Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Corfu – legende, miracole și nimfe

Travel Tips

Corfu, cea mai nordică dintre Insulele Ionice, este una dintre cele mai populare și atractive destinații turistice europene. Supranumită “Insula Miracolelor”, “Insula Pădurilor”, “Insula Nimfelor” sau “Insula de Smarald”, Corfu este un tărâm de legendă, impresionant, sofisticat și cosmopolit. Mitologia spune că zeul Poseidon s-a îndrăgostit de nimfa Kokira și răpind-o, a adus-o pe insula ce acum îi poartă numele. Totodată, conform legendelelor, insula Corfu este insula pe care Ulysse a făcut ultima oprire în drumul său de întoarcere către Ithaca.

Insula muntoasă, cu peisajele sale impresionante, deține toate atu-urile pentru a oferi o vacanță de neuitat. Plajele întinse și aurii, tavernele și satele tradițonale, fortărețele venețiene sau bisericile bizantine atrag turiști din întreaga lume. Corfu este o stațiune cosmopolită, iar stațiunile sale sunt caracterizate prin diversitatea lor. Astfel, în timp ce stațiunile din partea de sud sunt liniștite, potrivite relaxării, cele din nord au toate facilitățile pentru iubitorii sporturilor acvatice și vieții de noapte. Printre cele mai vizitate se numără: Gouvia, Kontokali, Sidari, Nissaki sau Benitses.

Orașul Kerkyra, capitala insulei Corfu, se remarcă prin urmele lăsate de diversele civilizații ce l-au ocupat la un moment dat. Construit pe un promotoriu, Kerkyra deține clădiri elegante și impunătoare ce îmbină elemente ale arhitecturilor venețiană, franceză sau britanică. Este separat în orașul nou, în sud și orașul vechi, în partea de nord, ce se întinde între Espalanada și fortăreața nouă a orașului. În anul 2007, orașul vechi a fost înscris pe lista monumentelor UNESCO.

Insula Corfu este renumită și pentru bucătăria sa. Caracterul unic al acesteia se datorează în principal îmbinării tradiționalismului grec cu influențele dobândite în timpul ocupațiilor italiene sau franceze. Ingredientele de bază folosite în gastronomia din Corfu sunt uleiul de măsline, fructele de mare, brânzeturile, fructele și legumele. Numeroasele taverne servesc aceste preparate, pe fundalul muzicii și dansurilor tradiționale.

Printre cele mai apreciate preparate culinare servite în insula Corfu se numără Sofrito, o mâncare din carne de vită, condimentată cu piper, ceapă și usturoi, alături de nelipsitul ulei de măsline, Boutheto,  tocană de pește puternic condimentată sau Pastitsada, la care se adaugă un sos de roșii și paste peste carnea de vită, împreună cu pătrunjel și scorțișoară. Insula este renumită pentru vinurile sale, calitatea lor fiind recunoscută chiar din antichitate. Cele mai populare sunt Moschato, Kakotrigis sau Petrokoritho.