Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Amsterdam – “Oraș mic, inimă mare”

Travel Tips CityBreak Special

Amsterdam este capitala Olandei și unul dintre cele mai prietenoase orașe ale Europei și ale lumii. Cele peste 170 de naționalități ce trăiesc aici transformă Amsterdam în orașul cu cea mai bogată multiculturalitate din lume, depășind chiar și New York. Aproximativ 60 % din cei 800 000 locuitori vorbesc limba engleză. Deși este capitala țării, Guvernul și Parlamentul au sediile în Haga. De asemenea, este bine de știut faptul că Amsterdam are peste un milion de biciclete, adică mai multe decât numărul locuitorilor orașului. Orașul este deservit de aeroportul Schiphol, unul dintre cele mai mari și mai moderne aeroporturi europene.

Centrul orașului, cu faimoasele sale canale, este încărcat de istorie. 165 de canale și peste 1200 de poduri străbat orașul, ceea ce îi aduce Amsterdamului supranumele de "Veneția Vestului". Canal Ring face parte din patrimoniul UNESCO începând cu anul 2010. Pentru cei ce vor o experiență tipică acestui oraș, o idee interesantă sunt cafenelele maronii (brown cafes). Acestea sunt baruri tradiționale olandeze, plutitoare, o parte importantă a culturii acestui oraș. Numele provine de la interiorul de lemn închis la culoare și de la pereții cu urme de fum de țigară. Chiar dacă majoritatea acestor cafenele nu ar trebui să aibă această problemă, fumatul de tutun fiind interzis în spațiile publice, ele sunt decorate în acest fel.

Cei mai mulți turiști vin în Amsterdam pentru cunoscutele zone din jurul Leidsepleindam sau Cartierul Felinarelor Roșii, însă orașul are mult mai multe de oferit:

Jordan – acest cartier este situat în apropiere de Casa Annei Frank și se remarcă prin străzile pitorești și numeroasele boutique-uri

De Pijp – pe lângă Piața Albert Cuyp, aici veți găsi baruri și cafenele de-a lungul străzii Eerste Van Der Helst

Nieurmarkt – situat în imediata apropiere a Cartierului Felinarelor Roșii, aici veți descoperi Orașul Chinezesc al Amsterdamului

9 Streets – localizată la vest de centrul orașului, este una dintre cele mai fermecătoare zone și foarte puțin vizitată. Numeroase magazine deținute chiar de localnici umplu străzile, în combinație cu niște restaurante și cafenele foarte șic.

Amsterdam se bucură de un număr important de muzee de primă – clasă. Cele 51 de muzee fac din Amsterdam orașul cu cele mai multe muzee pe km² din lume. Cel mai mare și mai faimos parc al orașului este Vondelpark, situat la sud de Leideplein. Deschis încă din anul 1865, a fost denumit inițial Nieue Park. Dar, după ce o statuie a celebrului poet olandez Jost van den Vondel a fost ridicată în 1867, a primit numele de Vondelpark. Iar dacă sunteți în căutarea câtorva clipe de liniște, departe de agitația orașului, acesta este locul perfect.

Piața Dam – cea mai celebră piață olandeză, este locul în care se desfășoară principalele evenimente ale orașului. Satul de pescari din care s-a dezvoltat actualul oraș s-a înființat chiar în locul în care există piața.

Rijksmuseum – Muzeul Național este cel mai mare muzeu olandez, dedicat artelor, istoriei și tehnicii. Colecțiile sale constau în peste 1 milion de exponate.

Monumentul Național – situat în Piața Dam, monumentul dedicat libertății a fost ridicat în memoria eroilor olandezi ce și-au pierdut viața în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Muzeul Van Gogh - găzduiește cea mai mare colecție de opere ale celebrului artist, dar și lucrări ale altor pictori celebri.

Casa Anne Frank – este deschisă în memoria victimelor de origine evreiască persecutate de câtre naziști în timpul războiului. Aici s-au ascuns Anne Frank împreună cu părinții și sora ei timp de 2 ani.

Fabrica de Bere Heineken – una dintre principalele atracții ale orașului, fabrică nefuncțională prezintă turiștilor întregul proces de fabricare a uneia dintre cele mai cunoscute beri ale lumii.

Muzeul de Tehnică NEMO – cel mai mare centru de știință olandez este găzduit de o clădire în formă de vapor. Exponatele sunt expuse în cadrul celor 5 etaje.