Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Marmaris & Bodrum sau "şic & sexy"

Travel Tips

Am plecat încântată din Antalya înspre destinaţia mea de suflet Bodrum. Drumul din Antalya până în Bodrum l-am parcurs cu maşina, trecând prin Oludeniz, Marmaris şi Dalaman. Toate aceste oraşe şi staţiuni sunt recunoscute drept perlele turceşti ale Mării Egee.

Primul oraş vizitat: Oludeniz. Este incredibil cât de albastră şi de curată este marea în această zonă şi de aceea nu eşti mirat când afli că Oludeniz mai poartă şi numele de "Laguna Albastră". Este o inimaginabilă combinaţie între albastru şi turcoaz. Staţiunea Oludeniz se situează în topul celor mai frumoase şi pitoreşti staţiuni din lume şi merită într-adevăr să străbaţi atâţia kilometri ca să o vezi. Oludeniz este împărţit în două zone: prima - Belcekiz - o zonă activă plină de hoteluri, restaurante şi băruleţe, şi o a doua cuprinzând Laguna Albastră, o zonă calmă şi relaxantă de un pitoresc ce îţi taie răsuflarea. Staţiunea este micuţă şi cochetă, cu hoteluri nu foarte scumpe.

Oludeniz-ul este locul ideal pentru practicarea sportului. Încercaţi paragliding şi windsurfing. Nu uitaţi că odată ce aţi venit aici, ar fi păcat să nu luaţi o croazieră de o zi. Veţi găsi la tot pasul agenţii care oferă excursia denumită "12 Islands Boat Cruise". Aşa veţi avea posibilitatea să admiraţi Golful Gorbun, Băile Cleopatrei, Insula Plată (Flat Island) şi Insula roşie (Red Island) sau Golful Samanlik. Hoteluri recomandate: Hillside Beach Club 5* şi Lykia World Oludeniz 5* (recomandat familiilor cu copii).

Din Oludeniz m-am îndreptat apoi spre următoarea mea destinaţie: Marmaris. Numele staţiunii vine din timpuri străvechi pe când Soliman Magnificul, în campania sa de cucerire a insulei Rhodos, a văzut Marmaris şi, mirat fiind de starea deplorabilă a fortăreţei, a exclamat: "Mimari es (spânzuraţi arhitectul)!". Zona Marmaris este foarte verde, cu munţi şi păduri, acestea trasând parcă o linie despărţitoare între cer şi apă. De vizitat este şi zona Dalyan, faimoasă pentru broaştele ţestoase care trăiesc acolo.

Portul de agrement Marmaris Netsel este unul din cele mai importante din Turcia şi face legătura cu staţiunea Içmeler prin aşa-numitele taxiuri acvatice. În plin sezon staţiunea este deosebit de însufleţită şi vă recomand să vizitaţi Street Bar - o stradă care, după cum îi spune şi numele, este plină cu restaurante şi baruri. Shopping la tot pasul, cu magazine, boutique-uri, bazare pline de bijuterii, articole din piele, onixuri şi suveniruri. Nu trebuie să rataţi. În Marmaris vă recomand un hotel nou de 5 stele, Ideal Premium, dar şi Maritime Grand Azur, tot de 5 stele. Este bine să ştiţi că staţiunea este potrivită atât familiilor cu copii, cât şi celor care vor o viaţă de noapte activă. Hotelurile nu au grandoarea celor din Antalya, însă destinaţia în sine este poate mult mai plăcută şi animată.

Tot ca ponturi reţineţi că din Marmaris puteţi vizita insula Rhodos, care se află la doar 45 de minute distanţă. Celor care vin cu maşina proprie le sugerez un sejur în Marmaris de câteva zile combinat cu un sejur în insula Rhodos. Super interesantă această combinaţie de două destinaţii într-una singură.Pentru călătorii care aleg varianta charter este bine să ştie că aeroportul pe care se aterizează pentru această staţiune este aeroportul din Bodrum, situat la circa 160 km nord de Marmaris.

Destinaţia Bodrum mă aşteaptă şi singurul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la Bodrum este "Wow"! Oraşul Bodrum este situat în sudul peninsulei care îi poartă numele şi aici se poate ajunge atât pe cale aeriană, cât şi pe cale terestră. Bodrum era cunoscut în antichitate sub numele de Halicarnassus, faimos pentru Mausoleul regelui Mausolus, cunoscut ca una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Astăzi se poate vizita situl arheologic, dar replica statuară a mausoleului poate fi admirată la "British Museum" din Londra.

Apropo, cuvântul "mausoleum" provine chiar de la numele regelui. Un alt punct de interes în Bodrum este reprezentat de Muzeul de Arheologie Subacvatică şi de Castelul din Bodrum. Muzeul se găseşte în acest castel superb construit în secolul al XV-lea de către cavalerii Ordinului Sf. Ioan din Rhodos. În drumul vostru prin Bodrum mai puteţi vizita Amfiteatrul Antic şi Turnul Otoman.Peninsula Bodrum este una dintre cele mai fertile regiuni ale Turciei, cu o bogată producţie de bumbac, cereale, legume, portocale, mandarine, grapefruit şi măsline. Până acum am făcut doar o scurtă descriere a regiunii Bodrum.

Vreau însă să vă vorbesc despre percepţia pe care o ai când vizitezi acest loc. Bodrum este poate cea mai sexy şi plină de viaţă staţiune din Europa. Mulţi consideră Ibiza ca fiind pe primul loc, însă eu cred că Bodrum-ul merită locul întâi. Sunt atâtea baruri cool, discoteci şi restaurante romantice încât pur şi simplu trebuie să faci o bună selecţie înainte de a veni aici.Nu recomand această staţiune pentru persoanele cu copii. Pentru cei care vor să guste din destinaţie le recomand ca după lăsarea serii să înceapă să bântuie prin oraş.

Las la o parte multitudinea de străduţe mici, strâmte şi pitoreşti cu magazine şi boutique-uri la tot pasul pentru că vreau să vă reţin atenţia cu ceea ce puteţi face în cursul nopţii: discoteci, cluburi şi restaurante. Nu puteţi să veniţi la Bodrum fără să frecventaţi Discoteca Halikarnas sau Catamaran.

Discoteca Halikarnas a fost închisă anul trecut, însă se pare ca anul acesta se va redeschide. Fiţi pregătiţi! Intrarea în această discotecă era relativ scumpă. Discoteca Catamaran se găseşte chiar pe un catamaran şi are o capacitate de circa 1.500 de persoane pe vas şi încă 1.000 de persoane pe ţărm. Este incredibil sentimentul pe care îl ai distrându-te pe acest catamaran-discotecă. Pe vas veţi găsi 6 baruri care vă vor satisface cele mai sofisticate gusturi în materie de băutură. În ceea ce priveşte muzica, la Catamaran mixează cei mai faimoşi DJ turci şi europeni. Vasul are podeaua transparentă, aşa încât veţi putea admira, în timp ce dansaţi, flora marină, iar sentimentul pe care îl veţi trăi este acela că literalmente dansezi pe apă. Pregătiţi-vă pentru o noapte de vis în care veţi pleca de la ţărm în jurul orei 24:00 şi vă veţi întoarce în zori.

Ca şi în Marmaris, oraşul are aşa-numita Street Bar, strada Barurilor, însă în Bodrum totul este parcă mai fermecător. Închipuiţi-vă că intraţi într-unul din zecile de restaurante sau baruri cu acces dintr-o mică şi strâmtă străduţă, trecând prin restaurant şi ajungând direct pe malul mării. V-aş mai recomanda să nu rataţi CUBA Bar şi Victoria Bar. Restaurantele se întrec în a-şi face cât mai romantic locul. Dacă veniţi pe seară, veţi putea sta pe o pernă, pe malul mării, la lumina lunii sau la lumina discretă a unei lumânări, sorbind un pahar de ceva bun şi bucurându-vă împreună cu partenerul. Senzaţia este de nota 10 plus.

Ca restaurante vă recomand: Marina Yacht Club, Kafedaki Restaurant, El Viino, Kocadon Restaurant. Dacă vreţi să evadaţi din Bodrum, vă sfătuiesc să faceţi o plimbare la Gumusluk, un sat pescăresc unde veţi putea savura într-o atmosferă relaxată specialităţi din fructe de mare şi peşte. Cât despre hoteluri, cele mai bune hoteluri din peninsulă sunt: Kefaluka 5* , Xanadu 5* , Rixos Premium 5* , La Blanche Resort and Spa 5* şi Gardens of Babylon 5* . Toate hotelurile enumerate mai sus sunt de prima mână şi chiar dacă sunt la o distanţă între 10 şi 25 kilometri de Bodrum, vă asigur că merită. De la majoritatea acestor hoteluri se ajunge cu un shuttle în oraş. Mie mi-a atras atenţia hotelul Gardens of Babylon 5*. Este situat în regiunea Turgutreis şi este construit în trepte. Este de o eleganţă desăvârşită, de un lux stins, nu opulent.

Hotelul are numai suites, aşa încât nu vă aşteptaţi la o cameră standard şi nici la preţuri mici, ci la unele extrem de piperate. O altă particularitate a hotelului este că în incinta lui se găseşte mascată o clinică de slăbire, intreţinere şi tonifiere a corpului. Centrul este pregătit cu medici dieteticieni care îţi pot face un program personalizat. Tentant pentru oricine are nevoie de acest lucru. Pentru cei care vor să facă excursii tip croazieră, Bodrum-ul este una din cele mai bune destinaţii. Aveţi posibilitatea de a face croaziere către insula Kos, cât şi către Rhodos. Staţiunea este plină în special de englezi, cu o pondere de 90%, aşa încât să nu vă miraţi că numai de ei daţi peste tot. Ştiu ei ce ştiu. În încheiere aş vrea să repet că, dacă sunteţi în căutarea unei destinaţii lipsite de inhibiţii, şic şi cu un parfum aparte, atunci acest loc vi se potriveşte. Data viitoare ne vedem în Kusadasi.

Publicat în Business Magazin la 17 mai 2012