Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Dublin, un oraș vibrant și plin de culoare

Travel Tips CityBreak Special

Capitala plină de verdeață a Irlandei este renumită în toată lumea pentru pub-urile sale, pentru spiritul patriotic, bere și whiskey. Dar Dublinul are mult mai multe de oferit! Principalul centru cultural al Irlandei, Dublin este orașul lui Jonathan Swift, Oscar Wilde, Bram Stoker sau James Joyce. A fost întemeiat de către vikingi, iar numele său irlandez, care se poate citi pe indicatoarele din oraș este Baile Átha Cliath.

Dublin are mai multe spații verzi pe km² decât orice altă capitală europeană. 97% dintre locuitorii orașului trăiesc la cel mult 300 metri de un parc. Printre cele mai mari parcuri se numără Phoenix Park, Herbert Park și St Stephen's Green. Acesta din urmă se află lângă principala stradă comercială din Dublin, Grafton Street. În weekend, zona se animă cu piețe de artizanat, de fructe și legume.

Castelul Dublin, întemeiat în secolul al XIII-lea, folosit în prezent pentru recepții prezidențiale, a funcționat în trecut ca închisoare, trezorerie și sediul Adiminstrației Engleze în Irlanda.

Catedrala Sf Patrick datează din 1191 și este cea mai mare biserică din Irlanda, construită pe locul unde Sf. Patrick și-a botezat enoriașii.

Colegiul Trinity este cea mai veche universitate din Irlanda, fondată în 1592 de către Regina Elisabeta I. Printre cei ce au frecventat colegiul se numără Jonathan Swift, Samuel Beckett sau Oscar Wilde.

Guinness Storehouse este un muzeu dedicat celebrei beri, fiind locul în care Arthur Guinness a pus bazele afacerii în 1759.

Distileria Old Jameson este situată în centrul orașului și ilustrează istoria whiskey-ului irlandez.

Centrul vieții de noapte din Dublin este districtul Temple Bar, cu întinse străzi pietonale, înțesate de magazine, teatre și cinematografe, cluburi, dar și tradiționalele pub-uri. Dintre acestea se remarcă Bobs, Buskers, Farringtons și Fitzsimons. Peste tot în Dublin se pot vedea uși viu colorate. Există și o poveste în acest sens, conform căreia doi scriitori irlandezi vecini, după câteva pahare, mai încurcau locuințele. Pentru a evita confuziile, aceștia au decis să le coloreze diferit, modă preluată de către întreg orașul.

Bucătăria irlandeză se remarcă prin porții mari și sățioase. Specialitățile culinare ale Dublinului sunt Colcannon - piure de cartofi cu varză, bacon și ceapă, acoperite cu pesmet, Champ - un piure de cartofi specific irlandezilor sau Boxty - clătite cu cartofi. În cele mai multe cazuri, micul dejun este însoțit de un ceai puternic, precum Ceaiul lui Barry, Ceai Lyon sau Bewley.