Coasta de Azur pentru „pământeni"
Am decis să vă prezint Coasta de Azur dintr-o perspectivă poate mai puţin tradiţională. Toată lumea vorbeşte despre această minunată zonă litorală a Franţei ca fiind apanajul celor bogaţi şi faimoşi, al vedetelor şi personalităţilor din întreaga lume, o lume aparte în care poţi pătrunde doar dacă eşti “de-al lor” şi ai mulţi bani la dispoziţie pentru cheltuială.
Este adevărat, aceştia trăiesc într-o lume exclusivistă, la nişte costuri şi standarde foarte ridicate. Cu toate acestea, şi tu, "un pământean", poţi petrece o excelentă vacanţă pe Coasta de Azur, chiar şi în vârf de sezon, şi cu o sumă rezonabilă raportată la această zonă îţi poţi permite să vizitezi locuri şi privelişti spectaculoase visate de mulţi.
Am ales să mă cazez în Nisa, centrul Rivierei Franceze, situat la poalele Alpilor Maritimi, dintr-un motiv practic: de aici poţi face excursii pe toată coasta, Nisa fiind poziţionată strategic la doar 20 km de Monaco-Monte Carlo şi la circa 30 km de Cannes, celelalte două obiective principale ale vacanţei mele. Şi ar mai fi ceva: toate costurile de petrecere a sejurului sunt mult mai mici decât în Cannes sau la Monte Carlo.Puteţi ajunge la Nisa cu zboruri directe operate doar pe perioada de vară de Tarom (joi şi duminică) sau de Blue Air (marţi, joi şi duminică).
Ce m-a frapat încă înainte de aterizare a fost culoarea Mării Mediterane în această zonă. Văzută prin hubloul avionului, apa de un albastru-turcoaz intens chiar îţi ia ochii, e aproape ireală şi nu a căpătat nemeritat numele "de Azur". Oraşul-staţiune Nisa, al cincilea oraş ca mărime din Franţa, cu un aer cosmopolit şi boem, te întâmpină cu palmierii impozanţi care străjuiesc faleza, renumita "Promenade des Anglais". La începutul secolului al XIX-lea această faleză nu avea mai mult de 2 metri lăţime şi era locul de promenadă al comunităţii engleze pe timpul iernii.
Astăzi se întinde pe o lăţime de 11 metri şi circa 7 km lungime şi este una dintre cele mai renumite "străzi" din lume, unde turiştii adoră să se plimbe seara, să savureze briza şi să admire zecile de şezlonguri albastre, aliniate spectaculos la malul mării.Şi dacă tot a venit vorba de plajă, este bine să ştiţi că la Nisa nu este nisip, plaja fiind acoperită cu pietre şi de aceea trebuie să aveţi la voi încălţări speciale. Majoritar, zona este împărţită în plaje private cu şezlonguri, umbrele şi baruri pentru care este bine să îţi faci rezervare cu o zi înainte. Costurile sunt între 25-30 de euro pentru două persoane, dar mi s-a părut cool că îţi poţi rezerva exact rândul şi locul pe care vrei să stai, de pe o schiţă care seamănă cu un plan al unei săli de cinematograf. Merită să încercaţi poate pentru o zi şi una dintre aceste plaje private, dar nu uitaţi că există în acelaşi timp şi plajele publice la care aveţi acces gratuit şi care vă permit să nu cheltuiţi prea mult.
Pe lânga plajă şi Promenade des Anglais care reprezintă în sine obiective de vizitat, la care se adaugă evident şi faimosul hotel Negresco de cinci stele, care poartă numele hangiului român Henri Negresco ajuns aici în 1893, Nisa are numeroase locuri interesante pe care nu trebuie să le rataţi şi care vă vor da prilejul să descoperiţi oraşul cu clădirile sale, în culori calde, portocaliu blând şi roşu-cărămiziu, un adevărat tablou impresionist. Vă recomand Muzeul de Artă Modernă şi Artă Contemporană, Muzeul Matisse, Palatul Nikaia, una dintre dintre cele mai mari săli de concert din Europa, palatul Lascaris, în stil baroc, aflat în centrul istoric sau Castelul din Nisa, situat pe o colină la care puteţi ajunge cu unul dintre micile trenuleţe turistice care fac zilnic, în perioada de vară, traseul oraşului şi pe care îl puteţi lua exact de pe Promenade des Anglais.
O plimbare cu trenuleţul turistic vă va da ocazia să descoperiţi şi zona pieţelor cu flori şi costă 8 euro pentru adulţi şi 4 euro pentru copii între 4 şi 12 ani. Şi încă un pont: mergeţi şi în Parcul Phoenix, situat în apropiere de aeroport, pentru a vă bucura de frumuseţea a peste 2.500 de plante exotice într-o seră tropicală de 7.000 metri pătraţi şi 25 de metri înălţime, una dintre cele mai mari din Europa. Intrarea este de doar 2 euro pentru adulţi, iar copiii până în 12 ani au gratuitate.
Pentru a lua cina în Nisa vă sfătuiesc să vă începeţi incursiunea din Piaţa Massena, piaţa centrală a oraşului. Veţi fi întâmpinaţi, de o parte şi de alta, de o multitudine de terase, baruri, restaurante şi braserii, cu specific mediteranean, atât franţuzesc, cât şi italian. Încercaţi o tradiţie locală la numai 10 euro, o porţie de scoici cu cartofi prăjiţi, un meniu excelent pentru cină şi pe care îl vezi servit la aproape toate mesele.
În materie de hoteluri, pentru a beneficia de preţuri rezonabile în vârf de sezon este vital să rezervaţi din timp, căci altfel rămân disponibile ori cele mai scumpe camere, ori cele mai scumpe hoteluri. Eu am ales Clarion Grand Aston, un patru stele adevărat, situat central, exact lângă Piaţa Massena, un colos arhitectural şi care pentru un tarif de 141 euro/noapte/cameră dublă standard cu mic dejun mi-a oferit acces şi la o piscină descoperită de unde am putut admira priveliştea întregului oraş.
Vă spuneam că am ales Nisa ca punct central al vacanţei mele pentru că este poziţionată strategic pe Coasta de Azur. Ei bine, cu numai un euro/călătorie sau cu 4 euro pentru un număr de călătorii nelimitat pe zi vă puteţi deplasa din Nisa către Cannes sau în direcţie opusă, către Monaco şi Monte Carlo, cu autobuzele numite "Liniile de azur". Autobuzele opresc în toate aşezările situate de-a lungul coastei, începând de la Grasse, Juan les Pins, Antibes şi până la Eze, St. Paul de Vence şi Menton, locuri unde răsar faimoasele vile luxoase ale celebrităţilor.
Am vizitat Cannes pentru o zi şi vă recomand să nu rataţi să faceţi poze pe faimosul covor roşu din faţa Palatului Festivalului, unde an de an se adună vedetele filmului internaţional, să mergeţi să vedeţi amprentele acestora pe echivalentul "Walk of Fame" franţuzesc, situat în apropiere, să vă bucuraţi chiar şi pentru o zi de plaja cu nisip extrem, extrem de fin, să vă plimbaţi pe renumitul bulevard "La Croisette" şi să aruncaţi un ochi la magazinele luxoase ale firmelor celebre.
În direcţia opusă, urcând de-a lungul coastei înspre Italia, înainte de a ajunge la Monaco-Monte Carlo, opriţi-vă pentru câteva ore şi în micuţul oraşel Eze, la renumita parfumerie Fragonard, locul unde se nasc esenţe spectaculoase pe care orice femeie din lume şi le doreşte. Veţi avea acces prin tur ghidat gratuit la laboratoarele fabricii şi la mici secrete ale acestei arte şi bineînţeles veţi putea achiziţiona direct de la sursă sticluţe de parfum, de apă de toaletă şi săpunuri parfumate.
La Monaco recunosc că am fost atrasă de ideea de a vedea Palatul Princiar şi schimbarea gărzilor. Vă recomand însă ca pe lângă o plimbare plăcută pe care o puteţi face pe zecile de străduţe înguste ale principatului, pline de magazine de suveniruri şi terase, să treceţi şi pe la Grădina Botanică, de unde merită să faceţi o poză panoramică spectaculoasă a portului plin de iahturile luxoase.
Iată că am ajuns şi la ultimul punct al vacanţei mele, mult visatul Monte Carlo. Zona centrală a localităţii este situată unde în altă parte decât în faţa Cazinoului, deschis zilnic începând cu ora 14:00. Accesul este permis, bineînţeles, doar persoanelor peste 18 ani, în baza unui document de identitate. Pentru numai 10 euro puteţi pătrunde în lumea impunătoare şi tentantă a sălilor de joc şi veţi fi surprinşi de atmosfera aparte care vă cuprinde încă de la intrare.
Dacă nu aveţi fonduri, nu este obligatoriu să jucaţi, puteţi doar asista la jocul specialiştilor şi le puteţi admira ţinuta. La final, nu m-am putut abţine să nu mă răsfăţ cu un profiterol savuros (12 euro!) pe terasa renumitei Café de Paris, admirând în stânga clădirea impunătoare a Cazinoului în a cărui parcare are loc un adevărat pelerinaj de maşini de lux, având în faţă luxosul Hotel de Paris 5* şi în dreapta, pe o colină, Grădina Botanică din Monte Carlo.
Vă doresc o vacanţă binemeritată "à la française"!
Publicat în Business Magazin la 17 iulie 2012