Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Acasă la Afrodita

Travel Tips

Decizia de a călători în Cipru nu a fost determinată de un motiv anume, ci a fost mai degrabă una spontană. Gândul a fost că, obosită după un an de muncă şi cu o perspectivă de concediu întotdeauna incertă pentru un om care lucrează în turism, Cipru a fost cea mai apropiată destinaţie de vacanţă după cele cunoscute şi deja văzute de mine, Grecia şi Turcia.

Prin urmare a fost o decizie de moment. Mi-am luat un bilet de avion de la Tarom şi iată că în mai puţin de 2 ore am aterizat pe aeroportul din Larnaca, capitala părţii greceşti a insulei.

Trebuie să vă spun că puteţi ajunge în Cipru atât cu Tarom, cât şi cu Blue Air, ambele companii aeriene cu aterizare pe Larnaca. Orarul de zbor este foarte bun. De exemplu, dacă optaţi să călătoriţi cu Taromul în zilele de luni, miercuri şi vineri, plecarea spre Cipru este la ora 19:00, iar marţi, joi, sâmbătă şi duminică aveţi cursă la ora 08:10. Eu am ales zborul de seară şi am ajuns în Larnaca undeva pe la ora 21:00, de unde am luat un transfer privat către prima mea destinaţie de călătorie din Cipru, Pafos (Paphos).

Ar trebui să încep prin a vă spune câte ceva depre Cipru. Cipru este a treia insulă ca mărime din Mediterana, după Sicilia şi Sardinia, împărţită din păcate în două, partea grecească şi partea turcească. În voiajul meu am vizitat numai partea grecească, însă pe viitor mi-am propus să văd şi cealaltă parte chiar şi numai pentru faptul că în Nicosia, capitala părţii turceşti a Ciprului, se găseşte renumita baie turcească Omeriye Hamam, construită în secolul al VI-lea, considerată de unii centrul spa-ului tradiţional.

Staţiunile cele mai populare de-a lungul insulei, de la vest la est, sunt: Pafos, Pissouri, Limassol, Ayia Napa şi Protaras.

Oraşul-staţiune Pafos, prima mea oprire, este situat la 140 km vest de Larnaca, cu un timp de transfer relativ scurt, de circa o oră şi 30 de minute. Deşi eram un pic obosită, pentru că în ziua aceea fusesem şi la birou, oboseala a dispărut imediat cum am ajuns la destinaţie. Nu pot să nu vă recunosc că în alegerea acestui prim oraş elementul determinant l-a constituit faptul că îmi doream să vizitez locul în care se presupune că s-ar fi născut Afrodita, zeiţa frumuseţii şi a dragostei. M-am cazat în elegantul hotel Elysium de cinci stele. De aici am făcut incursiuni zilnice către cele mai importante atracţii turistice din zonă, îmbinând statul la plajă pe timpul zilei cu excursii în cursul după-amiezei şi cu o hoinăreală în cursul serii în animatul orăşel Pafos.

Am vizitat Stânca Afroditei, locul unde se spune că s-ar fi născut frumoasa zeiţă, băile Afroditei, unde Afrodita s-ar fi îmbăiat cu frumosul Adonis, Templul Afroditei, Basilica Agios Georghios şi fântânile din Pegeia. Este bine să nu rataţi nici mânăstirea Ayios Neophytos, ridicată în cinstea Fecioarei Maria, cu minunatele fresce datând din era bizantină, fortul din portul oraşului Pafos şi nu uitaţi să vizitaţi şi vestitele mozaicuri.

Seara oraşul este foarte animat, în special de turişti englezi. Deşi oraşul abundă în taverne şi baruri, vă recomand să lânceziţi pe Street Bar, unde puteţi petrece până la ore târzii din noapte. Atenţie însă! Transportul public circulă până la ora 23:00, oră după care singurul mijloc de transport este taxiul.

Destinaţia este potrivită atât pentru adulţi, cât şi pentru familiile cu copii şi acest lucru se datorează şi faptului că în Pafos se află un minunat aquapark numit, cum altfel?, Aphrodite Waterpark. Când vă alegeţi hotelul aveţi grijă la plajă, pentru că în Pafos majoritatea plajelor nu sunt cu nisip fin. Hoteluri de cinci stele cu care nu veţi greşi sunt Amathus Beach, Alexander the Great Beach, Elysium şi Kefalos Beach Tourist Village.

URMĂTOAREA OPRIRE ÎN VOIAJUL MEU: LIMASSOL.

Limassol se găseşte la circa 70 de kilometri distanţă de aeroportul din Larnaca. Timpul de transfer: în jur de o oră. Odată cu schimbarea destinaţiei, schimbăm şi peisajul stâncos, cu un teritoriu mai plat, cu plaje cu nisip fin şi auriu. Limassol, al doilea oraş ca mărime din Cipru, situat pe coasta sudică a insulei între două oraşe antice, Kourion în vest şi Amathus în est, este cel mai mare port cipriot la Marea Mediterană. Oraşul pare liniştit, însă este la fel de nebun ca şi Pafos, cu deosebirea că este un pic mai mare. Centrul oraşului se întinde pe kilometri buni de străduţe înguste, paralele cu marea, pline de magazine şi taverne. Pentru baruri căutaţi în zona turistică Yermasogea - unde vă garantez că barurile, restaurantele şi cluburile nu vă vor dezamăgi.

Tips: pentru că suntem la început de iulie şi încă mai aveţi timp să vă faceţi aranjamentele de călătorie pentru această destinaţie, reţineţi că în această lună va avea loc Festivalul Berii, iar în luna septembrie, între 8 şi 18, va avea loc Festivalul Vinului. Ciprioţii petrec frumos cu muzică, dans, băutură şi voie bună, aşa încât nu ezitaţi.

Interesant de vizitat în Limassol: castelul medieval, Muzeul Arheologic, Parcul Two Cities şi situl arheologic "Vechiul Kourion". Reţineţi că merită să treceţi şi prin parcul de măslini Oleandro din Anogyra, parc care se găseşte la numai 40 de kilometri distanţă de Limassol. Dacă alegeţi să vă cazaţi în Limassol, vă recomand câteva hoteluri de excepţie: Londa Hotel, Four Seasons, Amathus Beach, Elias Beach, toate de cinci stele curate. La categoria patru stele veţi avea o vacanţă reuşită la Mediterranean Beach, Atlantica Miramar şi Atlantica Oasis.

Iată că am ajuns şi în Ayia Napa - centrul distracţiilor, al cluburilor şi restaurantelor. O recomand tuturor celor care vor distracţie la maxim. Staţiunea este situată la circa 45 de kilometri nord de Larnaca, oferind avantajul unui transfer scurt, de circa 30 de minute.

Deşi este o staţiune a petrecerilor şi aţi putea gândi poate că nu este potrivită familiilor cu copii, trebuie să ştiţi că aici veţi găsi cele mai bune plaje, cu nisipul cel mai fin de pe insulă, însă, mai mult decât orice, faceţi o bucurie copiilor şi duceţi-i la cel mai mare parc acvatic din Europa (Water World), care este aici, în Ayia Napa. Se vor bucura cu siguranţă plonjând pe toboganul cu serpentine (Aeolos Whirpool) sau trecând prin Quest of Heracles (nişte tuburi încolăcite), ori dându-şi drumul pe Chariot Chase (un tobogan multiplu cu o lungime de 70 de metri) sau pe Drop of Atlantis.

Oferta de hoteluri este foarte amplă, însă îmi permit să vă recomand câteva dintre cele de cinci stele: Alion Beach, Nissi Beach Holiday Resort, Olympic Lagoon sau Napa Mermaid Hotel and Suites. Insula Cipru prezintă avantajul că este o destinaţie de vacanţă la îndemână, unde puteţi ajunge după numai două ore de zbor cu avionul. Faptul că atât compania naţională Tarom, cât şi varianta low-cost Blue Air au curse directe vă va permite să nu fiţi dependent de nicio cursă charter, astfel încât, indiferent câte zile doriţi să petreceţi la destinaţie, veţi putea să vă faceţi la liber propriul program pentru plajă şi distracţie.

În încheiere, un sfat de la cei păţiţi: nu închiriaţi maşină pe această destinaţie, deoarece sistemul de condus este ca la englezi, cu volanul pe partea stângă, şi, de asemenea, asiguraţi-vă la orice traversare de stradă, pentru că maşinile vin din direcţia opusă faţă de cum sunteţi obişnuiţi! Vă doresc o vacanţă plăcută pe pământ cipriot.

Publicat în Business Magazin la 6 iulie 2012