Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Zakynthos - Veneția Sudului

Travel Tips

Zakynthos este una dintre insulele Arhipelagului Ionic, aflat în vestul Greciei, a treia ca mărime dintre acestea. Cu o coastă ce măsoară 123 km lungime și o suprafață de cca. 410 km², Veneția Sudului sau Floarea Levantului impresionează prin peisajele sale spectaculoase, apele limpezi și adânci, plajele largi, cu nisip fin sau plantațiile de citrice, măslini și pădurile de pini. Principala ocupație a locuitorilor insulei este reprezentată de turism.

Plajele din Zakynthos sunt numeroase, deosebit de frumoase și variate: intime, ascunse sau  pline de vervă, cu nisip sau cu pietriș, late sau înguste, înconjurate de munți sau coaste stâncoase, golfuri, păduri sau peșteri. Printre cele mai cunoscute se numără: Navagio, Gerakas, Dafni St. Nicholas, Xigia, Porto Vromi, Laganas, Tsilivi sau Argassi.

Pentru că ne dorim ca tu să alegi plaja potrivită pentru tine, îți prezentăm mai jos câteva dintre cele mai frumoase plaje ale insulei:

Plaja Navagio – este principala atracție a insulei și totodată cea mai fotografiată plajă a Greciei, este accesibilă doar cu vaporul. Atrage prin nisipul alb, apa turcoaz și epava unui vas scoțian de contrabandiști, îngropată pe jumătate în nisip.

Plaja Laganas – este localizată în Parcul Național Marin Zakynthos, parc creat pentru a proteja țestoasele Caretta Caretta, pe cale de dispariție. De aici se organizează excursii către parc.

Banana Beach – este o plajă cu nisip, extrem de  animată, cu multe baruri și terase, unde se practică multe sporturi acvatice.

Plaja din Porto Vromi – este o plajă mică, cu pietriș alb, situată într-un golfuleț.

Plaja Xigia – este o plajă cu pietriș, situată la cca. 23 km de capitala Zante, în nord-estul insulei. Datorită conținutului ridicat de sulf, apa de aici este folosită pentru tratamente.

Capitala insulei este orașul Zante, situat pe coasta estică, într-un golf, fiind principalul port și centru comercial. Deși aici nu există plaje, orașul este plin de viață, preferat de turiști îndeosebi ca un punct de tranzit, datorită farmecului aparte. Printre principalele atracții ale orasului se numără Castelul Venetian, piețele Ayios Markos, Dionysios Solomos sau Rougos și mănăstirea Ayios Dionysios.

Insula beneficiază de numeroase alte atracții, ce fac din Zakynthos o destinație de vacanță preferată de mulți europeni. Vă prezentăm mai jos câteva dintre acestea:

Grotele Albastre – formațiuni geologice neobișnuite, acestea sunt arcuri de piatră create de eroziunea solului. Momentul potrivit pentru vizitarea peșterilor este dimineața, când lumina reflectă  un albastru intens, colorând totul în jur;

Insula Marathonissi – este insula unde poți vedea celebrele țestoase Caretta Caretta. În cadrul excursiilor cu vaporul către această insulă, ea însăși cu forma unei țestoase, ambarcațiunea se oprește la vederea în apă a vreunei țestoase, turiștii având ocazia de a le face fotografii;

Bohali – fiind situată pe vârful unui deal, localitatea este renumită pentru panorama ce poate fi admirată de aici;

Volimes – în orășelul din nordul insulei poate fi vizitată peștera Xygia, renumită pentru apa sulfuroasă cu proprietăți terapeutice;

Insula Korakonisi – recomandată celor pasionați de natură, insula găzduiește o faună marină bogată, fiind și un loc preferat de către amatorii de scufundări.