Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Despre Kusadasi şi „Miracolul All Inclusive"

Travel Tips

Kusadasi, supranumită şi Insula Păsărilor, - în turcă kus înseamnă pasăre şi ada(si) e echivalentul pentru insulă - este o minunată staţiune la Marea Egee situată la numai 1.300 de kilometri distanţă de Bucureşti. E extrem de accesibilă pentru cei ce doresc să călătorească cu maşina proprie, însă recomand o cazare intermediară, de preferinţă la Istanbul.

Dacă doriţi să ajungeţi la Kusadasi pe calea aerului, agenţiile de turism vă pot oferi şi varianta charter. Atenţie însă că în vara aceasta cursa charter de Kusadasi aterizează pe Bodrum, astfel încât veţi avea un transfer de aproximativ trei ore între Bodrum şi Kusadasi. Oraşul este şi un important port la Marea Egee, unde acostează mari vase de croazieră, iar în permanenţă centrul mişună de turişti. Străzi înguste, magazine, bazar tradiţional şi restaurante găseşti la tot pasul.

Recomand staţiunea în special pentru familiile cu copii datorită plajelor cu nisip fin. Preţurile la hoteluri sunt cele mai accesibile de pe întreaga Rivieră Turcească, atât de la Marea Egee, cât şi de la Marea Mediterană, deci îmbarcaţi-vă pentru această destinaţie de vacanţă. Dintre toate staţiunile prezentate până acum aş putea spune că staţiunea Kusadasi este cea mai bine plasată pentru vizitarea celor mai importante obiective istorice din Turcia. Kusadasi se află la 20 km de oraşul antic Efes (Ephesos în limba greacă), de Miletus, la numai 76 de kilometri de Didim (Didyma) şi la nici 200 faţă de Pamukkale.

Dacă mergeţi în Efes, trebuie neapărat să vizitaţi casa Fecioarei Maria. Oraşul antic este impresionant şi vă recomand să dedicaţi cel puţin două ore pentru a admira această minune a lumii. Istoria oraşului începe încă din 3000 î.Hr., fiind considerat astăzi unul dintre cele mai frumoase oraşe antice din lume. Când intraţi în oraşul antic veţi vedea pe partea dreaptă un ghişeu de unde veţi putea să închiriaţi contra cost un ghid audio. Costă cam zece lire turceşti (cca 4,3 euro), însă merită toţi banii.

Poţi astfel să te opreşti la fiecare obiectiv important şi să asculţi povestea acelui loc. Din păcate, descrierile nu sunt în limba română, însă ghidul audio este disponibil pentru toate limbile de circulaţie internaţională. Obiectivele istorice sunt foarte bine marcate, iar dacă vă achiziţionaţi şi harta oraşului antic, vă veţi putea orienta excelent în incinta lui, având astfel posibilitatea să urmăriţi vizual obiectivul istoric concomitent cu descrierea sa audio.

Vizitaţi oraşul Didim cu renumitul Templu al lui Apollo şi nu rataţi celebrul Cap al Meduzei. La numai 53 de kilometri est de Didim veţi găsi ruinele Euromos cu Templul lui Zeus.Păstraţi-vă timp şi pentru Pamukkale. Trebuie să vizitaţi şi acest obiectiv (în traducere Castelul de bumbac) - patrimoniu UNESCO, vestit pentru terasele albe de calcar. O excursie interesantă poate fi şi vizitarea insulei greceşti Samos. Se organizează excursii zilnice, aşa încât profitaţi. În Kusadasi vă puteţi întinde leneş la soare pe celebrele plaje ale oraşului: Ladies Beach, Long Beach, Silver Sands Beach sau Love Beach. După o zi de soare poţi vizita muzeul situat în interiorul vechiului castel bizantin sau pur şi simplu poţi să leneveşti la o terasă în port, în faţă cu o cafea turcească, savurând peisajul.

Restaurante în care să vă delectaţi cu preparate din bucătăria turcească: Erzincan Restaurant, Sultan's Restaurant, Casablanca sau The Castle Restaurant. Hoteluri recomandate: Aqua Fantasy 5*, Pine Bay 5*, Kustur Club Holiday Village 5*, Richmond 5*, Surmeli Efes 5*, Tusan Beach 4*, Imbat Hotel 4*. Sunt sigură, de altfel, că mulţi dintre voi aţi vizitat acest oraş care te atrage de fiecare dată, aşa încât nu o să mai insist asupra lui.

În încheierea capitolului Turcia, merită subliniate câteva elemente-cheie ale acestei destinaţii. Indiferent ce staţiune veţi alege din Turcia, fiţi sigur că vă va încânta şi că veţi reveni în ţară plăcut impresionaţi. Calitatea serviciilor este foarte bună, în special la hotelurile de cinci stele. Mai jos de acest standard, asiguraţi-vă la agenţia de turism că hotelul corespunde numărului de stele ales. Trebuie să alegeţi cu grijă pentru că nu întotdeauna numărul de stele reflectă şi standardul hotelului.

Destinaţiile litorale din Turcia şi-au construit renumele mai ales prin vestitul sistem "All Inclusive". Există acum mai multe sisteme şi, pe bună dreptate, vă întrebaţi poate în ce constă diferenţa dintre all inclusive şi ultra all inclusive. Sistemul all inclusive asigură serviciile de masă de obicei între ora 10:00 şi 24:00, pe când sistemul ultra all poate fi valabil 24 de ore.

Şi în ce priveşte băuturile alcoolice şi non-alcoolice, în all inclusive sunt cuprinse produse locale, pe când în sistemul extins ultra all veţi avea asigurate şi băuturi din import. Un sistem ultra all poate avea inclus şi minibarul din cameră umplut cu băuturi alcoolice şi non-alcoolice şi ajunge uneori până la oferirea gratuită a serviciilor de room service şi baby sitting. Poate nu ştiţi însă că acest sistem a fost inventat acum 60 de ani de marele tour operator "Club Med". S-a dorit a fi un sistem în care oaspeţii unui complex pot să găsească toate posibilităţile de distracţie, restaurante, cluburi, piscine, shopping, animaţie într-un singur loc, ca într-un orăşel. Aşa s-au creat mari hoteluri a căror capacitate ajunge uneori la peste 2.000 de persoane cazate.

În ciuda crizei, Turcia sfidează realitatea şi mizează pe o creştere în sectorul de turism. Hotelierii aşteaptă o creştere a veniturilor de până la 25 de miliarde de euro, valoare care plasează Turcia pe locul al optulea în lume, printre ţările cu cele mai mari venituri din turism.În articolele despre Turcia pe care vi le-am prezentat pe parcursul a trei ediţii, am recomandat unele dintre cele mai bune hoteluri, în majoritate cu sistem all sau ultra all inclusive. Când vorbim de all inclusive nu trebuie să ne gândim numai la mâncare, ci, aşa cum scriam, la un cumul de servicii precum posibilităţi de agrement, restaurante, baruri, animaţie, shopping.

Marile hoteluri, multe dintre ele deja enumerate în articole, duc pe cele mai înalte culmi posibilităţile de distracţie, spre exemplu. Astfel nu veţi fi miraţi când într-un show puteţi vedea renumită trupă de balet rusească "Todes", una dintre cele mai celebre trupe de balet din lume, pentru al cărei spectacol bucureştenii au dat bani buni anul acesta în premieră la Bucureşti. Tot aşa puteţi viziona un spectacol în cadrul hotelului "Max Royal", pe 24 august 2012, susţinut de cunoscuta noastră solistă Alexandra Stan. Aceste lucruri au în mod firesc un preţ şi poate de aceea unii dintre noi apreciem că în Turcia uneori este cam scump. E bine să ştiţi însă că dincolo de hotelurile de bună calitate, care practică la un nivel din ce în ce mai înalt sistemul all inclusive, există şi hoteluri, deosebite din punctul de vedere al luxului şi calităţii serviciilor, care nu oferă sistemul all inclusive.

Sunt persoane care doresc servicii personalizate şi la cel mai înalt grad de profesionalism, în permanenţă înconjurate de un personal numeros şi ultracalificat. Sunt dispuse să plătească acest serviciu de confort şi lux. Pentru ele sunt aceste hoteluri scumpe şi exclusiviste. Astfel de hoteluri sunt, printre altele, Hotelul Kempinski Barbaros 5* sau Gardens of Babylon şi Rixos din Bodrum, Mardan Place şi Maxx Royal din Belek, Hillside Beach Hotel din Fethyie sau Sheraton din Cesme.

Ca o concluzie generală, Turcia vă va încânta prin atmosferă, un peisaj unic, ape clare şi curate ca lacrima, bucătărie delicios de gustoasă, dar mai presus de orice vă va uimi prin oamenii săi calzi, primitori şi pregătiţi să vă satisfacă cele mai mici dorinţe. Fiţi siguri că acest lucru nu-l veţi întâlni nicăieri în Europa. Şi poate că de aceea, nu întâmplător, an de an, suntem tentaţi să alegem pentru vacanţă această minunată destinaţie.

Ne vedem data viitoare în Italia!

Publicat în Business Magazin la 23 mai 2012