Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Munchen mag dich

CityBreak Special Travel Tips

Munchen este capitala Bavariei, cel mai bogat land al Germaniei și totodată cel mai dezvoltat din punct de vedere turistic. Orașul este renumit pentru faimosul festival Oktoberfest, una dintre cele mai bune berării din lume – Hofbrauhaus, mașinile BMW, muzica în stil bavarez, dar și pentru muzeele de artă din cartierul Kunstareal. Cu o istorie zbuciumată, Munchen a fost distrus de câteva ori, însă a fost refăcut de fiecare dată. Acum este un oraș elegant și cosmopolit, dar și cu un aer medieval specific  Germaniei. Din 2006, motto-ul orașului este: Munchen mag dich.

Numit și capitala secretă a Germaniei, Munchen este un oraș al artelor, al culturii, un important centru universitar și turistic, dar și de shopping. Din Marienplatz pornesc trei celebre străzi: Kaufinger Strasse, Sendlinger Strasse și Theatiner Strasse, unde pot fi găsite branduri celebre, precum Chanel, Louis Vuitton sau Dolce & Gabbana. Pe lângă celebrele boutique-uri, restaurantele, terasele sau cafenele te ademenesc să le încerci produsele.

Marienplatz a fost numită după statuia aurită a Fecioarei Maria din centrul piațetei, aflată aici de peste 300 ani. Aici se află și noua primărie, Neues Rathaus, contruită în stil neogotic. Ceasul turnului primăriei, Glockenspiel, este ornat cu mici figurine acționate la diverse ore și care reprezintă scene medievale.

Catedrala din Munchen sau Frauenkirche este contruită în stil gotic și are două turnuri ce reprezintă marca înregistrată a orașului Munchen, cu o înălțime de 99 metri.

Palatul Nymphenburg a fost inițial reședința de vară a aristocrației Munchen-ului, însă fiecare dintre următorii locatari și-au pus amprenta asupra construcției. În sala principală, câteva picturi comandate de regele Ludwig I reprezintă cele mai frumoase femei din acele vremuri.

Allianz Arena, gazda celor două echipe ale orașului, Bayern Munchen și Munchen 1860, este o adevărată minune arhitecturală și un magnet pentru turiștii pasionați de fotbal. Pereții stadionului sunt realizați din pernuțe gonflabile ce pot fi luminate în culorile uneia dintre cele două echipe.

Munchen se afla la mica distanta de Fussen, unde puteți vedea Castelul Neuschwanstein. Regele Ludovic a hotărât construcția castelului ca un refugiu și un omagiu adus compozitorului Richard Wagner, însă a locuit aici doar 170 zile. Castelul cu decoruri de poveste este una dintre cele mai renumite atracții turistice și a constituit sursa de inspirație în construcția Castelului Frumoasei din Pădurea Adormită din Disneyland.

Primăvara și vara sunt perioade perfecte pentru a vizita orașul, vremea caldă oferindu-vă posibilitatea de a vă relaxa în numeroasele berării sau parcuri împrăștiate în tot orașul. Și luna septembrie primește anual peste 2 milioane de vizitatori. Însă orașul nu se liniștește în lunile de iarnă. Decembrie este una dintre cele mai aglomerate luni ale anului, cu evenimente precum Piețele de Crăciun sau Festivalul Tollwood. Nu sunt șanse să te plictisești și poți evita vremea urâtă adăpostindu-te într-unul din renumitele muzee, galerii de artă sau cafenele.

În Munchen se organizează peste 20 Piețe de Crăciun, însă cea mai cunoscută este cea din Marienplatz. Sorbiți o cană de vin fiert și savurați turta dulce proaspăt coaptă, în timp ce admirați lucrările meșteșugarilor locali din una dintre extraordinar de faimoasele Piețe de Crăciun, unele dintre ele datând încă din secolul al 17-lea. Cea mai cunoscută este Christkidlmarkt, organizată în Marienplatz și străjuită de un brad de 100 metri. La fel de cunoscut este și Festivalul de Iarnă Tollwood, cu spectacolele de circ și muzică live.