Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Pledoarie pentru la vie en rose - Aix-en-Provence

Travel Tips

CU O POPULAŢIE DE PÂNĂ ÎN 150.000 DE LOCUITORI, cam cât Târgu-Mureş sau Baia Mare la noi, Aix, cum îl alintă conspirativ cunoscătorii, se află situat chiar în inima renumitei regiuni Provence şi este considerat a fi centrul istoric al zonei, dar şi locul oamenilor frumoşi care trăiesc nobil în paradisul provensal.

Am ajuns în Aix în aproximativ 3 ore, cu TGV-ul pe care l-am luat din Gare de Lyon din Paris. Puteţi însă să optaţi şi pentru un zbor cu avionul până la Marsilia, aflată la aproximativ 30 de kilometri distanţă de Aix şi de acolo să închiriaţi o maşină sau să luaţi trenul pentru o scurtă călătorie de doar 10 minute.Ce m-a întâmpinat când am ajuns? Pe lângă străduţele pitoreşti şi elegante ce ascund clădiri încărcate de istorie şi de delicii arhitecturale, am simţit aerul mediteranean al unui loc aparte. Am avut impresia că am pătruns într-o lume caldă, dar în acelaşi timp mândră, o lume care vibrează şi te primeşte cu braţele deschise, dar îţi reaminteşte mereu că pentru a o înţelege nu trebuie doar să fii în trecere prin Aix, ci să alegi să trăieşti acolo. Localnicii, de altfel, au ceva aparte faţă de restul francezilor şi poate că acest lucru provine şi din latura lor artistică pe care şi-o dezvoltă zilnic, pentru că acest oraş găzduieşte numeroşi tineri creatori de accesorii, pantofi, pălării şi haine. Şi, dacă nu ştiaţi, aici s-a născut pictorul Paul Cézanne şi şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa scriitorul şi prietenul său Émile Zola, autorul manifestului "J'accuse".

Cred că şi hotelul ales de mine, un trei stele cu servicii veritabile de patru, Aquabella, m-a ajutat să intru în spiritul oraşului: m-a întâmpinat cu o cameră simplă, decorată în stil provensal, dar cu toate tehnologiile la zi, aer condiţionat şi WI-FI gratuit şi cu o bijuterie de grădină, situată chiar lângă câteva vestigii romane, un adevărat colţ de paradis în care în fiecare dimineaţă mi-am savurat cafeaua. În cadrul hotelului m-am putut bucura de bucătăria mediteraneană în "La Terasse de la Tour", un restaurant în aer liber unde am degustat salatele provensale al căror specific se bazează pe aroma inconfundabilă a ierburilor, începând de la cimbru, oregano, rozmarin şi până la busuioc şi chimen dulce.

Puteţi încerca de asemenea şi Hotel Cézanne de patru stele, un hotel tip boutique, situat chiar în centrul oraşului, la doar 300 de metri de principala stradă, Cours Mirabeau, un hotel care vă invită să serviţi micul dejun până la prânz. Ce viaţă boemă, nu?!

Dacă porneşti să colinzi prin Aix-en-Provence, să te aştepţi să găseşti un oraş al artei şi al luminilor, un oraş al fântânilor împodobite cu statui alegorice aproape la fiecare colţ de stradă, o combinaţie emoţionantă şi elegantă între trecut şi prezentul modern. Poţi alege să vizitezi Catedrala Saint-Sauveur, una dintre mândriile oraşului, plină de numeroase opere de artă, Primăria (Hôtel de Ville), un edificiu în stil clasic în care vei găsi o bibliotecă impresionantă, lângă care se află şi Turnul Orologiului, construit în 1510 în stil gotic. Nu rataţi nici Pavilionul Cézanne, un muzeu dedicat marelui pictor, Le Musée de Tapisseries, cu o impresionantă colecţie, sau cartierul Mazarin, cel mai vechi al oraşului, cu Biserica Saint-Jean de Malte din secolul al XIII-lea.

INSĂ CEL MAI FAIMOS LOC AL ORAŞULUI SE POATE SPUNE CĂ ESTE COURS MIRABEAU, de care vă spuneam, o stradă cu adevărat romantică, străjuită de platani imenşi, vârstnici paznici de soi ai burgheziei, cu o piaţetă centrală ce găzduieşte una dintre cele mai frumoase fântâni ale oraşului. Cours Mirabeau este punctul de început pentru o atmosferă destinsă, cu gust de vin bun, ore târzii şi maniere alese. Strada este înţesată de cafenele, restaurante şi baruri, atracţii atât pentru turişti, cât şi pentru localnici. Merită să încercaţi un vin bun sau o cafea aromată în Le Café de la Cours, Le Grillon sau La Belle Époque. Dar cea mai cunoscută şi cea mai legată de istoria oraşului este cafeneaua - braserie "Les Deux Garçons", situată într-o clădire ce datează din 1660, clasificată astăzi drept monument istoric. Savuraţi aici un Café Crème (3 euro) pentru a fi parte din istoria acestui oraş şi a acestui loc care a fost vizitat de personalităţi celebre, începând cu Edith Piaf, Picasso, Jean-Paul Sartre şi chiar şi de contemporanii Hugh Grant şi George Clooney.

Deliciul oraşului este completat de viaţa activă a localnicilor şi a vecinilor din împrejurimi care animă turiştii prin organizarea a numeroase târguri şi pieţe tradiţionale. Se spune că în Aix există câte un târg pentru fiecare zi a săptămânii. Puteţi alege piaţa de legume şi verdeţuri provensale sau târgul de cărţi, piaţa de flori sau târgul de antichităţi, piaţa pictorilor amatori sau a creatorilor de suveniruri sau târgul artizanilor. Toate acestea dau culoare şi sunet acestui oraş şic. De asemenea, cei care vor alege să viziteze Aix-en-Provence în iunie - iulie pot participa la Festival International d'Art Lyrique, a cărui primă ediţie a avut loc în anul 1948. În perioada festivalului, pe lângă artiştii tradiţionali se adaugă localnicilor şi muzicieni de operă renumiţi.

VĂ INVIT SĂ VIZITAŢI AIX-EN-PROVENCE ŞI PENTRU CĂ ORAŞUL ESTE UN BUN PUNCT DE PORNIRE PENTRU A TE LĂSA PĂTRUNS DE REGIUNEA TIPIC FRANCEZĂ ATÂT DE RENUMITĂ PROVENCE. Provence înseamnă pentru Franţa "în provincie", adică "la ţară", la sate, dar este acea "ţară" cu acele sătucuri unde te aştepţi să te apuce cheful de un picnic în orice moment, care te îndeamnă la leneveală şi la detaşare, toate acestea combinate cu spumoasele şi renumitele vinuri rose şi cu brânzeturi fine, aromate de ierburile provensale.

DACĂ VENIŢI ÎN AIX MERITĂ SĂ FACEŢI EXCURSII ÎN ÎMPREJURIMI, iar în perioada iulie - august să alegeţi unul dintre renumitele Trasee ale Lavandei. Vă veţi bucura de câmpuri întregi de lavandă, pline de culoare şi de un miros îmbietor! Sau puteţi opta pentru Traseul Vinului sau al Măslinilor. Toate acestea completează farmecul acestei regiuni, care l-a determinat pe scriitorul britanic contemporan Peter Mayle să se mute împreună cu familia sa în Provence, la poalele munţilor Lubéron. A poposit aici pentru a scrie o carte şi a rămas pe viaţă! Dacă nu mă credeţi, descoperiţi seria sa de romane provensale: "Un an bun" (ecranizat în 2006, cu Russell Crowe în rolul principal), "Din nou în Provence", "Un an în Provence", toate povestite cu umor englezesc despre prietenia localnicilor, bucătaria bogată şi pitorescul locurilor.

Cred că sintagma "la vie en rose" îşi găseşte într-adevăr rădăcinile şi savoarea în această parte a Franţei pe care v-o recomand cu căldură şi cu un zâmbet ascuns să o descoperiţi. Până atunci, în amintirea verii ce tocmai s-a încheiat şi în avanpremiera celei care va veni, pregătiţi-vă de un picnic: luaţi o faţă de masă în carouri, încărcaţi-vă un coş sănătos de bunătăţuri franţuzeşti şi savuraţi un pahar de şampanie la umbra unui platan. C'est Provence, c'est la vie en rose!

Există anumite locuri în care trebuie să ajungi nu pentru a le vizita, ci pentru a le simţi şi a trăi în spiritul lor. Un astfel de loc este şi cochetul oraş Aix-en-Provence, în care am poposit în periplul meu francez după un stop de câteva zile în Paris.

Publicat în Business Magazin la 18 octombrie 2012