Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Ce mai e nou în Antalya

Travel Tips

Tocmai m-am întors din Turcia, unde am fost special să vă aduc ultimele noutăţi. Pentru că începe sezonul de vacanţe şi pentru că Turcia este una dintre favoritele voastre, m-am decis să plec în căutarea celor mai noi, mai frumoase şi mai trendy hoteluri pentru vara lui 2012.

Pentru aceasta am parcurs peste 2.000 de kilometri, străbătând Turcia de la Sud, de la Mediterana până în nord la Marea Egee şi trecând prin Alanya, Side, Antalya, Kemer, Fethyie, Marmaris, Bodrum, Kusadasi şi Cesme. Am plecat imediat după Paşte şi, deşi zborul a fost prin Istanbul, nu a fost deloc obositor. Pentru sezonul de vară există chartere cu zbor direct, însă vă sfătuiesc să păstraţi şi această alternativă cu zbor prin Istanbul, alternativă care este numai bună dacă aţi fi interesaţi să vizitaţi oraşul pentru o zi sau două. Vă asigur că merită chiar şi pentru cei care l-au mai văzut, oraşul este uimitor şi neaşteptat de fiecare dată.

Mi-am asigurat această excursie de informare profesională prin touroperatorul TEZ TOUR şi împreună cu el am pornit la drum. Am ales să încep cu Antalya deoarece este cea mai luxoasă din Turcia, incluzând zonele Alanya, Side, Antalia şi Kemer. Românii obişnuiesc să aleagă din zona Antalya staţiunea Belek, care are unele dintre cele mai frumoase şi luxoase hoteluri. E bine însă să ştiţi că zona Side este cea mai verde destinaţie şi cu nisipul cel mai fin, iar zona Kemer este destinaţia cea mai pitorească, având şi munte, şi mare deopotrivă. Din Istanbul am zburat aşadar la Antalya, iar de pe aeroport am fost transferaţi (cam în două ore pe o distanţă de 135 km) la Alanya, prima staţiune pe care mi-am propus să o vizitez.

Supranumită "Perla Rivierei Turceşti", Alanya a devenit cunoscută datorită nisipului fin şi apei clare şi albastre, multe din plajele sale având statutul de "Blue Flag". În trecut, Alanya era numită Alaiye, iar istoria sa spune că a devenit faimoasă pe vremea sultanului Alaaddin Keykubat. Între anii 1226 şi 1231 sultanul a cucerit oraşul din mâna grecilor şi l-a redenumit după numele iubitei sale Alaiye, iar ulterior a construit castelul impunător şi portul.

Posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt nenumărate, însă v-aş recomanda să faceţi o incursiune pe râul Dimcay, unde puteţi servi un picnic într-un pitoresc desăvârşit. Închipuiţi-vă că mesele pe care veţi servi prânzul sunt suspendate pe nişte platforme în copaci sau puse direct în apa râului. La 37 de grade afară, vă asigur că nimic nu este mai plăcut decât să savurezi un peşte proaspăt prins din râu stând cu picioarele direct în apă.

Vizitaţi Peştera Damlatas sau înscrieţi-vă într-o croazieră pe mare, prilej cu care vasul dumneavostră se va opri pentru a putea să exploraţi cele 3 grote: Fosforlu Magara, Kizlar Magarasi şi Asiklar Magarasi (Pestera Indragostitilor). Cele mai bune hoteluri din zona Alanya sunt Maritim Hotel Club Alantur 5*, Saphir Resort and Spa 5* şi Botanik Hotel 5*.Cea de-a doua zonă în care ne vom plimba este Side. M-am oprit în oraşul Side, situat la circa 75 de km vest de oraşul Antalya, cunoscut încă din antichitate ca un important centru comercial. Numele pe care îl poartă oraşul înseamnă în limba anatoliană "rodie". Mitologia locului spune că oraşul îşi trage numele după fata cea mică a Zeului Taurus, pe numele ei Side. Conform legendei, Zeul Taurus şi-a dus fiica cea mai mică - Side - în Valea Râului Manavgat.

Pe când Side culegea flori şi dansa cu nimfele, dintr-o dată a văzut un copac cu frunze strălucitoare şi flori colorate. Side voia să-i ducă în dar fetiţei ei un lăstar. A rupt aşadar lăstarul, însă s-a tăiat la mână şi i-a dat sângele. A realizat că de fapt copacul nu era unul real, ci era o nimfă transformată în acest copac uluitor. A vrut să se îndepărteze, însă pur şi simplu era blocată, picioarele prinzând parcă rădăcini. Uşor, uşor, Side s-a transformat într-un copac, contopindu-se cu nimfa. Deşi Side a cerut implorare nimfei spunând că nu a fost vina ei, nu a mai putut face nimic.

A rugat-o doar pe nimfă să-i transmită fetiţei ei că "din acest moment va fi simbolul naturii, vieţii şi abundenţei cu un fruct roşu ca şi sângele ei". Lăsând legenda la o parte, oraşul Side este un loc cochet cu străduţe pline de magazine şi cu un port deosebit de romantic. Ca zonă, Side are poate nisipul cel mai fin dintre toate regiunile din Turcia, făcând din această destinaţie un loc foarte potrivit pentru familiile cu copii.

Hotelurile pe care vi le recomand în zonă sunt Crystal Sunrise Queen Luxury Resort & SPA 5*, Cristal Palace Luxury Resort and Spa 5*, Royal Dragon 5*, Barut Hemera Resort and Spa 5*. Nu uitaţi că puteţi face o incursiune pe râul Manavgat şi puteţi vizita situl arheologic şi Muzeul din Side.

Următoarea destinaţie vizitată a fost zona Belek - Lara, situată la numai 35 km de aeroportul din Antalya. Belek înseamnă în limba turcă "mlaştină" şi pe vremuri chiar asta a şi fost până la transformarea uluitoare care a urmat.

Pentru transformarea acestei zone într-un adevărat paradis de vacanţă au fost plantaţi pini şi eucalipţi pentru a absorbi apa din terenul mlăştinos. Nu o să insist prea mult referitor la această zonă, fiind extrem de cunoscută, însă vreau să vă aduc în prim-plan cele mai faimoase hoteluri: Maxx Royal 5* (este super!), Mardan Palace 5* , Cornelia Diamond 5* , Calista Resort & Spa, Delphin Imperial 5* ( deschis în 2012), Adam & Eve (nu este indicat familiilor cu copii). Maxx Royal este unul dintre primele 3 hoteluri din Turcia, după opinia mea, şi vă va încânta prin eleganţa rafinată, selectă şi cu show-uri deosebite care au loc în fiecare seară, Mardan Palace vă va copleşi cu o opulenţă covârşitoare, Cornelia Diamond şi Delphin Imperial cu un serviciu impecabil, iar Adam & Eve este recomandat în special celor care noapte de noapte vor să simtă atmosfera de club, aici fiind invitaţi pentru show-urile de noapte cei mai faimoşi DJ din Europa.

Nu veţi greşi cu niciunul dintre aceste hoteluri. Oferta la un standard ridicat este mult mai amplă, dar v-am enumerat aici doar vârfurile zonei.Mai departe mi-am continuat incursiunea în zona Kemer cu oraşul Kemer, care este situat la circa 43 km vest de Antalya. Construit recent, în anul 1910, Kemer a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă pe partea turistică. Zona Kemer cuprinde şapte mici sate, fiind un loc deosebit de pitoresc unde muntele şi marea se îmbină într-o armonie desăvârşită.

Dacă veniţi în Turcia pe timpul verii în regiunea Antalya şi nu vreţi să fiţi copleşiţi de căldură, atunci aceasta este destinaţia potrivită. Deşi zona este tulburător de frumoasă, este bine să ştiţi că plaja este cu pietricele, poate şi pentru că muntele este atât de aproape de mare. Totuşi nu rataţi această destinaţie magnifică. Luaţi-vă papucei speciali pentru plaje de acest gen şi bucuraţi-vă de o destinaţie încântătoare. Marile hoteluri din această zonă au adus nisip fin din regiunea Alanya încercând să mulţumească şi pe cei care doresc acest gen de plajă. În materie de hoteluri în zona Kemer, recomandarea mea ar fi Amara Dolce Vita 5* , Amara Wing 5* , Gural Resort and Spa 5* (super pentru familiile cu copii) şi Rixos Sungate 5*.

Nu uitaţi să vizitaţi oraşele antice Phaselis şi Olympos, iar ca activităţi sportive vă recomand călărie, iahting şi Jeep Safari. Pentru articolul următor, vă voi pregăti o scurtă incursiune în Marmaris şi Bodrum (oraşul meu de suflet, dar şi al întregii Marii Britanii!).

Publicat în Business Magazin la 12 mai 2012