Berlin, shopping și omulețul din trafic
Berlin este un oraș special, un loc al culturii și creativității, cu o istorie bogată, dar care se împletește cu viața modernă, oferind o vibrație unică. Simbolurile clasice, porți, clădiri și poduri se îmbină armonios cu arhitectura modernă și pereții colorați cu graffiti. Berlin este cu adevărat un oraș ce ascunde turiștilor săi surprize la tot pasul.
În Berlin sunt 180 muzee și o medie anuală de 106 zile cu ploaie. Așadar, chiar dacă ai încerca să te folosești de vremea urâtă pentru a le vizita, tot ți-ar fi greu să le vezi pe toate într-un an 😉 Însă toamna este momentul perfect pentu a vizita Berlin, mai ales pentru a admira culorile acestui anotimp. Cei cca. 440 000 copaci, adunați în parcurile orașului sau în Grădina Botanică oferă peisaje excepționale. De asemenea, aceasta este cea de-a doua grădină botanică din lume după mărime!
Dacă londonezii au Harrods, berlinezii se mândresc și ei cu un centru comercial enorm: KaDeWe, prescurtarea de la Kaufhaus des Westens, în Piața Wittenberg. Centrul se întinde pe cca. 60 km², are 2000 angajați și în jur de 180 000 de vizitatori în fiecare zi. Străzile Kurfürstendamm sau Friedrichstraße oferă de asemenea excelente oportunități pentru shopping, precum și restaurante și cafenele interesante.
Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Berlinului este ursul, ce își are originea în 1280, când a apărut pentru prima dată pe stema orașului. În 2002 a fost început programul United Buddy Bears. În cadrul acestuia, în peisajul stradal al Berlinului au fost integrate 140 de sculpturi ce reprezentau țările recunoscute de Națiunile Unite. De atunci, urșii au călătorit prin diverse orașe ale lumii, printre care și Istanbul în 2004, Sydney în 2006, Buenos Aires în 2009 sau Havana în 2015.
Un alt simbol al orașului și o vedetă a străzilor din Berlin este Ampelmӓnnchen, care se traduce prin "Omulețul din trafic". Conceptul a fost realizat în 1961 în partea estică a Berlinului. Figurinele de pe semafoarele pentru pietoni purtau pălării și păreau voioși, ceea ce, la vremea respectivă, contrasta cu atmosfera cenușie din Berlinul de Est. Astăzi, deși a cam dispărut de pe majoritatea semafoarelor, Ampelmӓnnchen poate fi găsit în tot Berlinul în industria suvenirurilor.