Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Veneția – Orașul Plutitor al Îndrăgostiților

CityBreak Special Travel Tips

În toată lumea există orașe ce se vor a fi asociate cu Veneția: Veneția Nordului, Veneția Estului, Veneția Africii. Orice oraș străbătut de canale sau cu clădiri colorate situate pe marginea apei își dorește să se apropie de imaginea unuia dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Dar frumusețea adevăratei Veneții este incomparabilă, iar întregul oraș este o operă de artă. Este unul dintre puținele orașe ce poate fi descris ca unic, unde străzile principale sunt de fapt canale, nu există mașini sau blocaje rutiere, iar amestecul dintre stilurile renascentist, bizantin, gotic sau baroc te fac să te întrebi dacă aceste peisaje sunt reale.

Se spune că Veneția este unul dintre cele mai romantice orașe ale Europei și ale lumii. Și chiar așa e. Nici măcar cei cărora nu le plac clișeele nu pot nega romantismul acestui loc unic și captivant. Serenadele făcute de un gondolier în timp ce te afli în brațele persoanei iubite, plutind pe sub Podul Rialto sau plimbările pe aleile înguste fac din Veneția destinația perfectă pentru o vacanță romantică, în doi.

Nu e nimic mai romantic decât să plutești printre frumoasele clădiri, într-o gondolă. Cel mai bun moment pentru o plimbare este seara. Privește stelele, admiră peisajul și savurează un pahar de vin alături de persoana iubită.

Închiriază o barcă cu motor și străbate laguna venețiană către una din insulele mai puțin populate din apropiere. Te poți plimba pe străzile din Burano, să admiri casele în culori pastelate și să negociezi cu vânzătorii de dantelă sau să admiri ornamentele de sticlă din Murano.

Mergi pe urmele celebrului Casanova, savurând un pahar de vin la barul Do Spade pe Calle de Spade, în apropiere de Podul Rialto, unde acesta își întâlnea amantele sau vizitează pasajele secrete ale Palatului Dogilor, închisoarea aventurierului până la dramatica evadare.

Explorează cartierul Dorsoduro, în apropiere de Grand Canal, unde canalele și străzile se micșorează,  iar orașul devine un sat. De pe liniștitele alei, poți cumpăra mici cadouri romantice, precum măști venețiene sau sticlă de Murano.

Admiră labirintul de acoperișuri roșii și nesfârșita lagună din Turnul San Marco, la 99 metri înălțime. Ia liftul către vârf într-o zi senină pentru o priveliște către Dolomiți.

După o oprire obligatorie în clasicele cafenele din Piața San Marco și din împrejurimi, puteți evita restaurantele pline cu turiști, căutându-le pe cele ce servesc mâncare specifică regiunii sau meniuri ambițioase contemporane. În Veneția, atunci când cauți o experiență culinară deosebită, o vei găsi probabil pe una din străduțele lăturalnice, departe de aglomerație.

Când vine vorba despre cafeaua italiană, Veneția trebuie automat adusă în discuție. Aici s-a născut tradiția cafelei din peninsulă, datorită poziției și a relațiilor de comerț cu lumea arabă. Prima botega da caffe din Piața San Marco exista încă de la sfârșitul secolului al 17-lea. Dintre acestea, cea mai veche și mai cunoscută este Caffe Florian, unul dintre simbolurile orașului. Atunci când Casanova a evadat din temnița Palatului Dogilor, se spune că s-ar fi oprit aici pentru a savura o cafea înainte de a părăsi Veneția.