Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Madrid – un oraș la înălțime

CityBreak Special Travel Tips

Madrid, capitala Spaniei, este un oraș cosmopolit, strategic poziționat în centrul geografic al Peninsulei Iberice, la o altitudine de cca. 670 m, ceea ce îl face capitala europeană situată la cea mai mare altitudine. Aici, infrastructura modernă și statutul de centru economic, financiar, administrativ și comercial se îmbină cu o bogată moștenire culturală și artistică, urmare a secole de istorie zbuciumată. Madrid se bucură de unul dintre cele mai importante și mai frumoase centre istorice ale marilor orașe europene.

Inima Spaniei, atât geografic cât și cultural, Madridului nu-i lipsește nimic. Galerii de artă, muzee, grădini luxuriante, cele mai bune baruri unde se servesc celebrele tapas, străzi înguste și pietruite ce conduc către piețe întinse, pline de viață, arhitectura de o uriașă valoare istorică la fiecare colț, toate acestea contribuie la atmosfera vibrantă a orașului, dinamismul și splendoarea acestuia. Arta și cultura joacă roluri cheie în viața Madridului, capitala beneficiind de peste 60 muzee.

Cea mai importantă atracție a Madridului este fără îndoială Muzeul Prado, una dintre cele mai importante galerii de artă din lume. Aici se află, printre cele peste 7000 de opere de artă, și cele mai importante lucrări ale artiștilor spanioli Francisco Goya sau Diego Velasquez. Muzeul Thyssen Bornemisaza deține peste 800 picturi și aparține Triunghiului de Aur al Artei, împreună cu Muzeul Prado și Muzeul Regina Sofia.

Palatul Regal este cel mai mare palat din Europa, cu peste 2000 camere, dintre camere doar 50 pot fi vizitate. Impozanta clădire ce datează încă din secolul al 17-lea îmbină elemente ale stilurilor baroc și clasic și este încă folosită pentru ceremonii oficiale și recepții.

Plaza Cibeles este considerată a fi cea mai frumoasă piață din Madrid, în special datorită clădirilor ce o înconjoară și fântânii dedicate zeiței romane a naturii, Cibele, aflată într-un car tras de doi lei.

Concerte, expoziții, spectacole de balet și de teatru, oportunitatea de a profita de o largă gamă din cea mai bună gastronomie spaniolă și internațională, de a savura farmecul barurilor, tavernelor sau sălilor de flamenco – acestea sunt doar câteva din opțiunile de petrecere a timpului liber în Madrid. Există și o varietate de magazine ale designerilor internaționali ce oferă branduri de top, iar viața de noapte vibrantă este o altă atracție de neratat a capitalei Spaniei. Alte opțiuni de divertisment posibile în timpul zilei includ dansurile populare în aer liber, festivalurile de flamenco sau festivalul cu lupte de tauri San Isidro, considerată cea mai importantă astfel de manifestare din lume.

Pentru iubitorii fotbalului, stadionul celor de la Real Madrid, Santiago Bernabeu, este o atracție ce nu trebuie ratată în cadrul unei vizite la Madrid. Unul dintre cele mai cunoscute stadioane din lume poartă numele fostei legende a echipei și a fost inaugurat în anul 1947, având o capacitate de peste 80 000 locuri. Este al doilea stadion ca mărime din Spania și din Europa, după Camp Nou, cel al rivalei Barcelona. Tururi ale acestuia sunt foarte solicitate de către fanii veniți din întreaga lume. Echipa pe care o găzduiește, Real Madrid, este cel mai de succes club al continentului și cel mai bogat club de fotbal din lume. Este totodată și unul dintre cele trei cluburi fondatoare ale Primerei Division, ce nu au retrogradat niciodată din prima divizie, alături de Athletic Bilbao și Barcelona.