Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Un oraş pasional - Sevilla

Travel Tips

M-am întrebat întotdeauna ce i-a determinat pe Bizet, Mozart sau Rossini să-şi plaseze acţiunile minunatelor opere “Carmen”, “Don Giovanni”, “Nunta lui Figaro” şi “Bărbierul din Sevilla” tocmai în Sevilla. Să fie oare doar inspiraţia magnificelor scrieri ale celebrilor Prosper Mérimée, Tirso de Molina sau Beaumarchais? Sau să fie datorat faptului că oraşul inspiră un amestec de frumuseţe desăvârşită, pasiune, iubire, trădare, toate făcând un cocteil exploziv şi incitant?

Evident că n-am să aflu adevărul. Frapant este că oraşul induce o frumuseţe ce îţi taie respiraţia. Combinaţia de cultură maură cu cea europeană se îmbină în modul cel mai desăvârşit, punându-şi pecetea atât asupra oamenilor, cât şi asupra arhitecturii locului.

Istoria Sevillei este strâns legată de cea a râului Guadalquivir care tranzitează oraşul. Pe vremuri Sevilla era considerată un important port fluvial, constituindu-se ca punct de legătură între nord-estul şi vestul Peninsulei Iberice. Stăpânit pe rând de către romani, mai apoi de arabi şi din 1492 recucerit de către spanioli, oraşul a cunoscut faze succesive de dezvoltare.

Dacă vii în Sevilla ca turist, ai ce vizita şi vă promit că veţi pleca mulţumiţi. Centrul Sevillei este destul de compact şi puteţi să îl parcurgeţi pe jos. Minunatele construcţii care datează din diferite epoci ale Sevillei sunt astăzi de un perfect absolut: Turnul de Aur, Turnul de Platină, La Giralda, Aleea de Portocali, zidurile Macarena şi El Alcázar (Cetatea), biserica în stil maur San Marcos, Santa Catalina şi biserica San Pedro. Recomand din suflet să le vizitaţi.

Bântuind mai apoi prin frumoasa Sevilla, opriţi-vă şi vizitaţi faimoasa "Casa de Pilatos", în fapt un minunat palat andaluz. Treceţi apoi prin piaţa Spania şi pierdeţi-vă pur şi simplu în timp. Nu rataţi Catedrala Sfânta Maria, Fabrica regală de ţigări sau minunatul edificiu din lemn "Metropol Parasol", situat în Piaţa "Encarnación", considerat a fi cel mai mare edificiu din lemn din lume.

Am amintit de Fabrica regală de ţigări şi asta chiar trebuie să o vedeţi, poate şi numai pentru că celebra Carmen din opera lui Bizet se presupune că ar fi lucrat acolo. Din păcate sau din fericire, acest edificiu nu mai adăposteşte acum nicio fabrică şi aparţine Universităţii din Sevilla.

Dacă vreţi adrenalină sau doriţi numai să vizitaţi un important edificiu istoric, nu omiteţi din periplul dumneavoastră minunata Corida Plaza de Toros de Maestranza. Corida din Sevilla este considerată cea mai frumoasă din Spania şi una dintre cele mai vechi şi impor-tante coride din lume. Luaţi-vă un tur cu ghidaj şi lăsaţi-vă conduşi mai întâi prin capela unde toreadorii se roagă să nu fie loviţi de coarnele taurilor împotriva cărora urmează să lupte, treceţi mai apoi pe la grajduri, unde puteţi vedea caii picadorilor. Vizitaţi Muzeul de Istorie al Coridelor, muzeu situat în incinta Coridei şi admiraţi costume ale celebrilor toreadori care au marcat sau marchează încă istoria acestui sport sângeros şi nu rataţi nici picturile şi obiectele ce au legătură cu toreadorii şi coridele.

Dacă doriţi doar să vizitaţi Corida, trebuie să ştiţi că un bilet de vizitare costă 4 euro şi orarul de vizitare este începând cu ora 09:00 şi până la ora 19:00. În zilele în care au loc coride, vizita se poate face doar până la ora 15:00, aşa încât atenţie la cum vă programaţi vizita, ţinând cont că aceste coride au loc mai ales duminicile. Dacă însă sunteţi doritori de senzaţii tari şi vreţi să vedeţi o coridă, să ştiţi că preţul unui bilet variază între 7 şi 70 de euro.

Reţineţi că în Sevilla cam totul este "mort" în intervalul orar 13:00-16:00, în timpul siestei, aşa încât mai bine retrageţi-vă la umbră, undeva într-o cafenea sau tavernă şi pur şi simplu "pierdeţi timpul".

După atâta istorie, cultură şi adrenalină cred că este timpul să vă şi distraţi. Veţi găsi în Sevilla restaurante excelente, însă eu una vă recomand Casa Robles, Taberna del Alabardero, Manolo León sau Restaurante Baco. Viaţa de noapte este extrem de activă şi vă garantez că ţine până dimineaţa. Indiferent că veţi opta să staţi până târziu în noapte la o terasă sau că veţi dori să bântuiţi prin baruri sau restaurante veţi găsi, vă garantez, o ofertă atractivă şi bogată.

În zona La Alfalfa veţi putea pălăvrăgi până în zori pe o terasă cu ceva tapas şi cerveza (bere) sau vă veţi putea duce până în zona La Alameda, unde găsiţi localuri cu toate tipurile de entertainment, de la flamenco la muzică house. Dacă însă doriţi o discotecă în adevăratul sens al cuvântului încercaţi pe strada Betis in Triana sau La Cartuja.

Deosebit de pitoresc este în lunile de vară să mergi de-a lungul străzii Paseo de Colón unde poţi servi un cocteil delicios la unul dintre nenumăratele baruri. Şi dacă aţi venit aici în Sevilla, nu puteţi să nu vizionaţi şi un spectacol de flamenco. La mai toate colţurile veţi vedea reclama unuia sau a altuia dintre numeroasele restaurante specializate în acest gen de muzică şi dans, însă reţineţi două dintre ele: Casa de la Memoria de Al-Andalus şi Auditorio Alvarez Quintero. Superbe spectacole...

Pentru că până acum am vorbit de lucruri de suflet, vă propun să abordăm şi o altă problemă, mult mai pragmatică: shopping-ul. Puteţi cumpăra bijuterii de argint în Mercado Sevillano de Plata, genţi şi mai ales pantofi de piele pe străzile pietonale Tetuán şi Sierpes sau în Calle Asunción şi Los Remedios, obiecte magnifice din ceramică şi desigur suveniruri. În centru veţi găsi de toate pentru toţi.Un lucru absolut obligatoriu pe care trebuie să îl faceţi şi care vă garantez că o să vă aducă aminte întotdeauna de Sevilla este să mergeţi până în Calle Pimienta pentru a vă putea cumpăra un minunat poster cu corida, având inscripţionat pe el numele dumneavoastră.

Dacă alegeţi să vă cazaţi în acest splendid oraş vă recomand: Hotel Alfonso XIII de cinci stele, Hotel Renacimiento (cinci stele), Hotel Eme Fusion (cinci stele) sau Hotel Casa 1800, Hotel Palacio de Villapanes şi Corral del Rey, toate de patru stele.

Un lucru pe care nu vi l-am spus şi care consider că este important este acela că pretutindeni, pe străzi, pe steaguri, oriunde, veţi vedea un anume semn: NO8DO.Nu este nimic mistic, ci este practic logo-ul Sevillei şi se poate interpreta ca "No me ha dejado". Este de fapt un joc de cuvinte: ceea ce seamănă cu un "8" este de fapt "madeja" în spaniolă (sfoară strânsă aproximativ într-un ghem). Şi dacă se pune "no" şi "do" lateral, rezultă "No-madeja-do", în interpretare "No me ha dejado".

Pentru a se justifica acest joc de cuvinte ce aparţine lui Diego Ortiz de Zúñiga s-au emis mai multe ipoteze, cea mai cunoscută fiind aceea că acest mesaj "No me ha dejado" ("Nu m-a lăsat", "Nu m-a părăsit") a fost cel rostit de Fernando III în momentul cuceririi oraşului Sevilla în lupta cu arabii, referindu-se la ajutorul divin primit de la Fecioara Maria.

Cam asta a fost până data viitoare! Acum plec în... Rhodos să vă aduc veşti proaspete. Yassas!

Publicat în Business Magazin la 13 septembrie 2012