Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Madeira - Insula Grădină

Travel Tips

Insula Madeira face parte din arhipelagul ce poartă același nume din Portugalia, arhipelag ce formează Regiunea Autonomă Madeira, cu capitala la Funchal. În prezent, este una dintre cele mai populare destinații turistice din Portugalia, primind anual milioane de turiști ce vin să se bucure de frumusețea peisajelor, de ospitalitatea locuitorilor sau de vinul produs pe această insulă vulcanică, cunoscută și ca Insula Grădină.

Capitala și principalul oraș al insulei este Funchal, un oraș cosmopolit și cu o multitudine de puncte de atracție. Dacă ajungeți aici, nu trebuie să ratați simbolul Madeirei, sania de lemn, un mijloc de transport inedit. Folosit încă de dinaintea construirii funicularului și telegondolei, acest vehicul este regăsit în provincia Monte, așezată pe un deal. Aici, sania împletită din răchită condusă de doi carreiros ce poartă costumul alb tradițional duce turiștii până la baza dealului, pe o lungime de 2 km.

Pentru că nu dorim ca în timpul vizitei tale să ratezi cele mai frumoase atracții turistice ale Funchalului, îți prezentăm un top al acestora:

Catedrala – situată în centrul istoric al orașului, Catedrala datează din anul 1508, același an în care Funchal a fost declarat oraș și îmbină elemente ale arhitecturii maure cu cele ale arhitecturii europene.

Grădinile Botanice – în cadrul celor trei mari grădini botanice ale Funchalului, Jardim Botanico, Jardim Orquidea și Blandy’s Garden pot fi observate numeroase specii de păsări și plante rare sau endemice.

Piața Muncitorilor – veche de sute de ani, acest punct cheie al orașului constituie o privire asupra vieții cotidiene a locuitorilor, cu obiceiurile lor. De aici puteți achiziționa pește proaspăt, legume sau fructe exotice, crescute pe insulă.

Telegondola – un traseu de 3000 m lungime este parcurs în 15 minute, oferind priveliști minunate asupra orașului, la o altitudine de 560 m deasupra oceanului.

Portul Funchal – aici puteți admira o copie exactă după corabia lui Cristofor Columb, exploratorul locuind aici pentru o vreme.

Museu de Arte Sacra, Quinta do Palheiro Ferreiro, Praia Formosa sau Canalele Levada sunt ale obiective importante al Funchalului, care ar trebui vizitate.

De pe Madeira se pot efectua excursii pe insula Porto Santo, insulă colonizată cu un an înaintea Madeirei. Situată la 43 km în nord-estul insulei principale, Porto Santo este foarte diferită de aceasta din punct de vedere al reliefului. Turiștii pot ajunge aici cu feribotul, de-a lungul unei călătorii ce durează cca. două ore și jumătate. Principalul punct de atracție este plaja cu nisip auriu, cu o lungime de 9 km.

Insula are 11 km lungime și 6 km lățime și aproximativ 5000 de locuitori. Localnicii se ocupă în principal cu pescuitul și turismul. Cei mai multi turiști vizitează Porto Santo pentru plaja Campo de Baixo, nisipul de aici fiind utilizat în scopuri terapeutice. În weekend-uri, insula nu este vizitată doar de către turiști, ci și de către mulți locuitori ai Madeirei. Insula are și un domeniu de golf, Porto Santo Golf, proiectat de fostul campion mondial Severiano Ballesteros. Domeniul se întinde pe două terenuri înconjurate de peisaje fantastice, cu roci în nord și lacuri în sud.