, după șapte rețete. La acest capitol se remarcă Japonia, unde, după o campanie publicitară de succes de acum câțiva ani, tradiția cere să se servească fast food!
DECORAȚIUNI
În ceea ce privește decorațiunile puse în bradul de Crăciun, trebuie să știți că germanii ascund o murătură printre crengile bradului, iar copilul care o găsește în dimineața Crăciunului primește un cadou în plus. Australienii își decorează bradul cu scoici și flori de eucalipt. Ucrainienii pun păianjeni și pânze de păianjeni, ca simboluri ale prosperității. Irlandezii așează lumânări aprinse la ferestre, iar englezii decorează mesele de Crăciun cu “Christmas Crackers“, suluri din carton ce ascund surprize înăuntru și arată ca niște bomboane supradimensionate.
CINE ADUCE CADOURILE?
Nu doar Moș Crăciun aduce cadouri copiilor cuminți. “Joulupukki“ sau “Capra de Crăciun“ aduce cadouri finlandezilor, cei 12 “Omuleți Yule“ trec pe la copiii din Islanda și bătrâna “Befana“ vine la copiii din Italia. În Norvegia și Suedia vin “Julenissen“, respectiv “Jultomten“, adică “Piticul de Crăciun“.