Berlin – oraș al culturii și diversității
Berlin este capitala și cel mai mare oraș al Germaniei, ce se bucură de o imensă bogăție culturală, de o diversitate a atracțiilor turistice și de nenumărate posibilități de petrecere a timpului liber. Îmbinarea perfectă dintre cultură, arhitectură și istorie, dar și divertisment transformă Berlinul într-un oraș al oportunităților, cu o atmosferă captivantă.
Capitala Germaniei este recunoscută ca fiind un oraș al culturii și al creativității. Numeroase instituții culturale, multe dintre ele recunoscute la nivel mondial, fac parte din diversificatul patrimoniu al orașului. Calendarul Berlinului este foarte încărcat cu evenimente culturale, de la festivaluri muzicale la festivaluri cinematografice sau ale berii. Din ce în ce mai mulți turiști sunt atrași de aceste evenimente, atât din oraș, cât și din afara lui.
Carnavalul Multicultural – durează 4 zile, are loc anual în Duminica Rusaliilor și sărbătorește diversitatea Berlinului. În jur de 5000 imigranți din peste 80 țări își prezintă patrimoniul cultural în fața berlinezilor, în cadrul unei parade stradale plină de culoare și sunet.
Festivalul de Film – unul dintre cele trei cele mai importante festivaluri de film ale lumii, alături de cele de la Cannes și Veneția, Berlinale are loc anual în luna februarie. Cel mai important premiu este Ursul de Aur, pentru care anual intră în cursă aproximativ 20 lungmetraje.
Festivalul Luminilor – se desfășoară în fiecare an la începutul lunii octombrie, timp de 12 zile. Principalele obiective ale Berlinului sunt îmbrăcate în lumină și culoare, spectacol ce atrage turiștii atât din Germania, cât și din afara granițelor.
Cu un trecut plin de evenimente, Berlin a reușit să își revină de fiecare dată și să se transforme în minunatul oraș care este astăzi. Fascinanata istorie a Berlinului a rămas imprimată în atracțiile sale culturale și arhitecturale. De la monumentele și palatele din vremea Prusiei până la Zidul Berlinului, din timpul Războiului Rece, fiecare perioadă a istoriei tumultoase a Berlinului și-a pus amprenta și a creat unul dintre cele mai incitante și interesante orașe ale lumii.
Zidul Berlinului atrage anual milioane de vizitatori, fascinați de istoria acestui monument. Construit în 1961, zidul a constituit o barieră de separare între Berlinul de Vest și Republica Democrată Germană, având o lungime de 155 km și o înălțime de 4 m și prevăzut cu 8 puncte oficiale de trecere, pentru care era nevoie de permis special. Mult așteptata cădere a zidului a avut loc în noiembrie 1989 și a constitut primul pas către reunificarea Germaniei. După 15 ani, s-a înființat un Muzeu al Zidului, în apropiere de punctul de trecere Checkpoint Charlie.