Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Milano – cultură, shopping și mâncare bună

CityBreak Special Travel Tips

Sediul Bursei de Valori a Italiei, important centru industrial și recunoscut la nivel internațional ca fiind centrul modei, Milano este o metropolă efervescentă.

Colecții de artă vechi și noi, shopping fără egal în Europa, mari complexe comerciale, o viață de noapte spectaculoasă, operele de la La Scala, marca de geniu a lui Leonardo Da Vinci, dependența de fotbal și infinitatea oportunităților de a servi cea mai bună mâncare din Lombardia și din întreaga Italie fac din Milano mai mult decât orașul obsedat de muncă, așa cum este deseori descris. În acest an, Milano va găzdui Expo 2015, o expoziție universală ce are ca temă găsirea unor soluții pentru acoperirea celor mai importante nevoi ale umanității.

Milano a fost dintotdeauna un oraș bogat și important. Artiști celebri și-au lăsat amprenta asupra monumentelor orașului de-a lungul timpului, monumente ce atrag peste 6 milioane de vizitatori în fiecare an. Printre acestea se numără: Domul - una dintre cele mai mari catedrale ale lumii, La Scala – una dintre cele mai bine cotate teatre de operă, Galleria Vittorio Emanuele – cel mai vechi centru comercial din Italia, cu o arhitectură desăvârșită, Galeria de Artă Brera, Clădirea Pirelli – un exemplu al arhitecturii moderniste italiene de după 1960, San Siro – uriașul stadion, Castelul Sforzesco – castelul medieval sau Biserica înscrisă în Patrimoniul UNESCO Santa Maria alle Grazzie, unde se află una dintre cele mai celebre picturi ale lumii: Cina cea de Taină a lui Leonardo Da Vinci.

Domul din Milano este de departe cea mai impresionantă clădire a orașului. Catedrala gotică a fost construită în aproape 6 secole și este cea de-a patra catedrală ca mărime din lume și a doua din Italia. În vârful turlei principale este așezată o statuie aurită a Fecioarei Maria, cunoscută ca și _La Madonnina. Și Napoleon Bonaparte a avut un rol important în construcția domului, implicându-se în finalizarea acestuia. Aici a fost încoronat ca rege al Italiei și are chiar și o statuie pe una dintre cele 135 turle. Statuile pot fi admirate și de aproape, urcând cele 201 trepte, până pe acoperiș. Panorama incredibilă asupra orașului te va lăsa fără respirație.

Milano este și capitala italiană a distracției. Viața de noapte este foarte activă, în special în timpul săptămânii, milanezii preferând să stea acasă sau să părăsească orașul în weekend. Cea mai mare concentrație de restaurante, cluburi și baruri unde se cântă muzică live se află în jurul galeriilor Brera și a canalului Navigli. De asemenea, centrul orașului abundă în baruri și cafenele luxoase și rafinate. Nu lipsesc nici numeroasele grădini și parcuri. Parco Sempione, situat în nord-vestul orașului, este preferatul localnicilor. Iar pentru microbiști, este bine-cunoscut faptul că Milano este singurul oraș din lume ce a cucerit trofeul Champions League cu două echipe diferite. Orașul găzduiește pe același stadion, San Siro, două dintre cele mai puternice echipe ale campionatului italian de fotbal: Internazionale Milano și AC Milan.

Diferită față de celelalte orașe ale Italiei, mâncarea tradițională a orașului Milano nu se rezumă la paste și pizza. Mai ușoară decât bucătăria sudică, a împrumutat influențe din Austria și Germania, bazată pe carne de vită, iar untul tinde să înlocuiască uleiul de măsline. Printre cele mai apreciate preparate culinare milaneze se numără: Cotoletta alla Milanese – un snițel de vită prăjit în unt, Ossobucco con gremolata – cotlet de vită cu sos de tomate și lămâie, Risotto alla Milanese – carne de vită asezonată cu șofran și vin alb, Cassoeula - cotlet de porc cu varză de Savoia sau La Barbajada – un desert ce include ingrediente precum ciocolată, lapte sau frișcă.