Fereastra ta spre lumea vacanţelor

La Serenissima Veneția

Travel Tips CityBreak Special

Despre Veneția se spune că ar fi cel mai frumos oraș construit de mâna omului. Deși la prima vedere pare a fi o insulă, o privire mai atentă arată că Veneția este de fapt un puzzle de 117 insule separate de canale.

Orașul aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO a avut un rol important în istoria Italiei. Unul dintre cele mai puternice state italiene, Veneția era cunoscută și sub numele de “Serenissima Repubblica di Venezia”. Interesant este faptul că termenul “serena” nu avea aceeași semnificație ca în prezent, adică “liniștit”. Era un titlu oficial și însemna “suprem” sau “mare”.

Se spune că dacă nu te rătăcești în Veneția, faci ceva greșit! Să știi tot timpul pe ce insulă te afli este aproape imposibil și, din fericire, nu foarte important, pentru că te poți deplasa rapid de pe o insulă pe alta de-a lungul numeroaselor poduri. Mult mai eficient este să știi în ce cartier sau sestiere te afli. Sunt șase astfel de sestieri în Veneția: Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, San Marco și Castello. Cel mai important este San Marco, centrul turistic al orașului, unde se află și Piața San Marco.

Cele 117 insule ale Veneției sunt legate între ele prin 150 canale și 400 poduri. Marele Canal, cel mai mare dintre canalele orașului, are 3,8 km lungime, între 30 și 90 metri lățime și o adâncime medie de 5 metri. Numit și cea mai frumoasă stradă a Veneției, Marele Canal este cea mai practicată rută din interiorul orașului. De-a lungul acestuia poți admira case cu importanță istorică, ce au fost construite între secolele XIII - XVIII. Poți alege ca mijloc de transport pentru a te plimba pe Canal atât faimoasele gondole, cât și taxiurile pe apă vaporetti.

În nordul lagunei venețiene se află două dintre cele mai spectaculoase insule italiene: Murano și Burano. La aproximativ 40 minute distanță, Burano este un sat pescăresc ce contrastează puternic cu Veneția. Vei rămâne plăcut surprins de peisajul oferit de casele viu colorate. De asemenea, poate fi vizitat aici Muzeul de Broderie. În ceea ce privește Murano, acesta este un fel de Mecca pentru iubitorii de suveniruri. Nu trebuie ratate magazinele cu obiecte confecționate din celebra sticlă de Murano!

Acqua Alta este un fenomen specific Veneției. Acesta este numele dat inundațiilor periodice cauzate de fluxul Mării Adriatice. Are loc de cca. 12 ori pe an, așa că pentru localnici nu este nimic neobișnuit. De-a lungul principalelor artere de circulație sunt construite pasarele, însă și acestea se pot inunda. Cel mai vulnerabil loc din Veneția în timpul aqua alta este chiar Piața San Marco, zona Veneției aflată la cea mai mică altitudine. Așa că nu ar fi o idee rea dacă, atunci când vizitezi Veneția, să îți pui în bagaj o pelerină și o perche de cizme de cauciuc ;)