Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Veliko Târnovo şi Arbanassi: tipsuri de călătorie

Travel Tips

Dacă ajungeţi în Veliko Târnovo, trebuie neapărat să vizitaţi cetatea şi biserica din vârful dealului Tsarevets. Biserica vă va surprinde prin picturile sale atipice bisericilor ortodoxe din România. Eu am petrecut aici aproape o oră, admirând profunzimea acestora.

Un alt punct forte este spectacolul de lumini şi sunet de la cetate. Acesta este emblematic pentru oraş şi crează o atmosferă dramatică, măreaţă şi solemnă în acelaşi timp. Mai multe despre acesta puteţi afla aici.

Veliko este un orăşel parcă rupt din peisaj. Este construit într-o zonă stâncoasă, pe 3 dealuri: Țareveț, Trapezița și Sveta Gora. Pe oricare dintre ele v-aţi afla, panorama către restul oraşului va fi deosebită.

Un loc aparte este strada Gurko, de unde puteţi admira farmecul caselor suprapuse, construite în straturi condensate, creând senzaţia că priveşti un tablou bine lucrat.

Nu trebuie să rataţi nici restaurantele cochete şi cele tradiţionale. Cu bugătăria bulgărească nu prea aveţi cum să daţi greşi. Este foarte gustoasă şi doar privind-o, vă îndeamnă să serviti. Puteţi încerca de exemplu Pizzeria Tempo, unde veţi găsi şi multe preparate tradiţionale.

La o aruncătură de băţ de Veliko Târnovo este Arbanassi, un sat extrem de pitoresc, cu case construite doar din piatră. Şi gardurile tot din piatră sunt. Senzaţia pe care o ai atunci când străbaţi acest sătuc este că te afli pe aleile unui sat medieval, încântător.

În Arbanassi timpul parcă se opreşte în loc. Totul este bine gospodărit, o comoară a arhitecturii şi a construcţiei. Probabil de aceea a fost şi inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Mai mult, satul poate fi considerat un centru al ortodoxiei, cu cele 5 biserici şi 2 mănăstiri pe care le are: Biserica Naşterii Domnului, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, Sfântul Atanasie, Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dumitru, mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” şi mănăstirea „Sfântul Nicolae”.

Muzeul Casei Konstantsaliev este un alt obiectiv care nu trebuie ratat. Este o casă veche de boieri bulgari, impunătoare (am înțeles a fi cea mai mare din satul Arbanassi), datând din secolul XVII.

Complexul Arbanashki Han lăsa de asemenea o impresie puternică asupra turiştilor. Casa Hadjihristov, în prezent cunoscută sub numele de hotelul-tavernă Han, este locul în care a locuit Ștefan Hristov Chamourov, fiul lui Hristo Chamourov, un mare patriot și bogat negustor al epocii Renașterii Naționale.

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din Arbanassi rămâne impunătorul castel Kaloyanova Krepost, în prezent Hotelul Kaloyan`s Castle. Aici aveţi posibilitatea de cazare sau de servire a mesei.