Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Istanbul - european și asiatic în același timp

Travel Tips CityBreak Special

Te invităm la Istanbul, orașul întins pe două continente, o îmbinare între vechi și nou, între european și asiatic, considerat de iubitorii de shopping un adevărat ”paradis al cumpărăturilor”. Grand Bazaar, cel mai vechi și cel mai mare bazar al lumii este locul unde vei găsi o mare varietate de produse, de la broderii și bijuterii, la covoare și obiecte decorative de cristal ale căror prețuri pot fi negociate.

Pe lângă magazinele tradiționale care alcătuiesc Grand Bazaar, în Istanbul se găsesc și magazine moderne, asemănătoare marilor centre comerciale din Europa.

De exemplu, pe strada Konagi Caddesi din districtul Nisantasi se găsesc magazine ale celor mai renumite branduri vest-europene, iar pe  Bagdat Caddesi, în partea asiatică a orașului se găsesc magazine ce comercializează același tip de produse, dar la prețuri mult mai mici decât în zonele frecventate de turiști. Dacă ești un iubitor al mall-urilor trebuie să știi că Istanbul Cevahir este cel mai mare mall din Istanbul și unul dintre cele mai mari ale lumii.

Dacă vrei să simți cu adevărat că ești în Turcia trebuie să vizitezi zona Sultanahmet cu restaurantele sale cu specific turcesc, programe de animație și muzică tradițională, să încerci baia turcească (hammam) și să mergi într-o croazieră pe Bosfor de unde se pot admira principalele obiective ale orașului.

Prin poziția sa la contactul dintre civilizația arabă și cea europeană, Istanbulul a reprezentat de-a lungul timpului un centru politic, istoric și cultural de o deosebită importanță. Acest lucru se reflectă astăzi în multitudinea de obiective turistice înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care oferă autenticitate acestui oraș milenar.

Cele mai renumite obiective turistice din Istanbul sunt:

Moscheea Albastră - cea de-a doua moschee ca mărime din lume (după cea din Mecca) reprezintă simbolul orașului şi este vizitată cel mai mult la apusul soarelui când oferă o panoramă impresionantă;

Biserica Sfânta Sofia (Hagia Sofia) - o capodoperă a artei bizantine, un mixt între cultura creștină și cea islamică, având peste 1500 de ani vechime;

Palatul Topkapi - fostă reşedință oficială a sultanilor, în prezent un adevărat muzeu al perioadei imperiale;

Palatul Dolmabahce - situat în partea europeană a Bosforului constituie un mix de stiluri arhitecturale. Palatul deține cel mai mare candelabru de Bohemia și cea mai mare colecție de candelabre de cristal Baccarat din lume;

Turnul Galata - reprezintă o emblemă a orașului, oferind celor care îl vizitează o panoramă spectaculoasă a zonei istorice a Istanbulului.