Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Creta – Insula Zeilor

Travel Tips

Creta este cea mai sudică și cea mai mare insulă a Greciei, fiind totodată una dintre cele 13 regiuni administrative ale Greciei. Numită și Insula Miracolelor, Creta este leagănul civilizației minoice, cea mai veche civilizație europeană. Una dintre cele mai populare destinații turistice ale Greciei, insula atrage prin stațiunile de vacanță modern amenajate, plajele cu nisip fin, vestigiile arheologice sau peisajele spectaculoase, cu munții stâncoși ce se îmbină cu apa limpede și albastră sau câmpiile verzi.

Farmecul Cretei este oferit de ospitalitatea locuitorilor și de apele sale de culoarea turcoazului sau smaraldului, limpezi și extrem de curate, transparente până la 40 m adâncime. Considerată locul nașterii lui Zeus, Creta mai este cunoscută și pentru porturile sale, excursiile către acestea fiind foarte solicitate. Unul dintre cele mai pitorești este cel din Chania, numit și Veneția Cretei. Chania este și una dintre cele 4 provincii ale Cretei, alături de Rethymno, Heraklion și Lassithi.

  

Situată în extremitatea vestică a insulei, Chania este cea mai inverzită regiune a acesteia. Frumusețea și unicitatea sa este dată de multitudinea plajelor, strâmtorile și peșterile, livezile de măslini și portocali. Orașul Chania, fostă capitală a Cretei, este constituit din două părți: partea istorică, ridicată în jurul portului venețian, ce s-a conservat foarte bine, și partea nouă, cu magazine, clădiri de birouri și construcții moderne.

Rethymno este o regiune montană și extrem de pitorească, ce își păstrează încă aspectul medieval, iar satele tradiționale de aici oferă o privire asupra modului de viață a locuitorilor cretani. Plaja Rethymno este renumită ca fiind cea mai frumoasă plajă a insulei, fiind străjuită de palmieri și cu o lungime de 20 km.

Regiunea Heraklion se bucură de o priveliște spectaculoasă asupra munților și dealurilor din jur, iar țărmurile sale, cu plaje de nisip sau pietriș, dispun de un număr mare de hoteluri, destinate în principal tinerilor. Orașul Heraklion este și capitala, centrul administrativ, cultural și comercial al Cretei.

Lassithi se remarcă prin peisajele sale unice și istoria bogată. Plaja Vai este cea mai renumită plajă a stațiunii. Pe lângă dunele de nisip spectaculoase, aceasta dispune de o plantație de 5000 palmieri sălbatici. Centrul regiunii este Agios Nikolaos, un oraș mic, cu o atmosferă relaxantă, ce dispune de numeroase restaurante, baruri sau cafenele.

Insula este renumită și pentru gastronomia sa specifică, mâncarea cretană fiind recunoscută ca cea mai sănătoasă din lume. Caracterul său unic se datorează și ocupației otomane, de peste 200 ani, fapt pentru care cretanii preferă mâncărurile condimentate. Peste 90% din producția națională de ulei de măsline provine de aici, cu o tradiție ce durează încă din timpul perioadei miceniene.

Printre cele mai apreciate preparate culinare cretane se numără Stifado, o tocană din carne de vită sau iepure cu verdețuri și roșii sau Choirino Kritiko, cotlete de porc. Ca desert, puteți încerca Tyropithakia, plăcinte tradiționale umplute cu brânză sau Loukoumades, gogoși înmuiate în sirop de miere, presărate cu scorțișoară. Băutura tradițională a Cretei este Tsikoudhia, băutură spirtoasă ce se servește alături de un pahar de apă și câteva cuburi de gheață.