Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Ciao, Rimini! Ciao, Notte Rosa!

Travel Tips

Mă întreb adeseori de ce zona Rimini nu trezeşte un interes deosebit pentru români. Cred că este puţin nedrept şi acesta este şi motivul pentru care am decis să scriu un pic despre această destinaţie.

Oraşul - staţiune Rimini, capitala provinciei Rimini, are o localizare extraordinară şi o ofertă generoasă, pentru toate buzunarele şi pentru toate gusturile. Rimini se află la circa 117 km de Bologna, la 65 km de Ravenna şi la numai 25 km de Republica San Marino. V-am dat doar câteva puncte de reper pentru situaţia în care veniţi cu maşina proprie şi vreţi să exploraţi zona. Dacă veniţi pe calea aerului, aveţi câteva opţiuni: compania Wizz Air cu aterizare pe aeroportul Forli (la circa 56 km distanţă de Rimini), cu Windjet zbor direct sau cu Alitalia, cu punct de tranzit prin Roma, ambele cu aterizare la Rimini, pe aeroportul Federico Fellini.

Sunt sigură că nu aţi uitat ce v-am spus şi cu alt prilej, că puteţi combina destinaţiile şi aveţi şansa, în acest caz, să profitaţi şi de o oprire la Roma pentru câteva zile. Apropo de Federico Fellini, marele regizor şi scenarist italian, ştiaţi că s-a născut în Rimini? Deşi aţi crede că Rimini este numai o staţiune de vacanţă, ei bine, nu, este şi un oraş istoric. Nu mi-am propus în acest material să fac istoria oraşului, însă dacă veniţi aici, trebuie măcar o zi să v-o dedicaţi lui.

Treceţi peste Podul Tiberius, cel cu cinci arcade, vizitaţi Castelul Sismondo, templul Malatesta, un edificiu impresionant nu doar din punct de vedere al stilului, dar şi datorită impresionantelor opere de artă. Amintesc aici fresca realizată de Piero della Francesca şi celebrele basoreliefuri semnate de Agostino di Duccio.Odihniţi-vă apoi în Piazza Tre Martiri, alături de localnicii care vor să se relaxeze, vizitaţi Muzeul Goţilor şi Biserica Sfântul Augustin, însă, mai presus de toate, nu rataţi Arcul lui Augustus, considerat de către localnici simbolul oraşului. Se pare că Arcul a fost construit în anul 27 î.Hr. la cererea împăratului Augustus, are 17 metri înălţime şi tronează asupra oraşului Rimini.

Rimini este practic împărţit în două, oraşul vechi cu edificii istorice interesante şi oraşul nou, cu promenada cu sute de hoteluri şi cu o nesfârşită plajă. Dacă este să vorbim despre plajă, numai în Rimini veţi găsi circa 15 km de plajă impecabilă, cu nisip fin.Prima dată când am venit aici am fost de-a dreptul impresionată. Şezlongurile sunt aliniate la dungă, iar proprietarii se întrec care mai de care să aibă cea mai grozavă plajă. Zonele sunt împărţite în parcele şi fiecare fie este numerotată, fie poartă câte o denumire, aşa încât poţi alege, spre exemplu, să faci plajă astăzi pe plaja numărul 101 doar pentru că şezlongurile sunt de culoare galbenă cu parasolar portocaliu în dungi şi nu de culoare verde. La plaja verde ai fost ieri. Este de neimaginat câte facilităţi pot oferi oamenii aceştia pe plajă, de la seifuri montate pe umbrela de soare la scrumiera ataşată pe marginea şezlongului.

Pe plajă există culoare de trecere, podeţe din lemn astfel încât să nu te arzi pe picioare de la fierbinţeala nisipului. Facilităţile plajei din Rimini pot satisface toate vârstele, de la mini cluburi cu animaţie pentru cei mici la săli de gym sau facilităţi pentru gimnastica matinală şi AquaGym, câmpuri de beach volley şi tenis pentru cei activi. Să nu uităm de baruri, care sunt la tot pasul. Practic orice îţi doreşte sufletul se află aici!

Mai mult, majoritatea hotelurilor au încheiat acorduri cu plajele învecinate astfel încât costul închirierii a două şezlonguri cu umbrelă să fie cât mai mic. Un tarif pentru un asemenea pachet porneşte în general de la 5 euro (mai ieftin ca la noi!). A, şi dacă tot a venit vorba, bineînţeles că marea este curată, fără pic de alge.Să vorbim despre hoteluri. Ei bine, oferta este foarte amplă şi numai în Rimini veţi găsi peste 1.000 de hoteluri. Staţiunea a fost construită prin anii '60 şi poate că este un pic îmbătrânită în materie de stil. Când spun acest lucru mă refer la faptul că hotelurile sunt de regulă mici sau medii, cu camere relativ puţine şi nu au sumedenia de facilităţi cu care poate că ne-am obişnuit, de exemplu, în Turcia.Vă recomand Grand Hotel di Rimini, de 5 stele,I-Suite, De Londres, Villa Rosa sau Milton de patru stele şi Malibu de două stele. Chiar dacă standardul nu excelează, indubitabil cine vine la Rimini se îndrăgosteşte pe loc de destinaţie. Staţiunea nu este făcută să stai în hotel precum într-un resort, ci să faci plajă, să petreci, să faci shopping şi să vizitezi. Transportul terestru public şi feroviar este impecabil şi se leagă cu tot ce este important de văzut. Veţi putea astfel vizita Republica San Marino, Bologna sau Ravenna. Ca pont, dacă veniţi la Rimini, poate că nu ar fi rău să vă abateţi şi prin micul orăşel Verucchio, la 18 km distanţă de Rimini, un orăşel încântător şi pitoresc, vestit prin castelul "Rocca del Sasso".

Dacă timpul vă permite, la doar 35 de kilometri distanţă, alegeţi să vizitaţi şi San Leo, renumit prin fortăreaţa ce patronează oraşul. Vă asigur că merită.

Este bine de ştiut că în împrejurimile oraşului Rimini shoppingul este la el acasă. Vă enumăr acum numai câteva outlet-uri în care vă veţi putea împrospăta garderoba. Pentru încălţăminte încercaţi Sergio Rossi, Pollini, Baldini, Paciotti, Ferretti, Iceberg Block 60, San Marino, iar pentru îmbrăcăminte Gilmar Company Store şi San Marino outlet. Nu uitaţi că în Republica San Marino produsele nu au taxe vamale, aşa că veţi putea achiziţiona produse de marcă mult mai ieftin.

Viaţa de noapte este activă şi vă recomand renumita cafenea Pascucci Bar, Coconuts Disco Club situat pe plajă (super!) şi Rose & Crown, primul pub deschis în Italia în 1958, pe care îl găsiţi în Marina Centro. Unele dintre cele mai bune discoteci din Europa se găsesc pe dealurile din împrejurimile oraşului Rimini şi amintesc aici Paradiso, Peter Pan, Cocoricò, Pashà, Villa delle Rose, iar pentru cele mai frumoase discoteci de pe plajă mergeţi la Operà, Basilico, Hacuna Matata, Mojito Beach Riccione, Gasoline Beach Bar. Este foarte uşor de ajuns cu mijloacele de transport în comun care circulă toată noaptea.

Poate că cel mai important eveniment din vara aceasta în Rimini este vestita "la Notte Rosa". Evenimentul se desfăşoară începând cu anul 2006 pe întreaga coastă de circa 110 kilometri, de la Riviera di Comacchio şi până la Cattolica. Oamenii devin spectatori şi participanţi în acelaşi timp, iar locul de desfăşurare capătă valenţe şi dimensiuni neobişnuite prin culoare şi muzică.

Anul acesta sărbătoarea se celebrează pe 6 iulie. Se întâmplă ca în această zi totul, dar absolut totul, să îmbrace culoarea roz, de la apa mării la femei, bărbaţi şi copii, de la hoteluri şi până la mâncare, spectacole şi concerte pe plajă. Totul este în roz!

Despre bucătaria italiană este de prisos să vă dau amănunte. Super restaurante, chit că vorbim de mici trattoria sau de restaurante de lux. Vă recomand, dacă veniţi la Rimini, să gustaţi în special preparatele din peşte şi neapărat să încercaţi plăcinta lor tradiţională "Piadina". Piadina poate fi simplă sau umplută cu sortimente de brânză, mezeluri şi legume, dar poate fi şi cu umpluturi dulci, cum ar fi gemul sau Nutella. Puteţi să cumpăraţi "Piadine" şi de la anumite chioşcuri numite chiar "Piadinerie".

Desigur că mâncarea bună merge neapărat cu un vin bun. Pentru că vă aflaţi într-o regiune viticolă trebuie să încercaţi vinurile din gama Colli di Rimini, alb sau roşu, Biancame, Cabernet Sauvignon şi Rebola. Vă recomand, de asemenea, vinurile roşii Sangiovese, precum şi vinurile albe Trebbiano Romagna sau Bombino Bianco. Vinul roşu se va potrivi excelent la tot ce înseamnă carne, pe când la tagliatelle Bolognese, la brânza lor tradiţională "formaggio di fossa", la peşte şi la Piadina, un vin alb vă va merge la suflet.

Sper că v-am convins astfel să vă gândiţi să petreceţi câteva zile şi la Rimini şi poate, după aceea, vă veţi îndrăgosti şi de acest loc minunat. Nu uitaţi că mai sunt puţine zile până la "la Notte Rosa"!

Publicat în Business Magazin la 15 iunie 2012