Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Copenhaga, fermecătoarea capitală daneză

Travel Tips CityBreak Special

Copenhaga este un adevărat oraș regal, dinamic și romantic în același timp. Situată pe coasta de est a țării, Copenhaga este cea mai verde capitală a lumii, cu numeroase parcuri și grădini. Este capitala Danemarcei de peste 600 ani și găzduiește cea mai veche monarhie a lumii: Regele Erik al VII-lea și-a stabilit aici reședința în anul 1417.

Copenhaga este totodată și unul dintre cele mai importante porturi ale Europei. Orașul este de fapt situat pe două insule: cea mai mare parte se află pe insula Sjaelland, iar restul pe insula Amager, această zonă fiind numită Christianshavn. Transportul în comun este foarte bine organizat. Interesant este însă faptul că în centrul orașului sunt disponibile biciclete. Accesul la acestea este gratuit - trebuie doar să introduceți o monedă care vă va fi înapoiată la returnarea bicicletei.

Strøget este cea mai lungă zonă pietonală din lume, desemnată în 1962, formată de fapt din cinci străzi: Fredeksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Amargertorv si Ostergarde. Strada cu o lungime totală de 3,2 km, se află în centrul orașului, între Radhuspladsen și Kongens Nytorv și traversează patru piețe în traseul său. De o parte și de alta a acestei străzi veți întâlni numeroase magazine, galerii de artă, magazine de suveniruri, restaurante și cafenele.

Simbolul Copenhagăi este de departe statuia Micii Sirene, inspirată din basmul danezului Hans Christian Andersen. Statuia a fost ridicată în anul 1913 și de-a lungul timpului a fost ținta mai multor vandalisme. “Mica Sirenă” a părăsit Danemarca pentru câteva luni în anul 2010, când a fost dusă la Shanghai pentru a fi expusă în pavilionul danez la Expoziția Universală din acel an.

Palatul Christianbourg este situat în Slotsholmen și găzduiește Parlamentul, Curtea Supremă și sălile pentru recepții regale. Încă mai pot fi văzute ruinele primului palat, ridicat aici în anul 1167.

Palatul Amalienborg a fost reședința familiei regale din anul 1794. A fost construit în secolul al XVIII-lea. Aici, nu trebuie ratat spectacolul de schimbare a gărzii regale.

Castelul Rosenborg a fost construit de regele Christian IV ca reședință de vară a familiei regale. Este o clădire construită în stil renascentist, din cărămidă roșie și adăpostește astăzi bijuteriile coroanei.

Nyhavn sau Noul Port este o zonă înțesată cu ambarcațiuni de lemn și case vechi. Numeroase restaurante, baruri și cafenele deschise timp de 24 ore pe zi au atras acestui loc denumirea de cel mai lung bar din Scandinavia.

Grădinile Tivoli reprezintă unul dintre cele mai cunoscute parcuri de distracții din întreaga lume și una din principalele atracții turistice ale Scandinaviei. Complexul se întinde pe o suprafață de peste 80 ha și oferă o mare varietate de restaurante, magazine, baruri și cafenele.